Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Διάπλαση των Παίδων από τη Χρυσή Αυγή - Αντιδράσεις

Κατήχηση για τους "μικρούς φίλους του κινήματος" έχει ξεκινήσει η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με φωτογραφίες και ανακοίνωση που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση "το Σάββατο 23-02-2013 στα γραφεία της Τ.Ο Αν.Αττικής στην Αρτέμιδα άνοιξε ένας νέος κύκλος πνευματικής αφύπνισης με την ονομασία Διάπλαση των Παίδων, που αφορά το πιο υγιές κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας: τα νέα παιδιά! 20 και πλέον μικρά Ελληνόπουλα ηλικίας 6-10 ετών ήρθαν με τους γονείς τους και απόλαυσαν ένα υπέροχο διαδραστικό ταξίδι με οδηγούς τις 2 παιδαγωγούς της Τ.Ο. Οι Συναγωνίστριες εμφύσησαν τα Ελληνικά ιδεώδη στους μικρούς μας φίλους με προβολή παιδαγωγικού βίντεο και τα παιδιά συμμετείχαν στην συζήτηση για την γέννηση του αρχαίου κόσμου σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική σκέψη, έμαθαν για τους Ολύμπιους Θεούς, το αρχαίο Ελληνικό Πάνθεον και τη Χριστιανική Πίστη".

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση του θέματος στην επίσημη ιστοσελίδα της ΧΑ, στην ίδια ιστοσελίδα υπήρχε ένα δημοσίευμα που κατηγορούσε τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Νέα για "ανυπόστατα δημοσιεύματα" που μιλούν για "5χρονους χρυσαυγίτες στα νηπιαγωγεία".

Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας: "Να αποδοθεί η κοινόχρηστη πλατεία του Αγίου Αντωνίου στους δημότες"

Τα έργα της αστικής ανάπλασης ανέδειξαν μείζονα ζητήματα χρήσης κοινόχρηστων χρόνων, που επί δεκαετίες οι δημότες της Βέροιας αγνοούσαμε.
Είναι δεδομένο ότι ανάγκες και συνθήκες προηγούμενων δεκαετιών διαμόρφωσαν καταστάσεις που πλέον δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να γίνονται ανεκτές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χρήση κοινόχρηστων χώρων, πλατειών και χώρων πρασίνου στο κέντρο της πόλης που ασφυκτιά από την πυκνή δόμηση και την τσιμεντοποίηση.
Σύμφωνα με την ΕΠΑ 182/1987 που αφορά την έγκριση τμήματος της πολεοδομικής μελέτης αναθεώρησης του ρυμοτομικού σχεδίου της Βέροιας, το Οικοδομικό Τετράγωνο με αριθμό 157 όπου είναι χτισμένος ο Ναός του Αγίου Αντωνίου αποτελεί πλατεία, δηλαδή κοινόχρηστο χώρο.
Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το αποτέλεσμα της ανάπλασης της κοινόχρηστης αυτής πλατείας από το Δήμο Βέροιας και αναμένουμε και την ολοκλήρωσή της με τοποθέτηση καθισμάτων (παγκάκια) για να αποτελέσει χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης για όλους τους δημότες και τα παιδιά.
Αυτονόητη προϋπόθεση για τα ανωτέρω είναι η απομάκρυνση των σιδερένιων κιγκλιδωμάτων και των κλειδαριών στις δύο εισόδους πρόσβασης των δημοτών, με μέριμνα της Δημοτικής Αρχής, με άμεση παράδοση των κλειδιών από πλευράς του υπεύθυνου του Ναού, αφού ΚΑΝΕΙΣ δεν δικαιούται να καταλαμβάνει αυθαίρετα κοινόχρηστο χώρο, για οποιονδήποτε λόγο, με το οποιοδήποτε πρόσχημα ή "σχήμα".     

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
τηλ. 6986715030 e-mail: a.dynamiko@gmail.com

Ύστατο αντίο από τον πάπα στο Castel Gandolfo και μέσω Twitter

Με ένα ύστατο… tweet αποχαιρέτησε ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος τους εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς που τον ακολουθούσαν στο Twitter, λίγο πριν αποχωρήσει οριστικά από το αποστολικό παλάτι του Βατικανού.
"Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Είθε πάντοτε να βιώνετε την χαρά που προέρχεται από το να τοποθετείται τον Ιησού Χριστό στο κέντρο της ζωής σας", "ήχησε" το μήνυμα στη σφαίρα του Twitter.

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος πάπας μετέβη με ελικόπτερο στην εξοχική παπική κατοικία στο Κάστρο Γκαντόλφο (Castel Gandolfo), όπου πριν από λίγη ώρα πραγματοποίησε την τελευταία του εμφάνιση ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Από εδώ και στο εξής θα είμαι "μονάχα ένας προσκυνητής", δηλώνει χαιρετώντας.

Ο απερχόμενος ποντίφικας έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, "κρυμμένος από τον κόσμο"

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Βραδιά οινογευσιγνωσίας στα '12 γράδα'

Κλείνουμε τον Φλεβάρη με ένα μοναδικό ταξίδι στις γεύσεις του τόπου μας. Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου το “12 γράδα” οργανώνει την πρώτη του βραδιά οινογευσιγνωσίας, φιλοξενώντας το Κτήμα Δαλαμάρα από τη Νάουσα.
Ο chef Γιάννης Σαμούκας δημιούργησε ένα μοναδικό μενού, αναδεικνύοντας γεύσεις της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, δίνοντας στυλ και προσωπικότητα σε παραδοσιακά προϊόντα που παράγει η περιοχή μας, με γνώμονα πάντα την ιδιαιτερότητα και πολυπλοκότητα των κρασιών του Κτήματος Δαλαμάρα.
Το μενού περιλαμβάνει πέντε ιδιαίτερα πιάτα με τη συνοδεία τεσσάρων ξεχωριστών ποτηριών κρασιού και μίας παλαιωμένης γράπας του Κτήματος.
12 Γράδα Σοφού 11 & Δημοσθένους Βέροια.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2331.100.112 / 6976402400

Χτυπούσε ανηλεώς το μόλις δύο μηνών κουτάβι

Οι σπαρακτικές κραυγές ενός σκυλιού το μεσημέρι της Δευτέρα 25/2 αναστάτωσαν μια γειτονιά στο χωριό Δωροθέα στην Πέλλα. Με την δικαιολογία ότι το μόλις μηνών κουταβάκι - το οποίο είχε εγκαταλειφτεί στην συγκεκριμένη γειτονιά μαζί με τα άλλα τέσσερα αδελφάκια του από άγνωστο - του έφαγε δύο κότες, ένας άνδρας κάτοικος της περιοχής χτυπούσε το νεαρό ζώο. Γείτονες βγήκαν αναστατωμένοι έξω να δουν τι συμβαίνει και μία γυναίκα έτρεξε προς τα εκεί απ’ όπου ακούγονταν τα ουρλιαχτά απαιτώντας να μάθει τι είχε συμβεί.

Όταν ρώτησε τον γείτονα της αν είχε σκοτώσει το ζώο εκείνος ευθαρσώς της δήλωσε πως "ναι, το σκότωσα". Η γυναίκα ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία και τον Σύλλογο Φίλων Ζώων Αριδαίας "Η Ελπίδα", ο οποίος με την σειρά του ενημέρωσε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου Αριδαίας.




Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση - διμαρτυρία της ΑΕΠ - Ακαδημίας Βέροιας


Το Σάββατο στο γήπεδο της Ραχιάς πραγματοποιήθηκε η αναμέτρηση ανάμεσα στην ΑΕΠ Βέροιας και τον Αχιλλέα Νεοκάστρου. Το παιχνίδι χαρακτηρίστηκε από δημοσιογράφους και θεατές ως "διαφήμιση του ποδοσφαίρου". 
Με μεγάλη μας λύπη και προς μεγάλη μας απογοήτευση χαρακτηρίζουμε την απόφαση του διαιτητή Καραντώνη στο 82’ για πέναλτι ως "δυσφήμιση της διαιτησίας"
Ωθούμενοι από έντονη οργή για την αδικία σε βάρος της προσπάθειας που καταβάλλουν όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδος μας προβαίνουμε σε καταγγελία της εν λόγω απόφασης- κάτι που αντιβαίνει στη συνήθη τακτική και νοοτροπία μας, να μη χαρακτηρίζουμε αποφάσεις διαιτητών. Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόδοση πέναλτι καθόρισε το αποτέλεσμα ενός αγώνα και μας αφήνει αμφιβολίες κατά πόσο οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος στο οποίο όλοι έχουμε δικαίωμα. 
Αποφάσεις όπως αυτή του κ. Καραντώνη γυρνούν το ποδόσφαιρο πολλά χρόνια πίσω σε νοοτροπίες που και οι ίδιοι οι διαιτητές θέλουν πια να αποβάλλουν. 
Από την πλευρά μας δηλώνουμε πως σε πείσμα όλων των "αντιπάλων" μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια- μέσα στα αθλητικά πλαίσια, να διδάσκουμε στους ποδοσφαιριστές μας ήθος, να τους μαθαίνουμε το ποδόσφαιρο όπως αυτό πραγματικά είναι, να απολαμβάνουμε το παιχνίδι. 
Και αυτό να μην θεωρηθεί αδυναμία...
 
Με τιμή,
ΑΕΠ- Ακαδημία Ποδοσφαίρου Βέροιας

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Γυναίκες που μαρτύρησαν στα κολαστήρια της ντροπής


"Τα πλυντήρια της Μαγδαληνής", οι κόρες της Ντροπής και η συγγνώμη του Ιρλανδού Πρωθυπουργού
-"Μ’ έβαλαν στο "πλυντήριο". ´Εφτιαχνα ημερολόγια ή δίπλωνα σεντόνια. Τα δάκτυλα μου με έκαιγαν όλη μέρα. Ήμουν από 13-16 ετών. Δεν πληρώθηκα ποτέ"
-"Στην ηλικία των 16 με πήγαν στο Κορκ, επειδή έμεινα έγκυος παρά τη θέλησή μου, απ’ τη βαρβαρότητα ενός κρατικού υπαλλήλου."
Δύο μαρτυρίες, δύο μικρές, "αμαρτωλές" ιστορίες των «προβληματικών» κοριτσιών, που φιλοξενήθηκαν στα λεγόμενα "πλυντήρια της Μαγδαληνής" ή αλλιώς τα Άσυλα της Ντροπής, που λειτούργησαν στην Ιρλανδία από το 1922 έως το 1996(!), υπό τη διεύθυνση της Καθολικής Εκκλησίας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τα βασανιστήρια -πάντα προς χάριν συμμόρφωσης- στα οποία υποβάλλονταν οι κοπέλες που στεγάζονταν εκεί. Κορίτσια με παραβατική, "ανήθικη" συμπεριφορά, γυναίκες με σχέσεις ή παιδιά εκτός γάμου, άλλες που είχαν πέσει θύματα βιασμών ή κακοποίησης στις οποίες στερούνταν ενίοτε ακόμα και το δικαίωμα στην Εκπαίδευση, από τη στιγμή που θα έκλεινε βαριά η πόρτα του Ιδρύματος πίσω τους… Τους στερούσαν το δικαίωμα να μάθουν γράμματα! Κι, όμως, αυτά τα Άσυλα της Ντροπής λειτουργούσαν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος μέχρι και το 1996! Πνίγομαι από αγανάκτηση, όσο το σκέφτομαι.

Αυτή ήταν η πρώτη εκπομπή της Ελληνικής τηλεόρασης

Το Αρχείο της ΕΡΤ,  με αφορμή την επέτειο από την πρώτη εκπομπή της Ελληνικής Τηλεόρασης στις 23 Φεβρουαρίου 1966, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert - archives.gr και www.ert.gr ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο.


Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Μπήκε στη φάση της κατασκευής το Κέντρο Πολιτισμού "Σταύρος Νιάρχος"

"Σύμβολο μιας νέας εποχής που ανοίγεται για τη χώρα, αλλά πάνω απ' όλα ένα εργαλείο το οποίο θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο και τους πολίτες, προσφέροντας τρομακτικές δυνατότητες" χαρακτήρισε το Κέντρο Πολιτισμού ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθυντής του οργανισμού "Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος".
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το Ίδρυμα Νιάρχος στο Ζάππειο Μέγαρο, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, με αφορμή τον απολογισμό ενός έτους κοινωνικής δράσης, ο κ. Τροχόπουλος, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστα Τζαβάρα, ανακοίνωσε ότι το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" στο φαληρικό δέλτα, στον χώρο του παλιού ιπποδρόμου, μπήκε στη φάση της κατασκευής, και παρουσίασε τους χώρους του Κέντρου, την Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Λυρική Σκηνή και το Πάρκο.
 

Από το 1961 έχει να βρέξει τόσο πολύ στην Αττική

Η σημερινή κακοκαιρία με τις βροχές και τις καταιγίδες που έπληξαν την Αττική συγκρίνεται με εκείνη του 1961 αλλά και με εκείνη του 1977 από τους ειδικούς.


Οι εικόνες χάους και καταστροφής στην Αττική με όλους τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια δεν είναι οι πρώτη φορά που καταγράφονται. Aλλωστε το να πέφτουν 75 λίτρα νερού σε ένα τετραγωνικό μέτρο δεν είναι και λίγο...
Το λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας άλλωστε έχει ένα αρκετά μεγάλο ιστορικό θεομηνιών τις οποίες κατέγραψε σε εργασία του το 2009 ο Ιωάννης Φλώρος, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Δήλωση της δημάρχου για την πορεία αλληλεγγύης

Με αφορμή την "πορεία αλληλεγγύης στους 4 αναρχικούς" (όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις σε διαδικτυακούς τόπους), που έχει εξαγγελθεί και θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου και λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας μετά τη σύλληψη στη Βέροια των τεσσάρων δραστών της ληστείας στον Βελβενδό, αισθάνομαι ως Δήμαρχος της Βέροιας την ανάγκη να τονίσω: 
Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών η ελεύθερη έκφραση των πολιτικών τους απόψεων με κάθε μορφή ειρηνικής εκδήλωσης. Ευελπιστώ ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα είναι μια ειρηνική πορεία σαν τόσες άλλες που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πόλεις της χώρας. Καλώ τους συμμετέχοντες στην πορεία να σεβαστούν και απ την μεριά τους την πόλη που τους φιλοξενεί και τους κατοίκους της, τις περιουσίες τους και τους δημόσιους χώρους που είναι κτήμα όλων μας και όχι της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας. 
Καλώ τους πολίτες της Βέροιας, όσους θα συμμετέχουν και όσους δεν θα συμμετέχουν στην πορεία να λειτουργήσουν χωρίς ακρότητες και φανατισμούς και με γνώμονα το κοινό καλό να γυρίσουν την πλάτη σε απευκταίες προκλητικές ενέργειες απ όπου κι αν αυτές προκληθούν. Κόντρα στην λαίλαπα των καιρών, ας μείνουμε μονιασμένοι και αλληλέγγυοι, και σεβόμενοι ο ένας τις απόψεις του άλλου ας πορευτούμε μέσα απ τη διαφορετικότητα του καθενός διαφωνώντας δημιουργικά και όχι δογματικά με πρωταρχική αρχή την άρνηση της βίας. 
Το γραφείο της Δημάρχου είναι πάντα ανοικτό σε όλους τους πολίτες για διάλογο, προτάσεις, κοινές ειρηνικές δράσεις.




Κι όμως... η τρέλα πάει και στα βουνά

Οι παρακάτω εντυπωσιακές εικόνες είναι από ανθρώπους που αγαπούν την περιπέτεια και τα βουνά. Πραγματικά, η όρεξη ενός ανθρώπου να σκαρφαλώσει σε κάποιο βουνό ή απόκρυμνο βράχο, κόβει την ανάσα και δίνει την ευκαιρία για υπέροχες φωτογραφίες.
 

2013 Euro Pankration Championship

O Δήμος Βέροιας ανέλαβε τη διεξαγωγή ακόμη μιάς αθλητικής διοργάνωσης διεθνούς εμβέλειας, αυτής του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παγκρατίου Αθλήματος, από 15 έως και 17 Νοε 2013. Εκτός από τους καθ’ αυτό αγώνες, θα οργανωθεί και το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παγκρατίου Αθλήματος την 14η Νοε 2013, με σκοπό να καταλήξει στην υπογραφή του "Πρωτοκόλλου της Βέροιας" για την ανάδειξη του Παγκρατίου Αθλήματος στο παγκόσμιο στερέωμα, ώστε αυτό να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Το πρωτάθλημα ονομάζεται “2013 European Pankration Athlema Championship” ή απλά “2013 euroPAC”.

Για να στεφθούν αυτές οι διοργανώσεις με την επιτυχία που τους πρέπει και μπορεί να πετύχει η Βέροια, χρειάζεται η κινητοποίηση και εθελοντική προσφορά όλων, ώστε να ακουστεί παγκόσμια το όνομα της πόλης και να ξαναμπεί η πραγματική Μακεδονία στο χάρτη του παγκοσμίου γίγνεσθαι.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Μετακομίζει η Βουλή;


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετακομίσει η Βουλή και μάλιστα να απομακρυνθεί από το κέντρο σύμφωνα με τον Πρόερδο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Μετακόμιση της Βουλής; Κι όμως είναι πολύ πιθανό... Αυτό δήλωσε ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Άλλη Όψη".

Ο κ. Μειμαράκης έκανε λόγο για απομάκρυνση τόσο της Βουλής όσο και του υπουργείου Οικονομικών από την περιοχή του κέντρου της Αθήνας ώστε αυτό να απελευθερωθεί. 


Η ερώτηση του δημοσιογράφου αφορούσε τα ... "γαλλικά" που ακούγονται τον τελευταίο καιρό μέσα στη Βουλή... και τελικά προέκυψε μετακόμιση! 


Το χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης έχει ως εξής:



Το ανθισμένο καφέ του Λονδίνου

Από τους χώρους του πέρασαν πολλοί επώνυμοι ανά τους αιώνες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι των Τεχνών και των γραμμάτων. Και όλοι άφησαν το στίγμα τους για να γίνει το "Churchill Arms" το "talk of the town".



Αυτό που εντυπωσιάζει είναι εξωτερική του εμφάνιση. Ένα "ανθισμένο" ευρωπαϊκό καφέ, διάσημο για τους κρεμαστούς κήπους του. Όλων των ειδών τα φυτά και τα λουλούδια, με έμφαση στα ανθοφόρα και πολύχρωμα, κρέμονται σε γλάστρες στην πρόσοψή του δημιουργώντας μια ειδυλλιακή εικόνα.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ο φωτογράφος που κέρδισε το βραβείο Press Photo 2012


Ο Σουηδός φωτογράφος Πάουλ Χάνσεν κέρδισε το Παγκόσμιο βραβείο Press Photo 2012.

Ο Χάνσεν κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο από τους αντιπάλους συναδέλφους του, με τη φωτογραφία που δείχνει δύο νεκρά παιδιά που σκοτώθηκαν από ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην πόλη της Γάζας.

Στην ίδια φωτογραφία απεικονίζονται άνδρες να σηκώνουν τα πτώματα των δύο παιδιών του δίχρονου Σουχάιμπ Χιτζάτζι και του τρίχρονου αδελφού του Μοχάμεντ, μεταφέροντάς τα στο τέμενος λίγο πριν από την ταφή τους.

Ο Χάνσεν εργάζεται στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

Τιμητική διάκριση έλαβε ο φωτογράφος του Reuters, Άμαρ Αουάντ για την κατηγορία του βραβείου Γενικές Ειδήσεις και την φωτογραφία του με τίτλο «Συνοριοφύλακες της Ισραηλινής Αστυνομίας Επιτίθενται με Σπρέι Πιπεριού Εναντίον Παλαιστίνιου Διαδηλωτή».








Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Φορολογικό Σεμινάριο... από την Ε.Φ.Ε.Ε. Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ


Αγίου Βαλεντίνου: Ταινία (μικρού μήκους) για Όσκαρ


Είναι ο Paperman. Μια από τις ταινίες μικρού μήκους που διεκδικούν ένα Όσκαρ. Είναι μια ιστορία αγάπης στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '50. Μια ταινία αφιερωμένη στους ερωτευμένους που σήμερα, του Αγίου Βαλεντίνου, γιορτάζουν!

Έξι λεπτά και κάτι η διάρκειά της.

Δημιουργήθηκε από τη Disney και τη σκηνοθέτησε ο John Kahrs.

Είναι υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Σόνια Θεοδωρίδου / "Κωνσταντίνος Καβάφης"


Χρονιά αφιερωμένη στο σημαντικότατο Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη το 2013, 150 χρόνια από την γέννησή του  και με αυτή την αφορμή το Παλλάς φιλοξενεί μία εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο της κλασσικής μουσικής, τη μεγάλη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

Την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ, η θεατρική σκηνή θα πλημμυρίσει με πολιτισμό, καθώς 15 τραγούδια του Αθανασίου Σίμογλου βασισμένα στα ποιήματα του Κωσταντίνου Καβάφη, θα παρουσιαστούν από τη σοπράνο συνοδεία  της Ορχήστρας  Mobile υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη.

Η βραδιά θα πλαισιωθεί από απαγγελίες ποιημάτων που θα πραγματοποιηθούν από την αγαπημένη συγγραφέα Victoria Hislop και τον ηθοποιό Τάσο Νούσια που το ελληνικό κοινό τους λάτρεψε με αφορμή τη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία Το Νησί. Θα συμμετέχουν επίσης 16 έφηβοι από τη θεατρική ομάδα της κ. Χαρούλας Σαμπατάκου του 15ου Λυκείου Αθηνών. Το ξεχωριστό αυτό αφιέρωμα σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης.  

Μουσική από τον... πισινό του άλλου!



Γνωστός για την τέχνη του στα κρουστά, ο Ισπανός μουσικός Jorge Perez Gonzalez πρωτοτυπεί για άλλη μια φορά.
Αυτήν τη φορά, πηγή έμπνευσης, αλλά και... μέσο μετάδοσης της μουσικής του, έγιναν τα... γυναικεία οπίσθια!

Το σύνθημα του εκκεντρικού καλλιτέχνη από την Ισπανία είναι ότι η μουσική βρίσκεται παντού και, σίγουρα, αυτό το βίντεο αποδεικνύει του λόγου το αληθές με τον καλύτερο τρόπο.

Το βέβαιο είναι πως η πρωτότυπη ιδέα του θα διχάσει πολλούς, αν και οι άρρενες μουσικόφιλοι σίγουρα θα ενθουσιαστούν...

Όταν έχεις το ρυθμό μέσα σου...

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα μάτια

Του Στέφανου Κασιμάτη
Για τον σημερινό τίτλο παραλλάσσω (χωρίς την άδεια του ποιητή) τον στίχο του Σαββόπουλου από τη "Μαύρη Θάλασσα", γιατί το θέμα μας είναι τα παιδιά με τα μαύρα ρούχα, τα Καλάσνικοφ και τα μαυρισμένα μάτια τους. Τα έδειραν οι αστυνομικοί, αφού είχαν συλληφθεί; Ιδού η απορία.
Από τις χιλιάδες των λέξεων που διάβασα στον Τύπο σχετικά με το θέμα, τεράστια εντύπωση μου προξένησε το εξής απόσπασμα από προχθεσινή εφημερίδα: "Επί τέσσερις ώρες τον είχαν πεσμένο στα γόνατα, φορώντας του κουκούλα. (σ.σ.: η χρονική αλληλουχία των ρημάτων είναι προβληματική, αλλά το παρακάμπτω...) Τον χτυπούσαν στο πρόσωπο λέγοντάς του, πέραν των άλλων ύβρεων και απειλών: "Ηρθατε οι Αθηναίοι να κάνετε ληστεία. Θα σας γ... εμείς οι χωριάτες"".


Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

33 χρόνια χωρίς τον Νίκο Ξυλούρη...









Hürriyet: "Τα Ίμια είναι τουρκικά"


Νερό στον μύλο της Τουρκίας έβαλε -και μάλιστα με τις χούφτες- το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος Ν. Θεοδωρίδης, με τις δηλώσεις περί τουρκικών Ιμίων και περί της αναίρεσης του αιτήματος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.


Η δήλωση αυτή δημοσιεύεται σε όλα τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων και ήδη αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διπλωματίας της Τουρκίας και των κύκλων που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική της γείτονος.
Η ναυαρχίδα του τουρκικού Τύπου, η "Hürriyet", η οποία κατά παράδοση αναλαμβάνει την εργολαβία κάθε ανθελληνικής καμπάνιας, τιτλοφορεί χαρακτηριστικά: "Τα Ίμια είναι τουρκικά είπε και προκάλεσε αναστάτωση στην Αθήνα".

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η δήλωση του μέλους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Θεοδωρίδη προκάλεσε αναστάτωση στην ελληνική πρωτεύουσα.

Καμία υποχώρηση!... για την Περιφερειακή Αγορά

 του Σταύρου Γιανναβαρτζή
Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τη σύσκεψη με θέμα τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την προεδρεία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη, παρουσία του Παναγιώτη Ψωμιάδη με στόχο να γίνουν τα προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, πιστοποιημένα, δημιουργώντας έτσι συνθήκες τόνωσης της απασχόλησης και ανάπτυξης του εισοδήματος των αγροτών.
Ένα χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου πολλοί έχουνε είχανε ταχθεί υπέρ της ιδέας, μεταξύ αυτών και εγώ με επιστολή μου, της δημιουργία του δημοπρατηρίου στην πρώην περιφερειακή αγορά της Κουλούρας – ΑΜΑΛΘΕΙΑ και σε κάθε περίπτωση στην περιοχή μας.
Σήμερα ένα χρόνο μετά έχουμε μία νέα πρόταση από τον κ. Δημήτρης Λακασάς, πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) που στην ουσία δυναμιτίζει την όλη προσπάθεια.

Καταστροφές σε αυτοκίνητο του Δήμου Βέροιας



Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 8ης Φεβρουαρίου 2013 στη Βέροια, άγνωστοι προκάλεσαν υλικές ζημιές σπάζοντας τζάμια και ρίχνοντας μπογιά στο  σταθμευμένο όχημα με αριθμό κυκλοφορίας ΚΗΥ 3371 ιδιοκτησίας του Δήμου Βέροιας, το οποίο χρησιμοποιεί η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη, για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.
Ο Δήμος Βέροιας θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστου στην Εισαγγελία Βέροιας.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Με αφορμή το συμβάν η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Κατά καιρούς έχω μιλήσει για κύκλους που κινούνται εκτός ορίων της πολιτικής υπευθυνότητας και κατά διαστήματα επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, άλλοτε με πράξεις δολιοφθοράς σε ιδιοκτησία του Δήμου και άλλοτε με διασπορά συκοφαντικών σχολίων σε βάρος του Δήμου και εμένα προσωπικά.
Στους ανεύθυνους της παραπολιτικής μιζέριας είναι μάταιο να απευθύνω οποιοδήποτε μήνυμα.
Με τα παραπολιτικά λημέρια που συχνάζουν κάθε λογής θιασώτες της βίας, του ψεύδους και της συκοφαντίας, δεν είχα και ούτε έχω καμιά διάθεση να ασχοληθώ.
Ας έχουν το νου τους όσοι στο άκουσμα της δολιοφθοράς σε αυτοκίνητο του Δήμου χαμογέλασαν χαιρέκακα το πρωί της Παρασκευής.
Επανειλημμένα έχω καλέσει όλους όσους θέλουν να εκφράζουν τις απόψεις τους προς το Δήμο, όποιες κι αν είναι αυτές, να απευθύνονται σε εμένα την ίδια και να μην κρύβονται στο σκοτάδι της νύχτας κάνοντας πράξεις δολιοφθοράς σε βάρος της περιουσίας του Δήμου, που αποτελεί περιουσία όλων των δημοτών. Το γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό για όλους τους πολίτες.
Η κοινωνία ας βγάλει τα συμπεράσματα της".

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ν.Ρωμανός: Ο φίλος του Γρηγορόπουλου με τη διάσημη μάνα και το..."έγκλημα στο Κολωνάκι"

Γιος της Παυλίνας Νάσιουτζικ, εγγονός του Αθανάσιου Νάσιουτζικ ο οποίος το 1984 είχε δολοφονήσει με σφυρί τον Αθανάσιο Διαμαντόπουλο στο Κολωνάκι και κολλητός του Αλέξη Γρηγορόπουλου ο ένας από τους συλληφθέντες στο Βελβεντό.

Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού ειναι πλούσια παρά το νεαρό της ηλικίας του.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ
Η συγγραφέας Παυλίνα Νάσιουτζικ γεννήθηκε το 1962, σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Εγινε γνωστή με τα βιβλία "Μαμάδες Βορείων Προαστίων", "Κάψτε τα νυφικά" και "Μύκονος Μπλουζ". Μεγάλωσε στα πούπουλα καθώς η μεγαλοαστική οικογένεια της ήταν πάμπλουτη. Ο πατέρας της Αθανάσιος Νάσιουτζικ ήταν επιχειρηματίας και πρόεδρος της Ενωσης Λογοτεχνών. Η παραμυθένια ζωή της Παυλίνας Νάσιουτζικ άλλαξε βίαια και απότομα το 1984 όταν ο πατέρας της κατηγορηθήκε και καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Αθανάσιου Διαμαντόπουλου στο Κολωνάκι. Η συγγραφέας μάλιστα έγραψε και βιβλίο για το θέμα αυτό με τον τίτλο "Τόση λίγη αλήθεια - H υπόθεση Νάσιουτζικ εκ των έσω".

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Εικοσιπεντάχρονος αθλητής υποκύπτει στα τραύματά του μετά τον αγώνα




Ένας από τους πιο έμπειρους αναβάτες των Snowmobiles, o 25χρονος Caleb Mooreέχασε τη ζωή του μετά από δυστύχημα στα χειμερινά X Games στο Άσπεν του Κολοράντο των ΗΠΑ.
Ο Caleb Moore άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Κολοράντο μετά από δυστύχημα που είχε στον τελικό του Freestyle Snowmobile στα Χειμερινά X Games. Η οικογένεια του C. Moore δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τα αίτια του ατυχήματος αλλά σύμφωνα με το site ΤΜΖ ο 25χρονος είχε εγκεφαλικές κακώσεις και εσωτερική αιμορραγία στην περιοχή της καρδιάς.
Το δυστύχημα έγινε την προηγούμενη Πέμπτη όταν στην προσπάθεια του να κάνει ένα backflip με το snowmobile δεν προσγειώθηκε σωστά με αποτέλεσμα το 200 κιλών όχημα να περάσει από πάνω του. Ο C. Moore είχε κατακτήσει τέσσερα μετάλλια στα X Games με πρώτη του εμφάνιση το 2010.

Tweetping.net: Ο χάρτης που μαρτυρά ποιος κάνει tweet στον πλανήτη


Tweetping.com: Ο χάρτης που μαρτυρά ποιος κάνει tweet στον πλανήτη – Σε βλέπω
Η ροή των tweet είναι καταιγιστική. Όποιος χρησιμοποιεί το μέσο κοινωνικής δικτύωσης το ξέρει. Έχετε φανταστεί να μπορούσατε να δείτε ζωντανά πόσοι και από πού tweetάρουν σε παγκόσμια κλίμακα; Τώρα μπορείτε.
Το tweetping. net είναι μία ιστοσελίδα που αντιπροσωπεύει τον παγκόσμιο χάρτη και σε κάθε περιοχή στην οποία γίνεται tweet ανάβει μία λιχνύα.

Εκπληκτικές φωτογραφίες παρουσιάζουν διάσημες πόλεις σε σμίκρυνση


Μπορεί να νομίζετε ότι οι παρακάτω εικόνες αποτελούν μακέτες για μοντέλα, μια δεύτερη ματιά ωστόσο θα σας πείσει. Οι φωτογραφίες αυτές απεικονίζουν μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου σε… μικρογραφία, τραβηγμένες χρησιμοποιώντας ένα από τρικ στη φωτογράφησή τους.
Ο φωτογράφος Μπεν Τόμας από την Αυστραλία είναι εκείνος που έχει καταφέρει να παρουσιάσει το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «μετατόπιση φακών», που εστιάζει στο βάθος και παρουσιάζει μεγάλα αντικείμενα σε πολύ μικρότερη μορφή.
Αναφερόμενος στη δουλειά του, ο 31χρονος φωτογράφος τόνισε: «Με το έργο μου θέλω να παρουσιάσω μια διαφορετική οπτική σε μέρη που γνωρίζει πολύς κόσμος. Η τεχνική που χρησιμοποιώ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα οπτικό τρικ που «παίζει» με το βάθος του χώρου».
Δείτε το εκπληκτικό έργο του φωτογράφου παρακάτω.

"Πυρήνες" και Mall βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. στη ληστεία της Κοζάνης

Δύο καταζητούμενοι ως μέλη της οργάνωσης "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" είναι ανάμεσα στους τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία που έγινε - από δέκα συνολικά άτομα - στις 10.00 το πρωί της Παρασκευής στον Βελβενδό Κοζάνης. Κι οι δύο είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για την αιματηρή ληστεία στην Πάρο το περασμένο καλοκαίρι. Οι άλλοι δύο είναι σπουδαστές στην Κοζάνη που ανήκουν στον αντεξουσιαστικό χώρο. Παράλληλα η Αστυνομία ερευνά αν ανάμεσα στους καταζητούμενους ληστές στον Βελβενδό είναι και άτομα που συμμετείχαν στην εμπρηστική επίθεση στο Μall πριν από δύο εβδομάδες ή σε άλλες ανάλογες επιθέσεις στην Αττική. Ακόμη εξετάζεται αν κάποιοι από αυτούς είχαν εμπλακεί και στη μεταφορά όπλων που είχαν εντοπισθεί τον Νοέμβριο του 2011 στην Πολυτεχνειούπολη. 

 


Οι γιατροί της Ημαθίας τίμησαν τους προστάτες τους αγίους Αναργύρους. Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΣΗ ο κ. Ορέστης Σιδηρόπουλος.

Τους προστάτες τους αγίους Αναργύρους εόρτασαν την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου οι γιατροί της Ημαθίας στον ιερό ναό αγίων Αναργύρων Βέροιας. Την θεία λειτουργία τέλεσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος στο τέλος τέλεσε αρτοκλασία για τα μέλη του ΙΣΗ και μνημόσυνο για τους αποβιώσαντες ιατρούς.
Στη διάρκεια του κοινωνικού μίλησε ο ιατρός πνευμονολόγος κ. Ιωάννης Βούλτσος για τη σχέση του ιατρού με τον ασθενή.
Ο πρόεδρος του ΙΣΗ κ. Πρόδρομος Ισαακίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Ορέστη Σιδηρόπουλο τον οποίο μάλιστα ανακήρυξε ο ΙΣΗ επίτιμο Πρόεδρό του. 
 

Ένα προφητικό κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι... από το 1993 για τον Μιχαλολιάκο

Ένα προφητικό κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι... από το 1993 για τον Μιχαλολιάκο
Ο Μάνος Χατζιδάκις εκτός από μεγάλος συνθέτης υπήρξε και ένα σπουδαίος διανοητής που είχε μια μοναδική ικανότητα να αποκρυπτογραφεί με ευαισθησία την πραγματικότητα.

Κυρίως όμως διαθέτοντας μια εκπληκτική συναισθηματική ευφυΐα προέβλεψε τις συνέπειες που θα είχε στην ελληνική κοινωνία ο σταδιακός απο-πολιτισμός της, η κυνικότητα της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και κυρίως η συνθηκολόγηση της κοινωνίας που συναίνεσε στην κατεδάφιση του αξιακού της συστήματος. Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν δίστασε να συγκρουστεί δημόσια με τον κάθε είδους λαϊκισμό, είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς, ενώ για τις απόψεις του δέχτηκε λυσσώδεις επιθέσεις από όλους αυτούς που συμμετείχαν στο μεταπολιτευτικό ηθικό, αισθητικό και οικονομικό πλιάτσικο της χώρας.

Τον Φεβρουάριο του 1993, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, ο Χατζιδάκις δημοσίευσε στην Ελευθεροτυπία ένα προφητικό κείμενο με τίτλο «Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι» όπου με μοναδική διαύγεια προέβλεψε την έλευση του νεοναζισμού και της Χρυσής Αυγής και τους λόγους που θα μας οδηγούσαν αργά ή γρήγορα εκεί. Το κείμενο διανεμήθηκε στο πρόγραμμα αντιναζιστικής συναυλίας που είχε δώσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων με έργα Βάιλ, Λίστ και Μπάρτοκ.

Και πάλι για τη χρήση των πρώην Δικαστηρίων

Του Αλέκου Χατζηκώστα
 
Με την παραχώρηση για χρήση στο Δήμο της Βέροιας του χώρου των παλιών Δικαστηρίων ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για τη μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση για τη χρήση τους. Θα σταθούμε όμως τώρα που μπήκαμε στην "τελική ευθεία" για τον τρόπο χρήσης τους, σε ορισμένα ζητήματα.
Το κτήριο αυτό λόγω κατασκευής και θέσης είναι μοναδικό για την πόλη της Βέροιας. Είναι κυριολεκτικά ΤΟΠΟΣΗΜΟ της και με βάση αυτό το κριτήριο θα πρέπει να αξιοποιηθεί. "Ανήκει" στο σύνολο της πόλης και όχι στα μαγαζιά και τους καταστηματάρχες γύρω από την πλατεία Ωρολογίου. Το αναφέρουμε αυτό γιατί έχουν ξεκινήσει "κινήσεις" για την μεταφορά εκεί υπηρεσιών στο όνομα του να "μην νεκρώσει η πλατεία". Πρόκειται για βαθειά λαθεμένο επιχείρημα. Η πλατεία Ωρολογίου και οι γύρω δρόμοι κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Δικαστηρίων είχε ήδη αρχίσει να "νεκρώνει". Τα μαγαζιά που έκλεισαν, είχαν κλείσει ενώ αυτά λειτουργούσαν. Αιτία είναι (όπως και σε ολόκληρη τη χώρα) η ακολουθούμενη πολιτική. Ακόμη να προσθέσουμε πως η μεταφορά εκεί υπηρεσιών δεν "εγγυάται" και την ανοζωωογόνηση της αγοράς.Αλήθεια γύρω από τη σημερινή Εφορία πώς "ανθισε η αγορα" ; Από την άλλη η αναφορά για τα "ενοίκια" που πληρώνουν υπηρεσίες" είναι σοβαρό επιχείρημα όμως θα δώσουμε δύο απαντήσεις. Αφενός ότι αργά ορισμένοι το θυμήθηκαν. (Και φυσικά σύμφωνα με τη δική τους λογική η μεταφορά τους θα "βλάψει" τους ιδιοκτήτες των κτηρίων αυτών...). Αφετέρου ότι ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασία "απελευθέρωσης" χώρων (π.χ Πανεπιστήμιο στις Βαρβάρες, στρατόπεδα κ.α) οπότε οι υπηρεσίες αυτές μπορούν κάλλιστα να μεταφερθούν εκεί!

Η αλήθεια μιας φωτογραφίας

"Ο αρχηγός της Αστυνομίας εκτελεί ένα Βιετκόνγκ". Ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία του Πολέμου στο Βιετνάμ, που φούντωσε το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ.
Τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου 1968 στη Σαϊγκόν από τον φωτογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP), Έντι Άνταμς. Το περιστατικό αποτυπώθηκε και από την κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου NBC.
Στη φωτογραφία εικονίζεται ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, στρατηγός Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν, τη στιγμή που εκτελεί εν ψυχρώ τον Βιετκόνγκ (νοτιοβιετναμέζο κομμουνιστή) Νκουγιέν Βαν Λεμ. Ο Λόαν ισχυρίστηκε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ότι προέβη στην ενέργειά του αυτή από δικαιολογημένη αγανάκτηση, επειδή νωρίτερα ο Λεμ με τους συντρόφους του σε μια καταδρομική επιχείρηση είχαν σκοτώσει αδιακρίτως πολλούς αστυνομικούς και μέλη των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και κάποιους συγγενείς του στρατηγού. Πολλοί από τους παριστάμενους δημοσιογράφους επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του Λόαν, αλλά δεν δικαιολόγησαν την πράξη του.