Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Balkan Fiesta... στο Σέλι





Eθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου
Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας Βέροιας
_______________________________________________
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011


Balkan Fiesta
Σάββατο 6 Aυγούστου 2011 , 9.00 μ.μ, ΣΕΛΙ (πλατεία)

Μουσική βραδιά με βαλκανικούς ήχους, γνώριμους και μη, αλλά αγαπητούς σε μικρούς μεγάλους, διοργανώνουν το Ε.Χ.Κ.Σελίου και η Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας, το Σάββατο 6 Αυγούστου και ώρα 9 το βράδυ στο Σέλι, με τη συμμετοχή της ανερχόμενης μπάντας ΣαBach . Τρομπέτες, κόρνα, τρομπόνια, τούμπα, σαξόφωνο και άλλα μουσικά όργανα θα φτιάξουν τη βραδιά και τη διάθεσή μας!

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη


ΣαBach
Έντεχνο Παραδοσιακό Balkan
Μουσικό τουρλουμπούκι

Το 10μελές σχήμα δημιουργήθηκε επισήμως από -ήδη πολλών χρόνων- φίλους την άνοιξη του 2009 οπου και εμφανιστηκαν για πρωτη φορά. Το όνομα Σαbach αποκαλύπτει τις καταβολές των περισσότερων μουσικών που το απαρτίζουν (Σα Bach), που αγαπούν όμως και την ανατολική μουσική (δρόμος sabah=ξημέρωμα). Ορμώμενο από την βαλκανική μουσική παράδοση όπως και τη σύγχρονη-μη ευτελή-ματιά της, το σχήμα αγγίζει αυτή τη περίοδο ρεπερτόριο από όλη τη χερσόνησο του Αίμου οπως και από Συρία, Αρμενία κ.α. Η ποικιλία των οργάνων που το απαρτίζουν, οι διαφορετικές -μα ποτέ δογματικές- αισθητικές αφετηρίες των μουσικών όπως και η φιλική συμμετοχή επισκεπτών μουσικών, δίνουν στο σχήμα τη δυνατότητα να "κοιτάει" με την ίδια αγάπη "προς ανατολάς" και "προς δυσμάς
".

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Προσωρινά αποτελέσματα απογραφής 2011

Πίνακας 1: Προσωρινά αποτελέσματα του Μόνιμου Πληθυσμού της Ελλάδος


Απογραφή 2011


Διοικητική διαίρεση Σύνολο Άρρενες Θήλεις
Σύνολο Χώρας 10.787.690 5.303.690 5.484.000


Περιφερειακή ενότητα Ημαθίας 140.710 69.650 71.060



Δήμος Βέροιας 66.630 32.650 33.980

Δήμος Αλεξάνδρειας 41.610 20.790 20.820

Δήμος Νάουσας 32.470 16.210 16.260


Ο Γ. Παπανδρέου για την 37η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας

"Σήμερα γιορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, για μία σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα.

Πέρασαν 37 χρόνια από τότε που η Ελλάδα, με σκληρό αγώνα, αποτίναξε οριστικά τα δεσμά της χούντας των συνταγματαρχών και μπήκε σε μια νέα εποχή δημοκρατίας.

Στην πορεία των ετών αυτών, εμπεδώθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας σταθεροί δημοκρατικοί θεσμοί, διευρύνθηκαν τα κοινωνικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες, ενισχύθηκε η διεθνής θέση της χώρας μας με τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Η φετινή επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας μας βρίσκει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την ιστορία μας. Η διεθνής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με δικές μας χρόνιες αδυναμίες και παθογένειες καθώς και επιζήμιες πολιτικές και πρακτικές των προηγούμενων ετών, έφεραν τη χώρα μας αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απειλή που έζησε ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, την απειλή της χρεοκοπίας.

Βρισκόμαστε στην καρδιά μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, που πλήττει την ασφάλεια και την ευημερία της πλειοψηφίας των πολιτών. Και τα βαθύτερα αίτια της κρίσης αυτής αφορούν το πώς οργανώθηκε η κοινωνία και η οικονομίας μας τα προηγούμενα χρόνια, τις στρεβλές αντιλήψεις, τις πελατειακές νοοτροπίες και πρακτικές που επικράτησαν στο πολιτικό σύστημα της χώρας και που απαξίωσαν ακόμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, για τους οποίους στο παρελθόν δώσαμε επίπονους και πολύχρονους αγώνες.

Τους τελευταίους 21 μήνες όλοι μαζί αγωνιζόμαστε σκληρά για να βγούμε από την κρίση αλλά και για να ανατρέψουμε τις παθογένειες και τις αδυναμίες που μας έφεραν εδώ. Για να αποκαταστήσουμε την αυτονομία μας, την αξιοπρέπεια μας και πάνω από όλα τις προοπτικές για το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε. Και ήδη ο αγώνας μας έχει αποφέρει τους πρώτους καρπούς. Βήμα βήμα ανακτούμε και πάλι την αξιοπιστία μας, την ισχύ μας και την αυτονομία μας, για να απαλλαγούμε από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις.

Με τις προσπάθειες όλων μας, με την υπομονή και την αφοσίωση ολόκληρου του Ελληνικού λαού, δίνουμε αγώνα κάθε μέρα για να επουλώσουμε τις πληγές μας, για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του χρέους της χώρας, για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές για μια Ελλάδα της ανάπτυξης, της συλλογικής προσπάθειας, των αξιών και της προόδου.

Είναι, όμως, πάνω απ’ όλα η ώρα να δημιουργήσουμε και μία ακόμα πιο ισχυρή και ουσιαστική δημοκρατία στη χώρα μας, απελευθερώνοντας τους πολίτες και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, εφαρμόζοντας παντού την αρχή της διαφάνειας, δημιουργώντας μια κοινωνία και ένα κράτος δικαίου, με ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους τους πολίτες.

Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά προχωράμε. Η ιστορία έχει δείξει πως, όταν στεκόμαστε ενωμένοι, ξεπερνώντας διαφορές και διαφωνίες, και συστρατευόμαστε στον κοινό σκοπό, κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο και καμία θυσία δεν πάει χαμένη.

Είμαι βέβαιος πως η συλλογική μας προσπάθεια θα μας οδηγήσει στη δημιουργία μιας καλύτερης και πιο ουσιαστικής δημοκρατίας που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές".

24 Ιουλίου 1908



Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο ο Ιταλός φούρναρης Νοράντο Πιέτρι (Dorando Pietri) λίγο πριν τη γραμμή του τερματισμού στον Μαραθώνιο χάνει τις αισθήσεις του. Κάποιοι από τους θεατές τον βοηθούν να συνέλθει και να τερματίσει. Οι κριτές εφαρμόζοντας τους κανονισμούς ακυρώνουν τη συμμετοχή του και δεν του το χρυσό μετάλλιο που πήγε στο στήθος του Αμερικανού Τζόν Χάϊες.

Παρ’ όλα αυτά η Βασίλισσα Αλεξάνδρα θα του απονείμει, την επόμενη, αναμνηστικό έπαθλο για την υπεράνθρωπη προσπάθειά του, η οποία θα αποτελέσει έναυσμα για την διεξαγωγή Μαραθωνίων σε διάφορα κράτη.

Η διαδρομή που διάνυσαν οι δρομείς ήταν 42.195μ. αντί του μέχρι πρότινος των 40 χιλιομέτρων. Η διαφορά αυτή προέκυψε όταν η βασιλική οικογένεια ζήτησε τα παιδιά της να δουν τους αθλητές από το Windsor Castle. Το μήκος αυτό όμως θα καθιερωθεί επίσημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι του 1924

"Παραμυθένια" βραδιά στο Σέλι

Ο Παναγιώτης και η Ανθή, χάρισαν στιγμές νοσταλγίας, για τους μεγαλύτερους, αλλά και στιγμές ευχαρίστησης για τους μικρούς φίλους.

Βραδιά αφήγησης και θεάτρου σκιών το βράδυ του Σαββάτου στο Σέλι. Μια προσπάθεια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, που με τον τρόπο αυτό έρχεται σε επαφή με τις κοινότητες του Καλλικρατικού πλέον, μεγάλου, Δήμου της Βέροιας.

Δημιουργείται μια συνεργασία του θεάτρου με όλες τις κοινότητες, πλην της κοινότητας του Κάτω Βερμίου. Που για ακόμη μία φορά, ο πρόεδρος έλαμψε δια της απουσίας του.

Πως γίνεται να έχει πάντα δίκαιο αυτός ο άνθρωπος, πως γίνεται πάντα άλλοι να κάνουν λάθη, πως γίνεται πάντα να είναι απών.... δεν μπορεί κανείς να το εξηγήσει.

Σημασία πάντως έχει ότι όλοι μας φύγαμε διαφορετικοί, με γεμάτα συναισθήματα, με καλή διάθεση.

Πιστεύω να επαναληφθεί το σκηνικό και να έχουν την δυνατότητα πιο πολλά άτομα να το παρακολουθήσουν.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Καθαριότητα, σκούπες... στο Σέλι

Πρωί της Πέμπτης, στο Σέλι. Μια πρωτόγνωρη κινητικότητα στην πλατεία. Ένα φορτηγό, ένας φορτωτής, ένα μηχάνημα (σκούπα) και πολλά άτομα με σκούπες. Σκοπός να καθαρίσουν το χωριό. Συντονιστής ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Έγινε δουλειά μέχρι το μεσημέρι. Πήραν τα "στρώματα", τους "καναπέδες" και όλα τα "χονδρά" σκουπίδια γύρω από τους κάδους. Σκούπισαν κεντρικούς δρόμους, την πλατεία, την παιδική χαρά στη είσοδο του χωριού, έκαναν και την αυτοκριτική τους για όσα δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα.

Δεν τελείωσε όμως η προσπάθεια. Συνεχίζεται από Δευτέρα, με πλύσιμο των δρόμων... απλά πράγματα, αλλά αναγκαία.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Κάτι κινείται... στο Σέλι

Ο αναμεταδότης λειτουργεί από χτες, επιστρατεύτηκε ο Δημήτρης ο "Ιταλός". Παλιά καλή συνταγή.

Σήμερα έκοβαν και χόρτα... αύριο πρωί η αντιδημαρχία καθαριότητας θα στρατοπεδεύσει στο χωριό.

Κάτι καλό θα γίνει πάντως... θα δούμε.

Είμαστε εδώ για τα άσχημα αλλά και για τα καλά όταν γίνονται.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Θέατρο Σκιών και Αφήγησης... στο Σέλι


Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας αποφάσισε για το φετινό καλοκαίρι να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό. Μια παράσταση, που αρμόζει στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, που επιτάσσει την απλότητα και την αμεσότητα. Μια παράσταση με αφήγηση λαικών παραμυθιών, που ακούγανε οι μεγάλοι από τους γονείς και τους παππούδες τους και δίνεται και η ευκαιρία και στους μικρότερους να ακούσουν.

Μια παράσταση αφήγησης, που πλαισιώνεται από ζωντανή μουσική και τον αγαπημένο στην πατρίδα μας μπερντέ! Σκιές ζωντανεύουν ήρωες της παράδοσής μας και οδηγούν τους θεατές, όλων των ηλικιών στην πραγματική ψυχαγωγία! Η παράσταση ανατέθηκε από το ΚΕ. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας στους καταξιωμένους στο είδος αυτό, Ανθή Θάνου και Παναγιώτη Κούλελη, συνεργάτες και στο παρελθόν του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011, ώρα 9.30μ.μ. στο θεατράκι στην Μπαρμπούτα, το οποίο έμοιαζε να είναι ο φυσικός χώρος για αυτό το είδος. Πάνω από 250 άνθρωποι, όλων των ηλικιών, παρακολούθησαν την παράσταση, γελώντας, χτύπωντας παλαμάκια, απαντώντας στις ερωτήσεις του ήρωα, που κάθε φορά ενσάρκωνε η αφηγήτρια, ή του ήρωα πίσω από τον μπερντέ! Ο κόσμος δήλωσε ότι μεταφέρθηκε σε μια άλλη εποχή καί λόγω του ειδυλλιακού του τόπου, αλλά και λόγω του είδους, που παρακολούθησε και του παρείχε πραγματική ψυχαγωγία!

Το Σάββατο 16 Ιουλίου η παράσταση ταξίδεψε στην Τοπική Κοινότητα Πατρίδας και μια παιδική χαρά μεταμορφώθηκε σε θεατράκι, όπου σκηνή, μπερντές και μουσικά όργανα στήθηκαν, και πλήθος θεατών, όλων των ηλικιών και πάλι, συμμετείχαν ως θεατές, αλλά συχνά και ως συμπρωταγωνιστές. Η προσπάθεια της προέδρου της Τοπικής Κοινότητας για την ενημέρωση του κόσμου και την προετοιμασία του χώρου απέφερε καρπούς. Σημαντική ήταν η συμμετοχή της αφηγήτριας θειας Ρόζας, κατοίκου του χωριού, η οποία ενθουσίασε με τη δικιά της ιστορία το κοινό!

Όμορφη εμπειρία αποτέλεσε και η βραδιά στην αυλή του δημοτικού σχολείου της Βεργίνας, για την οποία βοήθησαν και η Τοπική Κοινότητα, αλλά και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας «Αιγές». Για τρίτη ημέρα η συμμετοχή υπήρξε μεγάλη και ο κόσμος, που στην πλειοηφία του αποτελούνταν από ενήλικες, συμμετείχε με ενθουσιαμό και πέρασε ένα όμορφο, διαφορετικό βράδυ στο χωριό.

Το ταξίδι των δωρεάν παραστάσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στις Τοπικές Κοινότης συνεχίζεται και αυτήν την εβδομάδα με την παράσταση στη Φυτειά τη Δευτέρα, στον Άγιο Γεώργιο την Τρίτη, στα Ριζώματα την Τετάρτη, στην Αγία Βαρβάρα την Πέμπτη, στο Μακροχώρι την Παρασκευή και στο Σέλι το Σάββατο και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ περιμένει και πάλι κατοίκους των χωριών να συμμετάσχουν λέγοντας τη δική τους ιστορία, το δικό τους παραμύθι!


Στο Σέλι το Σάββατο 23 Ιούλη στος 9 και μισή το βράδυ στην είσοδο του χωριού

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Αδιαφορία στο Σέλι...

Τι θα γίνει με τα χόρτα στο Σέλι; Το χωριό γέμισε, η ζέστη πολύ, τα φίδια κάνουν βόλτα στα σπίτια μας... και ο Δήμος αδρανεί. Ως πότε;

Τελικά, παρά την "άμμεση" ανταπόκριση του Δήμου, ούτε και ο αναμεταδότης λειτουργεί... ακόμη.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Λαική βραδιά στο cafe Caldo... στο Σέλι

Την Πέμπτη, 14 Ιουλίου, στο Σέλι, το cafe Caldo μας ετοιμάζει κάτι ξεχωριστό. Μία λαική βραδιά....

Το αποτέλεσμα γνωστό.... Ονειρικές στιγμές.

Καλό καλοκαίρι...

Τα καλά έρχονται και από το cafe Caldo.

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πως ερωτεύτηκα μια... γυναίκα... (τίτλος "πιασάρικος")

Ήταν μεσημεράκι Κυριακής τέλη Σεπτεμβρη , πριν 5 χρόνια , όταν μου τηλεφώνησε φίλος ΩΡΛ (και συνάδελφος στο Νοσοκομείο)
– Σίλια , επειγόντως … έλα τρέχοντας στο Νοσοκομείο … Έκτακτο περιστατικό …. ξένο σώμα …
– Ξένο σώμα ;;; (πανικός για τους μη μυημένους) … Πού ; στον λάρυγγα , στην τραχεία , στους βρόγχους (στον οισοφάγο , δεν μας τρομάζει και τόσο) ;… Έρχομαι ….
– Όχι …. στο στόμα μέσα …
– Με δουλεύεις ;… τί θα πει “ξένο σώμα στο στόμα” ; Γιατί δεν το … φτύνει ;
- Δεν μπορεί … είναι καρφωμένο .
- ;;;;;….. δηλαδή ;
- Αγκίστρι ….
– Πάψε ρε … Ποιός …. μαλάκας (συγγνώμη , αλλά έτσι μιλάμε συνήθως μεταξύ μας … χαϊδευτικά) έβαλε αγκίστρι στο στόμα του ;… Και τί με βουρλίζεις με τα “επειγόντως” και “τρέχοντας” ;…. Εντάξει θα έρθω … αλλά όχι και να σκοτωθούμε …. δεν τρελλάθηκα για ένα αγκίστρι στο στόμα …. Έρχομαι …
– Έλεος Σίλια … γρήγορα …Πρόκειται για …. “επώνυμο” ασθενή και έχουν μαζευτεί εδώ , ο Νομάρχης , ο Δήμαρχος , ο Περιφεριάρχης , και ο … Μητροπολίτης (δυσδιάκριτη βρισιά , μέσα από το στόμα του) και μου τάχουν πρήξει …
– Οk , ok … έρχομαι … Γυναίκα ;
– Ναι … μάλλον …
– Τί θα πει μάλλον βρε ηλίθιε ; Υπάρχει άνθρωπος … “μάλλον γυναίκα” ;…. Τέλος πάντων . Νέα ;… γριά ;
– Πολύ γριά …. Πάρα πολύ γριά , μάλλον … Αλλά δεν το δείχνει …
– Άϊ χάσου βρε χαμένε , που με δουλεύεις Κυριακάτικα ….
– ΕΛΑ ΑΜΕΣΩΣ …
– Έρχομαι ….
——————————
Δέκα λεπτά μετά (οι αποστάσεις εδώ στην επαρχία είναι αστείες) βρισκόμουν μέσα στο χειρουργείο , αφού απομάκρυνα με τα υπολείμματα της υπομονής μου τον συρφετό των … “παραγόντων” , που είχαν μαζευτεί στον διάδρομο προς τις χειρουργικές αίθουσες .
Η …. “ασθενής” μου , ήταν μία μεγαλόσωμη Caretta caretta με αίματα στο στόμα … Ο φίλος ΩΡΛ , μαζί με έναν Κτηνίατρο κάτωχρο και κατατρομαγμένο (τρομαγμένος από τον συρφετό των “παραγόντων” που είχαν μαζευτεί και από το γεγονός ότι είχε πλήρη άγνοια) μου είπαν με ένα στόμα
– Νάρκωσέ την , να δούμε τί θα κάνουμε …
– Tρελλαθήκατε και οι δυό ; Πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω τέτοιο πράγμα … Που θα βάλω ορό .;… Που θα κάνω ενέσεις ;… πως θα την διασωληνώσω ;…
– ……..
——————————
Τότε ήταν που γύρισα και την πρόσεξα καλύτερα …. Με κοίταζε … Σας ορκίζομαι φίλοι μου … με κοίταζε … Είχε βλέμμα …. Ένα βλέμμα ικετευτικό … εμπιστοσύνης … παράκλησης …. Ελπίδας …. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ … Με κοίταζε , φίλοι μου , και ξαφνικά , ένιωσα σπουδαία , … άξια για πολλά …. χρήσιμη …. μοναδική … Ένιωσα …. Επιστήμονας ….
Μισή ώρα αργότερα , την παραδώσαμε στους …. “παράγοντες” του τόπου μας , σώα και αβλαβή … Λίγο ζαλισμένη , αλλά υγιή ….
Με κοίταζε ακόμα και όταν την απομάκρυναν με ένα φορείο σκεπασμένη ελαφρά , με ένα βρεγμένο σεντόνι …
Ο κτηνίατρος έφυγε μαζί της , και πλησίασε ,εύσχημα τους δημοσιογράφους …
Κοίταξα , μαγεμένη τον φίλο μου τον ΩΡΛ :
– Ρε σύ … Είμαι … ερωτευμένη μαζί της (του είπα)
– Κι εγώ …. (μου είπε) .




http://silia.wordpress.com

Είμαστε όλοι νικητές...



Η πρώτη γνωριμία με την ομάδα...




...η τελευταία μέρα... στιγμές χαράς, στιγμές νίκης

Κάτι "γευστικό" ετοιμάζει ο Μπαρμπαρούσης... στο Σέλι

Κάτι "γευστικό" ετοιμάζεται στο Σέλι από τον Μπαρμπαρούση... μου μυρίζουν αρνιά στη σούβλα, κοκορέτσια... είχαν λήψει από το Σέλι.

Ένα χρόνο cafe caldo... στο Σέλι

Πέρασε ένας χρόνος. Ένας χρόνος λειτουργίας. Γιορτάστηκε οικογενειακά... με ένα κεράκι και λίγους φίλους. Χρόνια πολλά caldo... χρόνια πολλά και καλά





















Λευτεριά στο Σύνταγμα... του Σταύρου Θεοδωράκη

Στον Αυλώνα ένας από τους σκληρότερους αλλά και σοφότερους κρατούμενους, ο Λάμπρος, μου είχε πει ότι πρέπει να γκρεμίσουμε τις φυλακές ανηλίκων. Επειδή γνώριζε όμως ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ, είχε σπεύσει να μου πει και για αυτά που θα έπρεπε να αλλάξουν. «Δεν υπάρχουν ζεστά νερά», «το φαγητό είναι χάλια», «στο προαύλιο δεν υπάρχει ένα δέντρο, σαν ζώα βγαίνουμε». Σε αυτό το τελευταίο επέμενε. «Να το βάψουνε έστω. Να μην είναι αυτό το γκρίζο πράγμα που σε σκοτώνει». Οι περισσότεροι συγκρατούμενοι του συμφωνούσαν με αυτή τη λύση. Μάλιστα κάποια στιγμή το ζήτησαν επίσημα από την Διεύθυνση και από ότι μαθαίνω βρέθηκε μια λύση. Η Φυλακή θα αγοράσει τις μπογιές και οι φοιτητές της καλών τεχνών θα αναλάβουν να σπάσουν την εικόνα του μπετόν αρμέ που αντικρίζουν όλη μέρα, κάθε μέρα, οι νεαροί κρατούμενοι.

Τον Λάμπρο - και την πρόταση του για λίγο χρώμα στο γκρίζο προαύλιο - τον θυμήθηκα την Κυριακή το πρωί που πέρασα βιαστικός από το Σύνταγμα. Τα σημάδια από τις πρόσφατες μάχες είναι ακόμη φανερά στην πλατεία. Δεν θέλω να πω τα ίδια και τα ίδια (για μάρμαρα, αποκαΐδια και δακρυγόνα) γιατί θα καταντήσω σαν ορισμένους κομματικούς που έχουν «κολλημένη τη βελόνα». Θα σας πω μόνο για τις σινιέ τσάντες που δεν τις αντέχω. Έχουν δραπετεύσει από τις βιτρίνες των σπασμένων μαγαζιών και έχουν καταλάβει, ως ευέλικτες μαϊμούδες, κάθε ελεύθερο πλακάκι της πλατείας. Στην «πάνω μεριά», στην Αμαλίας, το τελευταίο απόκτημα είναι μια «εκκλησία» που έστησαν οι παλαιοημερολογίτες (νομίζω). Καλούν τον κόσμο να κοινωνήσει πριν την τελική μάχη. Από μακριά είναι για γέλια, από κοντά αν διαβάσεις και τα κουρελόπανα με τις βρισιές και τους αφορισμούς είναι για κλάματα.

Θα πρέπει λοιπόν, άμεσα, κάτι να γίνει. Ο Καμίνης την περασμένη εβδομάδα πρότεινε «να σταματήσει η κατάληψη του δημόσιου χώρου». Ο χώρος να αποκατασταθεί και να αποδοθεί στους πολίτες της Αθήνας και στους επισκέπτες της. Να μπουν καινούργια μάρμαρα που θα καλύψουν το μπετόν αρμέ…

Οι πρώτοι που έπρεπε να δεχτούν την πρόταση του Δημάρχου είναι οι ίδιοι οι Αγανακτισμένοι. Αν όλα σταματήσουν εδώ, ο μύθος των δυναμικών κινητοποιήσεων του Μαΐου και του Ιουνίου ίσως περισωθεί. Αλλιώτικα όλα θα παρασυρθούν στην γελοιότητα. Και αυτό είναι – αν το καλοσκεφθείτε – κάτι που συμφέρει το κομματικό σύστημα. Γιαυτό και οι πολιτικοί δεν παίρνουν θέση. Ιδιωτικώς ψιθυρίζουν ότι «το κακό έχει παραγίνει», δημοσίως όμως σιωπούν. Κάποιοι φοβούνται, οι περισσότεροι όμως χαίρονται. «Ότι μας πολεμά εκφυλίζεται» - «ότι δεν ελέγχουμε πεθαίνει».

ΥΓ.
Το μόνο που έχει μείνει κάπως «ζωντανό» στο Σύνταγμα είναι η συνέλευση της «κάτω πλατείας». Δεν είναι εύκολο να συμφωνήσει κανείς με τις αποφάσεις τους που όλο και πιο συχνά μοιάζουν με ντιρεκτίβες αριστερίστικων οργανώσεων. Στην τελευταία Συνέλευση μάλιστα, απειλούν με σαμποτάζ, όσους ξένους επενδύσουν στην Ελλάδα, λένε δηλαδή: «ας μην τολμήσει κανείς επίδοξος επενδυτής να κάνει ψώνια ευκαιρίας δημόσιας περιουσίας και γης (…) στην χώρα όπου όταν στερείς την ελευθερία στο λαό της, ξέρει να γεννά έναν Κανάρη ή να κάνει συντρίμμια μια γέφυρα στον Γοργοπόταμο»! Έστω και έτσι όμως αυτοί συνεχίζουν να παιδεύονται. Ας συνεχίσουν λοιπόν τις συνελεύσεις τους αλλά χωρίς τον τριτοκοσμικό διάκοσμο. Κι αν κάποιοι φοβούται μήπως η πλατεία παραδοθεί στο «καθεστώς» να κάνουμε μια συμφωνία… αποστρατικοποίησης. Να φύγουν τα ΜΑΤ και να κυκλοφορεί μόνο η άοπλη δημοτική αστυνομία (για να δίνει και καμιά πληροφορία στους τουρίστες - αν ποτέ επανέλθουν).

Βλάχικα... ξένη γλώσσα για κάποιους

ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα, που εκθέτει ευθέως το πρωθυπουργικό γραφείο, από την ανάρτηση σε επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, όπου τα Ποντιακά, Αρβανίτικα και Βλάχικα αναφέρονται ως... ξένες γλώσσες!

Πιο συγκεκριμένα, στο opengov.gr («Ανοιχτή Διακυβέρνηση») που διαχειρίζεται το γραφείο του Γ. Παπανδρέου, και στη φόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για κρατικές θέσεις, οι υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν τις γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες. Και ως ξένες γλώσσες αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα Ποντιακά, τα Αρβανίτικα και τα Βλάχικα. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γρ. Αποστολάκος, καταγγέλλοντας το πρωτοφανές αυτό γεγονός και θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Ευθύς μετά την κατάθεση της ερώτησης, το γραφείο του πρωθυπουργού έσπευσε να "διορθώσει" την ιστοσελίδα και να διαγράψει τα Ποντιακά, τα Αρβανίτικα και τα Βλάχικα από την κατηγορία των... ξένων γλωσσών. Μετά την εξέλιξη αυτή, δεκαπέντε (15) βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες εξηγήσεις. Στη συζήτηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της υπόθεσης, ενώ σε κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για "γκάφα" στελεχών του πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι απαντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές ήταν. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος πήρε τον λόγο για δύο μόνο λεπτά και ζήτησε το θέμα να θεωρηθεί λήξαν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίσθηκε ότι επρόκειτο περί λάθους. Όμως αυτός που διέπραξε το εθνικά εγκληματικό λάθος και ο οποίος στεγάζεται στο Μαξίμου, δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί.


Ανενεργά στρατόπεδα περιέχονται στο Δήμο Βέροιας

Στο Δήμο Βέροιας περιέρχονται τρία ανενεργά στρατόπεδα της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου. Προηγήθηκε επίσκεψη του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ) της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού κ. Κρασανάκη και του συνεργάτη του, μηχανικού της ΥΑΜΣ κ. Κοντάκη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, αντιπροσωπείες του Δήμου και των Υπηρεσιών του Υπουργείου μετέβησαν στα υπό παραχώρηση στρατόπεδα (Αγ. Βαρβάρας), Τριποτάμου (Ταμπακόπουλου) και Σιδηροδρομικού Σταθμού Βέροιας (Κόρακα).

Η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου αναφέρθηκε στις προτάσεις του δήμου για την αξιοποίηση των χώρων αυτών με κεντρικό άξονα τη δημιουργία υποδομών παιδείας και πολιτισμού.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Δήλωση του Πρόεδρου των Special Olympics International

Οι βίαιες διαμαρτυρίες, τα δακρυγόνα και τα σπασμένα γυαλιά στην Πλατεία Συντάγματος έγιναν πρωτοσέλιδα στον διεθνή τύπο. Όμως, οι Έλληνες πολίτες αυτή την εβδομάδα ηγήθηκαν και μιας άλλης, διαφορετικής διαδήλωσης. 25.000 Έλληνες που συμμετέχουν καθημερινά στην επανάσταση της αξιοπρέπειας, χειροκροτούν την ενότητα, εργάζονται για την ενότητα και υπερασπίζονται την ενότητα. Δυστυχώς, κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχασαν αυτή τη διάσταση του γεγονότος.

Ωστόσο, το μέλλον κερδίζει τη στιγμή.

Οι ηγέτες αυτής της επανάστασης δεν προσδιορίζονται πολιτικά. Ηγέτες, όπως ο Ανδρές Ντελγκάντο άνοιξαν τους Παγκόσμιους Αγώνες SpecialOlympicsστο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Άντρες Ντελγκάντο ήταν εκεί για να υπεραμυνθεί τη δική του αξιοπρέπεια απέναντι στην κατάφωρη αδικία που τόσο αυτός όσο και 200 ακόμη εκατομμύρια άνθρωποι με διανοητική αναπηρία, αντιμετωπίζουν καθημερινά. Παρήλασε με ψηλά το κεφάλι, υπερήφανος, θριαμβευτής…. Παρήλασε για να διαδώσει το μήνυμά του.

Λίγες μέρες αργότερα, δικαίωσε την αποστολή του: Κέρδισε τρία χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο στη γυμναστική. Έσπασε όλα τα προσωπικά του ρεκόρ. Μ’ αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε τον ορισμό του Ολυμπιακού μεγαλείου: «Άγγιξε το καλύτερό σου…ανταγωνίσου μόνο τον εαυτό σου… Δώσε το είναι σου στον αγώνα… και έχεις νικήσει...»

Το επίτευγμά του πραγματοποιήθηκε χάρη στο πάθος της Ελλάδας, τους 25.000 εθελοντές από όλη τη χώρα που υποδέχθηκαν με την αγκαλιά τους ανοιχτή τους 7.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία από 180 χώρες. Το μήνυμα προς την Υφήλιο είναι ότι η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα. Είναι έτοιμη να επενδύσει στο μέλλον….Το μήνυμα προς την Υφήλιο είναι ότι η Ελλάδα αναζητά ένα καλύτερο μέλλον.

Η δράση στα στάδια ταιριάζει με τη δράση έξω από αυτά. Ακόμη, παρόλη την οικονομική κρίση και κοινωνική αναταραχή, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ειδική συνεδρίαση για τη Διακήρυξη της Προώθησης της ενσωμάτωσης των αθλημάτων στις σχολικές δραστηριότητες. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο – τομή που προάγει την κοινωνική ένταξη των νέων με διανοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού. Το νομοσχέδιο υπαγορεύει ένα διαφορετικό μοντέλο εκπαίδευσης για την ελληνική νεολαία, εστιάζοντας στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Οι εθελοντές από όλη την Ελλάδα επέδειξαν την απόλυτη αφοσίωσή τους σ’αυτούς τους Αγώνες, παρά τα εμπόδια. Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πάνω από 300 εθελοντές βρήκαν τρόπο να φθάσουν από το κέντρο της Αθήνας στην αγωνιστική εγκατάσταση του Γκόλφ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία το αγωνιστικό πρόγραμμα…. ενώ οι 25.000 εθελοντές εξασφαλίζουν στους αθλητές μια πρώτης τάξεως Ολυμπιακή εμπειρία.

Ακόμα, εκατοντάδες γιατροί συνέβαλαν σ’ αυτή τη διαδήλωση ενότητας. Αφιέρωσαν το χρόνο τους και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό τους προκειμένου να παράσχουν δωρεάν ιατρική διάγνωση σε χιλιάδες παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία. Μέσω του προγράμματος Υγιείς Αθλητές, χιλιάδες γυαλιά οράσεως, ακουστικά βαρηκοΐας και προϊόντα προσωπικής υγιεινής μοιράζονται δωρεάν.

Ηγέτες διεθνών οργανισμών ένωσαν τις δυνάμεις τους και συμμετείχαν και αυτοί στην ξεχωριστή αυτή διαδήλωση. Μέλη του ΟΗΕ, της UNICEF, της SportAccordκαι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ήρθαν στη Ελλάδα από όλο τον κόσμο. Ήρθαν για να εκφράσουν πνεύμα αλληλεγγύης στους αδελφούς τους με διανοητική αναπηρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε εντυπωσιακή οικονομική ενίσχυση όπως και ο ιδιωτικός τομέας. Όλα αυτά αποτελούν επένδυση για την Ελλάδα και σίγουρα είναι πολύ σημαντικοί άξονες κοινωνικής ανάπτυξης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πολιτικές και οικονομικές αντιξοότητες στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει βαθιές και επώδυνες πληγές. Εκατομμύρια Ελλήνων υποφέρουν και η κρίση, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε τους αθλητές Special Olympics και οι αθλητές Special Olympics δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Αντιθέτως, της έδωσαν το μεγαλύτερο δώρο: την ελπίδα.