Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Εξι μέρες δουλειά για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην επισητισμό

Διευκρινίσεις σχετικά με την ισχύ των μη μισθολογικών όρων των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει ή έχουν καταγγελθεί και έχει περάσει και το τρίμηνο επέκτασης της ισχύος τους, δίνει με έγγραφό του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το υπουργείο Εργασίας. Στους μη μισθολογικούς όρους περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το ωράριο, τις άδειες τις ημέρες αργιών κ.λ.π.
Το έγγραφο αναφέρει, ότι με βάση το νόμο του 2ου Μνημονίου (4046/2012), "μετά την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι όροι εκείνοι που αφορούν
α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και
β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα».

Κατά συνέπεια, «οι μη μισθολογικοί όροι των συμβάσεων που έχουν λήξει και έχει παρέλθει και η παράταση ισχύος τους μπορούν να μεταβληθούν με νέα συλλογική σύμβαση καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου".

Ειδικότερα, για τον κλάδο των επισιτιστικών καταστημάτων, από τον οποίο υποβλήθηκε και το σχετικό ερώτημα το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι η ισχύς της κλαδικής σύμβασης έχει λήξει από τις 14/8/2012 και για τους νεοπροσλαμβανόμενους με ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Για τους παλαιούς εργαζομένους ισχύουν οι ρυθμίσεις της κλαδικής σύμβασης για πενθήμερη εργασία, με δύο συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης.



Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Νεοπροσλαμβανόμενοι: Από μηδενική βάση ωράριο, άδειες

Εργασία 6 ημέρες την εβδομάδα (αντί του πενθήμερου), μικρότερες «έξτρα» άδειες και παροχές (στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ) θα ισχύουν για τους νεοπροσλαμβανόμενους σε κλάδους στους οποίους έχει λήξει και δεν ισχύει η κλαδική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.
Τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους νεοπροσλαμβανόμενους από... μηδενική βάση (σε σχέση με τα ισχύοντα σε κάθε κλάδο) με κατοχύρωση μόνο του «κλειδωμένου» βασικού μισθού και των 4 επιδομάτων γενικής ισχύος (επιδόματα πολυετίας, σπουδών, επικίνδυνης εργασίας και τέκνων), προβλέπει ερμηνευτική εγκύκλιος που εξέδωσε η διεύθυνση αμοιβής εργασίας του υπουργείου Εργασίας. Αντίστοιχες αλλαγές μπορούν να γίνονται, ωστόσο, και για τους ήδη απασχολούμενους, εφόσον υπογράψουν νέα ατομική σύμβαση εργασίας.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δόθηκε παράταση στην υποβολή πόθεν έσχες

Τελικά τα κατάφεραν. Μετά από παλινωδίες και ασυνεννοησία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και της αντιεσαγγελείας του Αρείου Πάγου, δόθηκε παράταση στην υποβολή πόθεν έσχες.

Το αυτονόητο, ότι δηλαδή πρώτα κάποιος πρέπει να γνωρίζει το έσχες για να υποβάλλει το πόθεν έγινε ολοκληρο σήριαλ και τελικά λύνεται με την πρακτική της γνωστής πλέον από την υπόθεση ΕΡΤ, Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου!
Όπως ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκο, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα δημοσιευτεί σήμερα, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όλων ανεξαιρέτως των υπόχρεων του νόμου 3213/2003, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, ούτως ώστε να προηγηθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά την πρόσφατη παράταση που δόθηκε.
Υπόχρεοι Πόθεν έσχες είναι περίπου 50.000 πολίτες.
Αν δεν δινόταν η παράταση δεν θα μπορούσαν να καταθέσουν Πόθεν έσχες όλοι αυτοί, αν δεν είχαν υποβάλλει πρώτα τις δηλώσεις Ε1 και Ε9. Κι αυτό γιατί ήταν υποχρεωμένοι να τις επισυνάψουν!

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Μόνο 500.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει δήλωση

Με αργούς ρυθμούς κινείται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς διαδικαστικά προβλήματα, αλλά και η προσδοκία των φορολογουμένων ότι θα δινόταν παράταση στη διαδικασία φρέναραν τους ρυθμούς ηλεκτρονικής κατάθεσης του Ε1.
Μέχρι σήμερα, από τους 6,5 εκατ. φορολογούμενους, έχουν υποβάλει δηλώσεις μόλις 500.000.

Καθώς πλέον το ζήτημα της παράτασης ξεκαθάρισε χθες με τις καταληκτικές προθεσμίες υποβολής να επεκτείνονται σταδιακά (ανάλογα το ΑΦΜ) από τις 22 Ιουλίου έως και τις 30 Αυγούστου, οι φορολογούμενοι έχουν πλέον να διευθετήσουν μόνον εκκρεμότητες σχετικές με τα δικαιολογητικά που θα υποβάλλουν και συγκεκριμένα με τις βεβαιώσεις αποδοχών και τις βεβαιώσεις τόκων.

Από 30 δήμους ξεκινά η διαθεσιμότητα

Σε 30 δήμους επικεντρώνεται το "ενδιαφέρον" των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων.

Πρόκειται για δήμους οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν πλεονάζον προσωπικό το οποίο μέσω της διαθεσιμότητας είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου (το πιθανότερο) ή γειτονικούς δήμους που παρουσιάζουν ελλείψεις (το λιγότερο πιθανό), ενώ οι υπόλοιποι θα απομακρυνθούν από το δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους δήμους: Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων, Ρόδου, Αχαρνών, Φυλής, Βύρωνα, Τρικκαίων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Πεύκης–Λυκόβρυσης, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ασπροπύργου, Περάματος, Λέσβου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Καρδίτσας, Βόλου, Λαρισαίων, Εορδαίας, Βέροιας, Σιντικής, Χανίων, Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Τρίπολης και Φαιστού.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Παράταση υποβολής δηλώσεων φυσικών προσώπων



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42 - 46 - ΑΘΗΝΑ 104 34
ΤΗΛ: 210 8253445 - FAX: 210 8253446 * Ε - Μail: pofee@otenet.gr

ΑΠ.ΑΝΑΓ. ΠΟΛ.ΠΡΩΤ.ΑΘΗΝΩΝ 2923/94 ΚΑΙ ΑΡ.ΚΑΤ. 545/4787/94


Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εν όψει της απεργίας της  ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. την Πέμπτη και Παρασκευή, το Υπουργείο προσανατολίζεται να δώσει παράταση μέχρι και την Τρίτη 2/7/2013 για το ΦΑΠ Νομικών Προσώπων.

Ως προς την Υποβολή δηλώσεων Φυσικών Προσώπων :
  • To 1,2 θα υποβληθεί έως τις 22/7/2013.
  • Το 3,4 θα υποβληθεί έως τις 29/7/2013.
  • Το 5,6 θα υποβληθεί έως τις 05/8/2013.
  • Το 7,8 θα υποβληθεί έως τις 07/8/2013.
  • Το 9    θα υποβληθεί έως τις 26/8/2013.
  • Το 0    θα υποβληθεί έως τις 1/9/2013.

Ραντεβού με την εφορία μία φορά τον μήνα

Σε νέες φορολογικές... περιπέτειες βάζει το υπουργείο Οικονομικών τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, αλλά και τους λογιστές.
Η εφορία θα ζητά κάθε μήνα να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών. Στις καταστάσεις αυτές οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν όλα τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει και έχουν λάβει καθώς και τις αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που έχουν εκδώσει ανεξαρτήτως ποσού, δηλαδή ακόμη κι από το πρώτο λεπτό του ευρώ.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Επιβαρύνσεις κρύβουν οι φορολογικές δηλώσεις

Με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4% θα επιβαρυνθούν όλα τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από το εάν αυτά απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται αυτοτελώς. Έτσι η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβληθεί φέτος στα επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, αναπήρους, πολυτέκνους και χαμηλοσυνταξιούχους, στα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, στα ποσά των τόκων καταθέσεων τα οποία υπερέβησαν τα 250 ευρώ το 2012, στους τόκους από έντοκα γραμμάτια, ομόλογα και REPOS, στα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων και εταιρικών μεριδίων, στα μερίσματα ανωνύμων εταιρειών και ΕΠΕ, στις αμοιβές και τους μισθούς των διοικητικών συμβουλίων των ανωνύμων εταιρειών, στα εισοδήματα από την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και στα ποσά αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Η Ακρίτα και ο Χάρρυ Κλυνν σχολιάζουν...τον Άδωνι


Με πολύ χιούμορ σχολίασαν η Έλενα Ακρίτα και ο Χάρρυ Κλυνν στα social media την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο.

"Ο Άδωνις θα κάνει όλη νύχτα εντατικά στο Grey's Anatomy", ήταν το σχόλιο της Έλενας Ακρίτα στην σελίδα της στο Facebook.
"Με την αναγγελία της υπουργοποίησης του Άδωνη στο Υγείας, 5.000 ασθενείς κόψανε τις φλέβες τους!", έγραψε ο Χάρρυ Κλυνν στο Twitter.

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Όλοι οι υπουργοί


Πρωθυπουργός
Αντώνης Σαμαράς
Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών
Ευάγγελος Βενιζέλος
Υφυπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός Εξωτερικών: Άκης Γεροντόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός : Γιάννης Στουρνάρας
Αναπληρωτής Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός : Γιώργος Μαυραγάννης

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη!

H Maria Menounos, βρήκε ένα νέο τρόπο να αποτίσει φόρο τιμής στη πατρίδα της ενώ απολαμβάνει τις διακοπές της στην όμορφη Μύκονο.
Η 35χρονη ελληνικής καταγωγής, παρουσιάστρια/celebrity επέλεξε για το μπάνιο της στα γαλανά νερά του νησιού των Ανέμων, ένα πατριωτικό μπικίνι με τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας το οποίο έκανε ωραία αντίθεση με την ηλιοκαμένη επιδερμίδα της.




Πρώτη Ημέρα του Καλοκαιριού 2013 με ένα δροσερό doodle!

Τα καλοκαιρινά του "φόρεσε" σήμερα το doodle της Google για να γιορτάσει την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού του 2013.

Η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού δηλαδή η 21η Ιουνίου κάθε έτους, είναι η ημέρα που σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη του καλοκαιριού σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Αν και στη χώρα μας οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ηλιόλουστες ημέρες μάς έχουν βάλει σε καλοκαιρινή διάθεση ήδη από τον Μάιο, το Θερινό Ηλιοστάσιο συμπίπτει με τις πρώτες μεγάλες ζέστες της σεζόν θυμίζοντάς μας ότι το καλοκαίρι βρίσκεται ακόμα μπροστά...



Παράταση στην υποβολή των Συγκεντρωτικών καταστάσεων για το 2012

Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των Συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις συναλλαγές του 2012, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάννη.
Στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται:

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διευκόλυνσης των φορολογουμένων για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών υποχρεώσεων κατά την παρούσα χρονική περίοδο, αποφασίζεται να παραταθεί η προθεσμία, που ξεκινά την 25η Ιουνίου 2013, για την υποβολή των καταστάσεων του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992 – ΦΕΚ 84Α’ ) για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2012, ως ακολούθως:
• Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 1,2,3.
•Μέχρι την 3η Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 4,5,6.
•Μέχρι την 7η Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 7,8,9.
•Μέχρι την 10η Οκτωβρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 0.

Σαμαράς - Βενιζέλος: Και τώρα οι δυο τους

Σε κυβέρνηση μειωμένης μεν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενδεχομένως όμως μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας, οδήγησε, εν τέλει, η μακρά σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την τύχη της ΕΡΤ. Σε μία απόφαση με δραματικό παρασκήνιο, ο κ. Φώτης Κουβέλης σηματοδότησε ουσιαστικά χθες την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ενώ μένει να φανεί σήμερα εάν το κόμμα της Αριστεράς θα αποσύρει και την εμπιστοσύνη του προς το κυβερνητικό σχήμα ή αν θα ακολουθήσει τακτική ανοχής.

Η κυβέρνηση θα πορευθεί, όπως κατέστησαν σαφές την Πέμπτη τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη στήριξη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. (125 βουλευτές) και του ΠΑΣΟΚ (28), ενώ θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό έως βέβαιο ότι στήριξη θα παράσχουν εκ δεξιών οι κ. Κ. Μαρκόπουλος και Θεόδ. Σολδάτος (σ.σ. που βρίσκονταν ήδη σε τροχιά ένταξης στη Ν.Δ.) όσο και εξ αριστερών οι κ. Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΙΚΑ: Έτσι θα γίνει η ρύθμιση των εισφορών

Τις δυνατότητες που έχουν οι εργοδότες που οφείλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να ρυθμίσουν τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές με τις ρυθμίσεις της Νέας Αρχής του νόμου 4152/2013, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος.
Στη νέα ρύθμιση, μπορούν να ενταχθούν οι εργοδότες που δεν έχουν υπαχθεί έως τώρα σε καθεστώς ρύθμισης. Όσοι δεν είναι συνεπείς ως προς την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων ασφάλισης μισθωτών της τελευταίας πενταετίας καθώς και όσοι έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ' αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή, εξαιρούνται και δεν δύναται να υπαχθούν στις ανωτέρω ρυθμίσεις.
Όσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση έχουν τις παρακάτω επιλογές:

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Θεοχάρης: Παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων



Παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, θα δοθεί στις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Η προθεσμία κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων κανονικά λήγει στις 30 Ιουνίου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έως σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 450.000 δηλώσεις από το σύνολο των 6,5 εκατομμυρίων που αναμένεται να κατατεθούν

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ξεκινά η ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις. Πως γίνεται

Ξεκινά η ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις. Πως γίνεται
Από την ερχόμενη Πέμπτη 20 του μήνα τίθεται σε ισχύ η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάνω από 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους έως και σε 100 δόσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως η νέα ρύθμιση θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να αυξηθούν τα έσοδα και να αντιστραφεί η πτωτική πορεία που ακολουθούν από την αρχή του 2013 με αποτέλεσμα στο πεντάμηνο η «μαύρη τρύπα» να έχει φθάσει α 560 εκατ. ευρώ.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί στις κατά τόπους εφορίες και τελωνεία μέχρι τις 18 Ιουλίου . Από την ημερομηνία αυτή και μετά οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet .

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Θεσσαλονίκη-Αεροπλάνο βγήκε από το διάδρομο προσγείωσης

Αεροσκάφος της εταιρείας Astra που ερχόταν από τη Ρωσία και μετέφερε 160 επιβάτες, ξέφυγε από τα όρια του διαδρόμου, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Ο πιλότος, φαίνεται πως έχασε τον έλεγχο, δε μπόρεσε να σταματήσει την πορεία του αεροπλάνου.
Η κινητοποίηση του τεχνικού προσωπικού του αεροδρομίου Μακεδονία ήταν άμεση με αποτέλεσμα επιβάτες και προσωπικό του αεροσκάφους, να είναι καλά στην υγεία τους.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η κίνηση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται πλέον ομαλά.

Καταργούνται από τον Ιούλιο τα τέλη περιαγωγής εντός Ε.Ε

Να και μία θετική είδηση που προέρχεται από την Ε.Ε και αφορά όσους ζουν εντός των 27 κρατών-εταίρων. Από τον προσεχή Ιούλιο, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι πολίτες - εντός E.E πάντα - θα πληρώνουν κάτι λιγότερο για τις κλήσεις τους (ή άλλα δεδομένα μέσω δικτύων) στο εξωτερικό όσο και στη χώρα τους, αποκαλύπτει η Telegraph.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών, τα τέλη περιαγωγής θα αποτελέσουν παρελθόν και έτσι οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα στο εξωτερικό χωρίς το φόβο των ληστρικών τελών που ίσχυαν έως σήμερα. Να σημειωθεί ότι οι πελάτες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα εξακολουθούν να πληρώνουν τα τέλη περιαγωγής όταν επισκέπτονται την Ευρώπη.

Η Ε.Ε εκτιμά ότι αυτή η κίνηση θα ωφελήσει σε μακροπρόθεσμη βάση, ενθαρρύνοντας την αυξημένη χρήση των κινητών τηλεφώνων κυρίως κατά την διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό. Κάτι που πραγματικά έμοιαζε με ταμπού για τους καταναλωτές ή ακόμη και ως φόβητρο...

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η πρόταση του Σαμαρά για το μέλλον της ΕΡΤ

"Είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Οικονομικών, λόγω της κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε., έχει ήδη ορίσει για το σκοπό αυτό ειδικό διαχειριστή.
Προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει, προτείνω:

1. Ο ειδικός εκκαθαριστής να ορίσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.

2. Έχει ήδη κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ψηφιστεί αμέσως την επόμενη εβδομάδα.

Παρέμβαση Παπούλια υπέρ της ΕΡΤ



Να παραμείνει η ΕΡΤ ανοικτή ζήτησε με παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δηλώνοντας πάντως υπέρμαχος της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Πηγές της Προεδρίας, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής τόνιζαν ότι η πάγια θέση του Κ. Παπούλια ως προς το κλείσιμο της ΕΡΤ με ό, τι αυτό συνεπάγεται, είναι ότι η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με την δημόσια ραδιοτηλεόραση ανοικτή και αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο.
Σε ερώτηση εάν η θέση του Προέδρου έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα της κυβέρνησης οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν ότι δεν πρόκειται για ρήξη, δεν παίρνουμε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Το μόνο που θέλει η Προεδρία, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, είναι να μη δείχνει μαύρο η ΕΡΤ.



Και όμως, υπάρχει λύση



Photo: Angeliki Panagiotou / Fosphotos.com
του Σταύρου Θεοδωράκη

Η πτώση της ΕΡΤ απ' τα νεοδημοκρατικά πυρά σήμανε ταυτόχρονα και το γκρέμισμα του μεγαλύτερου νεοελληνικού μύθου. Ότι τα προβλήματα μπορούν να συσσωρεύονται, να συσσωρεύονται, να συσσωρεύονται και κανείς να μην κάνει τίποτα. Ή, μάλλον, όλοι να κάνουν τα στραβά μάτια.
Η ΕΡΤ έχει χάσει πολλές ευκαιρίες εξυγίανσης. Η τελευταία ήταν με τον Ηλία Μόσιαλο. Δύο εθνικά κανάλια, συγχωνεύσεις στα περιφερειακά ραδιόφωνα, κλείσιμο της «Ραδιοτηλεόρασης» και, βέβαια, «ατομική αξιολόγηση και δραστική μείωση του προσωπικού». Όλοι, όμως, ήταν αντίθετοι. Οι αριστεροί μηχανισμοί βγάζουν φλύκταινες με την «αξιολόγηση» και οι δεξιοί δεν ανέχονται τις εθνικές προδοσίες. «Οι Αλβανοί, οι Σκοπιανοί και οι Τούρκοι θα μας πάρουν τις συχνότητες», ούρλιαζε τότε η Νέα Δημοκρατία. Από κοντά και συνδικαλιστές της Αγίας Παρασκευής που χαρακτήριζαν τον Μόσιαλο «φλώρο» και «κουλτουριάρη». Όπως «κουλτουριάρης» και στη συνέχεια «χαμερπής ομοφυλόφιλος» και «κίναιδος ολκής» ήταν για ορισμένους εθνοφρουρούς και πρασινοφρουρούς και ο Μάνος Χατζηδάκις (μην τα ωραιοποιούμε όλα τώρα που έκλεισε το Τρίτο και όλοι δηλώνουν ότι τους «λείπει το τσέλο και ο Μάνος» - έλεος).

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ επέβαλαν απεργία στα ΜΜΕ και τα δικά τους λένε κανονικά ειδήσεις


sroiter-614x378

Μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Αντώνης Σρόιτερ εκφράζει την άποψή του για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ παίρνει θέση και για το θέμα της απεργίας στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

"Η Ενωση Συντακτων προκηρύσσει απεργια σε ΟΛΑ τα μεσα ενημερωσης, για συμπαρασταση στην ΕΡΤ. Οι παραταξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στους δημοσιογραφους, στηριζουν την αποφαση για απεργια και ζητουν μαλιστα απεργια διαρκειας. Ολα τα ιδιωτικα καναλια υπακουουν στην αποφαση. Την ιδια ωρα, ο ραδιοφωνικος σταθμος του ΣΥΡΙΖΑ και ο τηλεοπτικος σταθμος του ΚΚΕ, ΣΠΑΝΕ την απεργια και μεταδιδουν κανονικα ειδησεις. Δικαιολογια; Δεν ενημερωνουμε, κανουμε ταξικη παλη! Τα συμπερασματα δικα σας...", γράφει ο Αντώνης Σρόιτερ.

Τίτλοι τέλους για Τσαρτσαρή!

Ένας από τους παίκτες που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στον Παναθηναϊκό, αλλά και στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ, αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του. Ο Κώστας Τσαρτσαρής κάνει το βήμα έξω από τις γραμμές του γηπέδου ως πρωταθλητής, όπως είχε μάθει τόσα χρόνια, έχοντας βοηθήσει τα μέγιστα σε μια από τις δυσκολότερες χρονιές στην ιστορία της ομάδας, η οποία έληξε με δύο τίτλους, χάρη και στη δική του μεγάλη συμβολή. Κανείς άλλωστε δεν πρόκειται να ξεχάσει ότι έμεινε στην ομάδα στην αρχή της χρονιάς, ότι δεν της γύρισε την πλάτη και ότι προσέφερε σε κάθε επίπεδο, κλείνοντας ένα μεγάλο κύκλο με μια εξαιρετική εμφάνιση που σφράγισε τον τίτλο στο ΣΕΦ.
Ο Κώστας Τσαρτσαρής αποχαιρετά το μπάσκετ με τον δικό του τρόπο: 

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Σήμερα το τελευταίο τεύχος της Ραδιοτηλεόρασης

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ανέβασαν στο twitter το ακόλουθο μήνυμα για το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση". Συγκεκριμένα έγραψαν:
"Σήμερα το τελευταίο τεύχος της Ραδιοτηλεόρασης. Η κυκλοφορία του είχε διακοπεί ξανά το '41 στην εισβολή των Γερμανών".



Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η αγάπη του Δημήτρη Μελισσανίδη για την Παναγία Σουμελά

Κείμενο Λουδάρος Ανδρέας

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τον Δημήτρη Μελισσανίδη για τις επιχειρήσεις του και την ΑΕΚ. Αυτό που δεν είναι όμως τόσο γνωστό είναι η αγάπη του επιτυχημένου επιχειρηματία για την Παναγία τη Σουμελά.

Τον Αύγουστο του 2011 εγκαινιάστηκε στο όρος Βέρμιο στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος της Παναγίας της Σουμελά, ένα πανέμορφης αρχιτεκτονικής πολυώροφο κτίριο, "Το Αρχονταρίκι" την κατασκευή του οποίου ανέλαβε ο Δημήτρης Μελισσανίδης μαζί με τον αδερφό του Ιάκωβο.

Τα δυο αδέρφια που δεν ξέχασαν ποτέ την ποντιακή καταγωγή τους, τιμήθηκαν από το προσκύνημα με τον Χρυσό Σταυρό της Παναγίας Σουμελιώτισσας.

Το "Αρχονταρίκι" έχει πάρει το όνομα της οικογένειας και ονομάζεται "Μελισσανίδειο". Χτίστηκε στη μνήμη του πατέρα του Δημήτρη και Ιάκωβου Μελισσανίδη, Ζώρα (Γεωργίου) Μελισσανίδη

Από την ΕΡΤ Α.Ε. στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε.

Σήμερα στις 11.00 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ για δημόσια διαβούλευση.
Ο νέος φορέας θα λέγεται ΝΕΡΙΤ.Α.Ε., καθώς στο "Ρ" της ραδιοφωνίας και στο "Τ" της τηλεόρασης προστίθεται και το "Ι" του Ίντερνετ.

Το νέο νομικό πρόσωπο θα είναι Ιδιωτικού Δικαίου και η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. ορίζεται ως "δημόσια επιχείρηση που ανήκει στον δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το κράτος".

Το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, με αρχικό (κεφάλαιο) αυτό που θα προκύψει από την απογραφή και την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ.

Τα έσοδά της θα προέρχονται και από το ανταποδοτικό τέλος (μέσω ΔΕΗ), χωρίς να ορίζεται σαφώς το ποσό.

Θα εποπτεύεται από επταμελές Εποπτικό Συμβούλιο (των οποίων τα μέλη θα έχουν 9ετή θητεία), το οποίο θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ.

Το νομοσχέδιο δεν ορίζει χρόνο επαναλειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ωστόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαιώνει ότι η επανεκκίνηση θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι - δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Υποχρέωση δήλωσης των τόκων καταθέσεων άνω των 250 ευρώ ετησίως

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου με τίτλο "ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2011/16/ΕΕ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛ.Τ.Ε., ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Ν.Σ.Κ. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ" στο οποίο εκτός των άλλων προβλέπεται η υποβολή των τόκων άνω των 250 ευρώ στη φορολογική δήλωση.

Συγκεκριμένα η αιτιολογική έκθεση αναφέρει:

Με τη διάταξη της παρ. 7 τίθεται εξαίρεση από την υποχρέωση δήλωσης συγκεκριμένων εισοδημάτων από κινητές αξίες, εφόσον αυτά δεν υπερβαίνουν το καθαρό ποσό των 250 ευρώ, για το οικονομικό έτος 2013.


Η παρ. 7 του άρθρου 64 του Σχεδίου Νόμου που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα έχει ως εξής:

7. Στο τέλος  της παραγράφου 6 του άρθρου 62 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: "Ειδικά για τα εισοδήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε. του οικονομικού έτους 2013 δεν υφίσταται υποχρέωση δήλωσής τους, εφόσον το συνολικό καθαρό ποσό αυτών δεν υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα (250) ευρώ.".

Πιθανώς ραγδαίες εξελίξεις για την ΕΡΤ με αφορμή πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Ραγδαίες, όσο και δραματικές, οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες για το μέλλον του εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ, αλλά και των 2.850 εργαζομένων σε αυτήν. Γύρω στις 5 αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.
Οι φήμες διαδέχονται η μία την άλλη και τα σενάρια, που γράφονται σε εφημερίδες και μεταδίδονται από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, κάνουν λόγο, στη χειρότερη περίπτωση, για κλείσιμο της ΕΡΤ και φτάνουν στη συρρίκνωση και αναδιάρθρωσή της.
Τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και της διοίκησης της εταιρείας, δεν υπάρχει καμία έγκυρη ενημέρωση και, σε συνέλευσή τους νωρίτερα, οι δημοσιογράφοι, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, αποφάσισαν να επαγρυπνούν και να περιφρουρήσουν την εταιρεία, το δημόσιο χαρακτήρα της και την ανάγκη των Ελλήνων για έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση.
Σε μια συνέλευση, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, δημοσιογράφοι αλλά και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους απέναντι στη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην οποία «φωτογραφίζεται» η ΕΡΤ, αλλά και την αποφασιστικότητα τους όσον αφορά στην υπεράσπιση του συνταγματικού δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση, με 24ωρη παρουσία τους στο Ραδιομέγαρο.

Τα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ με το φακό ενός Έλληνα

Η αιφνιδιαστική επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας, η "απάντηση" των διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ με μολότοφ και πέτρες, οι "αύρες" και τα δακρυγόνα. Αυτά συνέβησαν το πρωί στην Κωνσταντινούπολη και ο Γιάννης Μπεχράκης τα κατέγραψε για το Reuters.

Καρέ καρέ τα όσα έγιναν από τις 07:30 το πρωί της Τρίτης, όταν οι ειδικές ομάδες της τουρκικής αστυνομίας εισέβαλαν στην πλατεία Ταξίμ. Ήταν η επίδειξη δύναμς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θέλησε να στείλει μήνυμα στους διαδηλωτές. Όλα όσα έγιναν στην πλατεία Ταξίμ το πρωί, εδώ.

Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη για το Reuters



Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Διανομή κλειδάριθμων μέσω των ταχυδρομείων

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους, οι οποίοι υποχρεώνονται σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013, προχώρησε σε κεντρική μαζική έκδοση κωδικών πρόσβασης στο                                            σύστημα ΤΑΧΙSnet (κλειδάριθμοι).










Η αποστολή τους θα γίνει με συστημένες επιστολές. Η ταχυδρόμησή τους θα ξεκινήσει 12/06/2013, θα ολοκληρωθεί 14/06/2013 και εκτιμάται ότι θα έχουν παραδοθεί στους αποδέκτες έως 20/06/2013. 


Συνεπώς, όσοι φορολογούμενοι το Οικ. Έτος 2012 υπέβαλαν δήλωση σε έντυπη μορφή, δεν τους έχουν εκδοθεί κωδικοί πρόσβασης και μέχρι 07/06/2013 δεν έχουν υποβάλει αίτηση εγγραφής στο TAXISnet, δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτηση εγγραφής και στη συνέχεια να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ για την παραλαβή κλειδαρίθμου, αλλά να αναμένουν τη συστημένη επιστολή. 


Οι πολίτες για να ενημερωθούν σχετικά με την αποστολή συστημένης επιστολής μπορούν να επισκεφτούν τον ιστοχώρο της ΓΓΠΣ: www.gsis.gr την επιλογή «Υπηρεσίες προς τους Πολίτες»  «Περισσότερα»  «Δείτε εδώ αν θα λάβετε τον κλειδάριθμό σας ταχυδρομικώς».

Σέλι... φωτογραφίες του χθες

από μικρό παιδί στο Σέλι...
Οικογενειακές φωτογραφίες. Φωτογραφίες τραβηγμένες αρχές της δεκαετίας του '50 και κάποια αρχές του '60. Φωτογραφίες του μπαμπά και της μαμάς... ελεύθεροι ακόμη και οι δύο.
Με αγάπη για το Σέλι και οι δύο...

Σέλι... σπίτια που άντεξαν στο χρόνο


Προσπάθεια για μία καταγραφή σπιτιών του χωριού μας, που άντεξαν ή δεν άντεξαν στο χρόνο. Φωτογραφίες που θα έχουν κάτι σημαντικό να θυμίζει σε κάποιους. Παιδικές χαρούμενες φωνές, γέλια, στεναχώριες. Αυτή είναι εξάλλου η ζωή. Αυτό είναι το Σέλι...

το σπίτι του Μπόμπη... με τις κερασιές του


Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Roland Garros: Στο χώμα δεν χάνει ο Ναδάλ

Μετά από μία... μονομαχία που κράτησε 4 ώρες και 37 λεπτά, ο Ράφαελ Ναδάλ επικράτησε του Νόβακ Τζόκοβιτς με 3-2 (4-6, 6-3, 1-6, 7-6, 7-9)σετ και θα έχει την ευκαιρία να διατηρήσει τα... κεκτημένα στο Roland Garros και να κατακτήσει τον όγδοο τίτλο σε εννέα χρόνια στο Γκραντ Σλαμ του Παρισιού

Εντυπωσιακή ήταν η μάχη των Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς στα ημιτελικά του Roland Garros όπου ο… βασιλιάς του χώματος, Ναδάλ επικράτησε 3-2 του Νόβακ Τζόκοβιτς, επικρατώντας 9-7 στο πέμπτο και τελευταίο σετ.

Στο πρώτο σετ ο Ισπανός τενίστας επικράτησε 6-4, ωστόσο η απάντηση του Σέρβου ήταν άμεση καθώς ισοφάρισε σε 1-1 επικρατώντας 6-3. Στο τρίτο σετ ο Ναδάλ κάνοντας δύο break επικράτησε 6-1 με εύκολο τρόπο, ωστόσο η συνέχεια είχε τεράστιο ενδιαφέρον

Ο Τζόκοβιτς επέστρεψε δυναμικά στη διεκδίκηση της πρόκρισης επικρατώντας 7-6 και παίρνοντας τη ψυχολογία για το πέμπτο και τελευταίο σετ. Εκεί οι δύο τενίστες έδωσαν εντυπωσιακή μάχη με το νούμερο τρία του ταμπλό, Ναδάλ να επικρατεί 9-7 και να παίρνει τη μεγάλη πρόκριση.

Προσοχή! κυκλοφορεί ιός - κλέφτης τραπεζικών λογαριασμών

Προσοχή! κυκλοφορεί ιός-κλέφτης τραπεζικών λογαριασμών
Ο επικίνδυνος "ιός" Trojan horse, που πρωτοανακαλύφθηκε το 2007, με την κωδική ονομασία Zeus, απειλεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου facebook, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας International Business Times. Χρησιμοποιώντας "ψεύτικες" fun pages στο facebook, ο ιός Zeus "διεισδύει" στα προφίλ των χρηστών του κοινωνικού δικτύου και αντλεί πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Ο ιός είναι "μεταμφιεσμένος" σε ηλεκτρονικό σύνδεσμο. Παράλληλα, διάφορα μηνύματα που εμφανίζονται μαζί με το σύνδεσμο, παροτρύνουν τους χρήστες να τον "ανοίξουν". Όταν ο χρήστης πέσει στην παγίδα και "ανοίγει" τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο, ο ιός "μολύνει" τον υπολογιστή του χρήστη και "σκανάρει" προηγούμενες διαδικτυακές αναζητήσεις και περιηγήσεις με στόχο να εντοπίσει "πολύτιμα" στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ραβασάκι νεαρής προς τη δημοτική αστυνομία!

Η κοπέλα που έγραψε το ραβασάκι που βλέπετε από την Καβάλα, είχε αρκετές δόσεις χιούμορ, με αποτέλεσμα η φωτογραφία να κοινοποιηθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως αναφέρει η ίδια, σε ένα ταξίδι της στην Αλεξανδρούπολη, έψαχνε να βρει κάρτα στάθμευσης, αλλά μάταια. Έτσι λοιπόν, άφησε τα χρήματα που αντιστοιχούσαν σε ένα φάκελο ζητώντας να μην της κόψουν κλήση!
Το κωμικό της υπόθεσης ωστόσο, είναι το υστερόγραφο της νεαρής, όπου είναι και αυτό που προκάλεσε το περισσότερο γέλιο!
Πάντως, η ίδια δεν πίστευε ότι θα προκληθεί μεγάλος ντόρος και ήδη ο προσωπικός της  λογαριασμός στο facebook, έχει πλημμυρίσει από χιλιάδες μηνύματα!
Δείτε το σημείωμα:

Στη Βέροια την Παρασκευή ο Πατριάρχης Μόσχας. Θα ευλογήσει 15 καμπάνες


Δεκαπέντε καμπάνες κατασκευασμένες στη Ρωσία θα ευλογήσει στη Βέροια, ο Πατριάρχης Ρωσίας κ. Κύριλλος την ερχόμενη Παρασκευή. Πρόκειται για 12 καμπάνες οι οποίες θα τοποθετηθούν στα καμπαναριά της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά στην οποία κτίζεται Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Λουκά Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως τον Ιατρό.
Οι υπόλοιπες τρεις θα μεταφερθούν σε άλλους Ναούς της Βέροιας.

Πριν από την επίσκεψη στην Παναγία Δοβρά, ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί το "Βήμα του Αποστόλου Παύλου" στην πόλη της Βέροιας όπου θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια γλυπτού μνημείου.

Πρόκειται για δωρεά της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών και φιλοτεχνήθηκε από τον πρόεδρο της, κ. Zurab Tsiriteli

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Σχέδιο απαλλαγής από ΦΠΑ ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Σχέδιο απαλλαγής από ΦΠΑ ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων
Την απαλλαγή από το καθεστώς του ΦΠΑ για περισσότερες από 400.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο κατάρτισης του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να υιοθετήσει την πρόταση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ για την εξαίρεση από το καθεστώς ΦΠΑ των επιτηδευματιών με ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ.
Σε έκθεση που είχαν υποβάλει οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου στο υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Νοέμβριο είχαν επισημάνει ότι:
Βάσει του άρθρου 287 της Κοινοτικής Οδηγίας 2006/112/EC για το κοινό σύστημα ΦΠΑ, η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεί φορολογούμενους των οποίων ο ετήσιος τζίρος δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει όμως αυτή την εξαίρεση.

Ποιοι δικαιούνται επίδομα τέκνων

Ποιοι δικαιούνται επίδομα τέκνων
Μέσω taxisnet οι αιτήσεις
Από το απόγευμα της Τετάρτης, ή το αργότερο έως το πρωί της Πέμπτης, θα βρίσκεται στο TaxisNet το έντυπο Α21, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μαζί με τη φορολογική τους δήλωση οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων.
Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων, ενώ αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων και την κατάθεση προσφυγών ορίζεται ο ΟΓΑ.
"Ο Οργανισμός είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει άμεσα στις απαιτήσεις για την διεκπεραίωση των αιτήσεων και τη χορήγηση του επιδόματος", δήλωσε σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ ο διοικητής του ΟΓΑ, Δημήτρης Κοντός.
Για πρώτη φορά το επίδομα θα χορηγείται από το πρώτο παιδί με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Για τη συμπλήρωση του εντύπου Α21, ο εκάστοτε αιτών θα πρέπει να γνωρίζει:

Πώς θα πάρετε το οικογενειακό επίδομα

Από το απόγευμα της Τετάρτης, ή το αργότερο το πρωί της Πέμπτης, θα βρίσκεται στο TaxisNet το έντυπο Α21, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μαζί με τη φορολογική τους δήλωση οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων.

Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων, ενώ αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων και την κατάθεση προσφυγών ορίζεται ο ΟΓΑ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε το έντυπο Α21

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε τις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για περαιτέρω πληροφοριακά στοιχεία





Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ο Δήμος Βέροιας για την απομάκρυνση του Β'ΣΣ

"Η απομάκρυνση του Β’ΣΣ από τη Βέροια και η κατάργηση του, 51 χρόνια μετά την εγκατάσταση του στον τόπο μας και 100 χρόνια από την ίδρυση του, προκαλεί στην τοπική κοινωνία εύλογη δυσαρέσκεια.
Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησαν οι φήμες για κατάργηση του Β΄ΣΣ, ως Δημοτική Αρχή είχαμε εκφράσει έντονη αντίθεση και την είχαμε διατυπώσει προς κάθε κατεύθυνση. Προς τούτο λάβαμε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις που λαμβάναμε πέρυσι από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο εορτασμός των 100 ετών από την ίδρυση του Β΄ΣΣ φαίνεται ότι ήταν και ο τελευταίος για την ιστορική διαδρομή του ένδοξου αυτού σχηματισμού, που η Βέροια είχε την τύχη να φιλοξενεί τα τελευταία 50 χρόνια.
Είναι γνωστό ότι η πόλη μας και ευρύτερα η περιοχή της Ημαθίας συνέδεσαν στα νεώτερα χρόνια την ανάπτυξη τους με εκείνη του Β΄ΣΣ, αφού η στρατιωτική παρουσία στο νευραλγικό σημείο της Κεντρικής Μακεδονίας έπαιξε καθοριστικά πολυεπίπεδο ρόλο.

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Το Σέλι στις ομορφιές του... 1-2 Ιούνη


Ιούνης... επίσημα καλοκαίρι και τι πιο καλό από όμορφες εικόνες. Εικόνες από το Σέλι, το χωριό μας. Εικόνες από ψηλά που το κάνουν ακόμη πιο όμορφο...


Είσοδος χωριού... χώρος στάθμευσης

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Γέμισαν λαχανόκηπους τα σχολεία της Κύπρου

Γέμισαν λαχανόκηπους τα σχολεία της Κύπρου
Με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Γυμνάσιο Γερίου άρχισε εκστρατεία για τη δημιουργία λαχανόκηπων σε 100 σχολεία.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζοας ανέφερε πως "οι λαχανόκηποι μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν βασικές έννοιες και να ενισχύσουν τους δεσμούς με τη φύση αλλά και να συμβάλουν στην εξοικείωση των μαθητών με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης μέσα από την παρακολούθηση, διερεύνηση και ερμηνεία διαφόρων βιολογικών φαινομένων".
"Ένας βιολογικός λαχανόκηπος μέσα στο καθημερινό σχολικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο έμπρακτων καθημερινών διδακτικών και μαθησιακών δραστηριοτήτων για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο", πρόσθεσε.
Επιπλέον, ανέφερε, "μέσα από την καλλιέργεια των λαχανόκηπων οι μαθητές μας μπορούν να γνωρίσουν τα ευεργετικά στοιχεία των βιολογικών καλλιεργειών και να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της βιολογικής λίπανσης.
Για αυτό το λόγο στηρίζουμε την εκστρατεία Λαχανόκηποι σε 100 σχολεία αφού δράσεις αυτού του είδους βοηθούν στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και κοινωνικού αισθήματος στα παιδιά αφού προάγεται η συνεργασία, η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη αφού τα παραγόμενα προϊόντα μπορούν να δοθούν σε άπορες οικογένειες, είπε ο Υπουργός Παιδείας.