Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Διήμερο Φεστιβάλ Βαλκανικών Ήχων στην πλατεία Εληάς

aΣε παραδοσιακές μελωδίες των Βαλκανίων μας μεταφέρουν τρεις κορυφαίες ελληνικές μπάντες που αποτελούνται από  δεξιοτέχνες μουσικούς. Απόκριες και αφορμή για γλέντι με «πειραγμένη» βαλκανική μουσική αλλά και χορό, κάστανα, σαλέπι και ζεστό κρασί! Ξεσηκωτικό παίξιμο και όλα σε... υπερθετικό βαθμό.

Πέμπτη 19/2 , ώρα 8.00μ.μ , είσοδος ελεύθερη

Ημερίδα της Ε.Μ.Ι.Π.Η. για τις θρησκευτικές κοινότητες της Βέροιας

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 18:30 στην Ευαγγελική Εκκλησία της Βέροιας θα πραγματοποιηθεί, η πρώτη μιας σειράς επιστημονικών ημερίδων με το γενικό τίτλο  "Συνθέτοντας το θρησκευτικό και εθνοτικό μωσαϊκό της Ημαθίας του 20ου αι.". Ιστορία, δομές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Η ημερίδα πρόκειται να εξετάσει από ιστορική σκοπιά της θρησκευτικές Κοινότητες που υπήρξαν και δραστηριοποιήθηκαν στη Βέροια κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και να εμβαθύνει σε ζητήματα συνύπαρξης, συμβίωσης και συμπόρευσης.

Στην ημερίδα θα αναπτυχθούν οι παρακάτω εισηγήσεις κατά το ακόλουθο πρόγραμμα. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Με τι ασχολούνται σήμερα οι πολιτικοί που δεν εξελέγησαν βουλευτές

 
Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έφεραν τα πάνω κάτω σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς δεκάδες βουλευτές έχασαν την έδρα τους.
Αλλοι επέστρεψαν σπίτια τους, άλλοι στις δουλειές τους, ενώ ορισμένοι ετοιμάζονται να ανοίξουν πανιά για νέους επαγγελματικούς ορίζοντες.

Κράτη που εξαφανίστηκαν στον 20ό αιώνα

Νέα έθνη έχουν ξεπηδήσει και ξεπηδούν στην οικουμένη με καταιγιστική συχνότητα, καθώς ούτε οι πόλεμοι λείπουν ούτε και τα εθνικοαπελευθερωτικά αισθήματα. 
Κι έτσι εκεί που στις αρχές του 20ού αιώνα υπήρχαν μερικές ντουζίνες αυτοκέφαλα κράτη και αυτοκρατορίες, πλέον μετρούμε αισίως περισσότερες από 200 ανεξάρτητες χώρες!
Και βέβαια μόλις εγκαθιδρυθεί ένα νέο έθνος τείνει να παραμένει στην επικράτεια για λίγο, οπότε κρατικές οντότητες που εξαφανίζονται ολωσδιόλου από προσώπου γης δεν είναι και πολύ συνηθισμένο. 
Στην πραγματικότητα, αυτό συνέβη λίγες μόνο φορές κατά τον περασμένο αιώνα, όταν όμως συμβαίνει ακούγεται με πάταγο στις τέσσερις γωνιές της υφηλίου, καθώς εξαφανίζονται κυβερνήσεις, νομίσματα, ακόμα και σημαίες. 
Ας δούμε μια σειρά λοιπόν από γνωστές και πολύπαθες χώρες που είχαν κάποτε το μερίδιό τους κάτω από τον ήλιο, αν και πλέον όχι …

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί ο Ιορδανός πιλότος έδειχνε ήρεμος όταν τον έκαιγαν οι τζιχαντιστές;

Πριν μία εβδομάδα οι τζιχαντιστές έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο με την πυρπόληση του Ιορδανού πιλότου Moaz al-Kasasbeh - Ιστοσελίδα της Σαουδικής Αραβίας ισχυρίζεται ότι ο άτυχος νέος δεν ένιωθε ό,τι του συνέβαινε

Γιατί ο Ιορδανός πιλότος έδειχνε ήρεμος όταν τον έκαιγαν οι τζιχαντιστές;

Η Σαρδέλα και τα γεράματα, του Στάθη Παναγιωτόπουλου


Sardine02.JPG
Επειδή τελευταία ρωτάνε πολλοί άνθρωποι για την υγεία της Σαρδέλας, του σκυλιού με το οποίο συγκατοικώ, κυρίως επειδή δεν τη βλέπουν πια στην τηλεόραση, καταχρώμαι το χώρο εδώ για μια σύντομη ενημέρωση.

Η Σαρδέλα, σκυλί ημίαιμο που βρέθηκε στο δρόμο και σώθηκε από σχεδόν βέβαιο θάνατο (το προσδόκιμο ζωής των αδέσποτων είναι 2 χρόνια κατά μέσο όρο) διανύει το 15ο έτος της ζωής της. Δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός τρόπος αντιστοίχισης της ηλικίας του σκύλου με αυτήν του ανθρώπου, σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ γριά, με πολλά προβλήματα. Εχει καταρράκτη στο ένα μάτι, το εσωτερικό βλέφαρο του άλλου ματιού έχει χαλαρώσει φράζοντας το μάτι με συνέπεια να μη βλέπει καθόλου. Εχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την ακοή της, πάσχει από αρθρίτιδα και προβολή σπονδύλου προς τα πίσω πόδια, επίσης έχει καρκίνο του μαστού, ο οποίος ευτυχώς δεν είναι καθόλου επιθετικός και τα καρκινώματα παραμένουν μικρά.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Βέροια: Εκδήλωση με θέμα "Από την κρίση στην Ανόρθωση: η Ελλάδα στο τέλος του 19ου αι. και στις αρχές του 20ου αι."

kiklos estias
Το τέλος του 19ου αιώνα βρίσκει το Ελληνικό Κράτος με πολλά προβλήματα: η σταφιδική κρίση του 1892-93, η υπερατλαντική και εσωτερική μετανάστευση, η σύγκρουση τσιφλικάδων-κολλήγων στο θεσσαλικό κάμπο, η υποτίμηση της δραχμής από το 1885, η παύση πληρωμών κι η πτώχευση το 1893, που περιόρισε τις προσδοκίες του εκσυγχρονισμού, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, το ζήτημα της Κρήτης και οι αλυτρωτικές συσσωματώσεις, ο «ατυχής» ελληνοτουρκικός πόλεμος το 1897 με τις οικονομικές, πολιτικές και ιδεολογικές επιπτώσεις και τη δυσβάστακτη οικονομική αποζημίωση προς τους Οθωμανούς μετά την ήττα, η ληστοκρατία και η επιβολή το 1898 του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου είναι μερικά από αυτά.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση - Μνημόσυνο


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, επί της οδού Βενιζέλου, στις 5.30μ.μ. θα τελεστεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Κύριο κ. Παντελεήμονα, Μνημόσυνο του αειμνήστου Μελετίου Ιερομονάχου, ιδρυτή του ομωνύμου Μελετείου Παρθεναγωγείου (σημερινό 2ο Δημοτικό Σχολείο Βεροίας).
Θα ακολουθήσει μικρή αναφορά στο πρόσωπο και το έργο του αειμνήστου ευεργέτη.Την Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, επί της οδού Βενιζέλου, στις 5.30μ.μ. θα τελεστεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Κύριο κ. Παντελεήμονα, Μνημόσυνο του αειμνήστου Μελετίου Ιερομονάχου, ιδρυτή του ομωνύμου Μελετείου Παρθεναγωγείου (σημερινό 2ο Δημοτικό Σχολείο Βεροίας).
Θα ακολουθήσει μικρή αναφορά στο πρόσωπο και το έργο του αειμνήστου ευεργέτη






Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Το νέο Δ.Σ. της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας καλωσορίζει τα νέα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της που ορίστηκε από τον Υπουργό Παιδείας και δημοσιεύθηκε στο με αριθμό 792/16-12-2014 φύλλο του τεύχους τα ΥΟΔΔ της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Το νέο Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης αποτελείται από τους:

Η ιστορία του γεφυριού της Πλάκας


Η ιστορία του γεφυριού της Πλάκας
Το γεφύρι της Πλάκας είναι ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι που βρίσκεται στον Άραχθο ποταμό και χρονολογείται από το 1866.
Είναι μονότοξο, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 19 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα, ενώ ενώνει τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας.