Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Έκθεση Φωτογραφικού Υλικού "Βέροια 29 Οκτωβρίου 1944 - Μέρα Ελευθερίας".

Ο Δήμος Βέροιας και η Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας (Κέντρο Τοπικής Ιστορίας), με αφορμή την επέτειο Απελευθέρωση της πόλης από τις δυνάμεις Κατοχής στις 29 Οκτωβρίου 1944, παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφικού υλικού "Βέροια 29 Οκτωβρίου 1944 - Μέρα Ελευθερίας". 
Στην έκθεση παρουσιάζεται πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, του Βεροιώτη φωτογράφου Προκόπη Μαρμαρά, από τις ημέρες της Απελευθέρωσης της πόλης και κυρίως από την μεγάλη εκδήλωση για την Απελευθέρωση, που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1944. 
Η έκθεση παρουσιάζεται στο ισόγειο του Δημαρχείου Βέροιας και θα διαρκέσει από 24 Οκτωβρίου 2016 έως 4 Νοεμβρίου 2016.
Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, ώρα 11:30 π.μ.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

169.000 ευρώ για το καλύτερο κρασί της Αυστραλίας



Για τους λάτρεις του κρασιού που έχουν στην τσέπη 169.000 ευρώ και τρώγονται να τα ξοδέψουν, υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από την μακρινή Αυστραλία. Ένα κελάρι γεμάτο κρασιά; - θα ρωτήσετε. Όχι, ένα Imperial (εξάλιτρο) μπουκάλι με το καλύτερο κρασί της χώρας, συνοδευόμενο από μια χειροποίητη κρυστάλλινη καράφα με περιστρεφόμενη βάση.
«Έχουμε εμφιαλώσει Imperial μπουκάλια στο παρελθόν» εξηγεί ο Peter Gago, επικεφαλής οινοποιός της Penfolds, «κυρίως για το κελάρι του μουσείου μας. Κάποιες φορές βγάζουμε ένα στο σφυρί και γίνεται πανδαιμόνιο. Σκεφτήκαμε λοιπόν: γιατί να μην κυκλοφορήσουμε μερικά μπουκάλια; Και μάλιστα με το εξαιρετικό vintage του 2012;».

Mυστικά για να κάνετε οικονομία στο σπίτι σας


Mυστικά για να κάνετε οικονομία στο σπίτι σας


Μερικές εύκολες λύσεις είναι να τοποθετήστε κάτω από τις εξώπορτες ειδικά μακρόστενα χαλάκια ή αυτοκόλλητες μονωτικές ταινίες, έτσι ώστε να μην μπαίνει μέσα ο κρύος αέρας.

Όταν έχει πολύ κρύο είναι προτιμότερο να κλείνετε κουρτίνες και παντζούρια. Οι μεγαλύτερες απώλειες σε θερμότητα γίνονται από τα τζάμια και με αυτό τον τρόπο θα  καταναλώνετε περίπου 20% λιγότερο πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Πιο αναλυτικά:

Η καταστροφή της Σμύρνης


 
Μέσα από τη συγκλονιστική αφήγηση μιας νεαρής Σμυρνιάς και με τη βοήθεια του Φωτογραφικού Αρχείου του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το NEWS247 αναβιώνει την πιο σκοτεινή σελίδα του ελληνισμού της Μικράς Ασίας , 94 χρόνια μετά τη σφαγή και την πυρπόληση της Σμύρνης το Σεπτέμβριο του 1922 
 
«Οι γονείς μου κατοικούσαν στη Σμύρνη και ωνομάζοντο Ανδρομάχη και Κωνσταντίνος Χατζημάρκου. Ο πατέρας μου είχε ξενοδοχείο ύπνου, καφενείο και ηλεκτροκίνητο καφετριβείο “η Μόκα” στην προκυμαία της Σμύρνης. Γεννήθηκα στη Σμύρνη, στο ξενοδοχείο μας, στες 15 Μαρτίου του 1909. Επειδή οι αδελφές μου μεγάλωσαν και δεν ήθελε ο πατέρας μου να ζούμε στο ξενοδοχείο, κατοικήσαμε σ’ άλλο προάστειο, τον Κιός Τεπέ. Το σπίτι μας ήταν μία ωραία έπαυλις σ’ένα ύψωμα, από όπου εφαίνετο ωραία η κίνησις του κόλπου…

Σπάνιες φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη της περιόδου 1870-1900 μέσα από τον φακό του Σουηδού Berggren.


Πρόκειται για ένα φωτογραφικό οδοιπορικό του Σουηδού φωτογράφου Guillaume Berggren, ο οποίος καταφέρνει να αποτυπώσει την Πόλη σε υπέροχα στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής τότε που ήταν μια πολυπολιτισμική κοινωνία.
Ο Σουηδός φωτογράφος Guillaume Gustave Berggren (1835-1920) ξεκίνησε σαν μαθητευόμενος ξυλουργός στα 1850, έφυγε από τη Σουηδία στα 1855, σπούδασε φωτογραφία στο Βερολίνο και εργάστηκε στην Τουρκία από το 1866. Έστησε, στις αρχές της δεκαετίας του 1870 περίπου, φωτογραφικό εργαστήρι στη μεγάλη οδό του Πέρα.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Δήμος Βέροιας: Ανάπτυξη οικισμών στην "απέναντι όχθη" του Τριποτάμου και σύνδεσή τους με το ιστορικό κέντρο

Το επιχειρηματικό – ιστορικό κέντρο της πόλης με τον συνοικισμό του Προμηθέα στην αντίπερα όχθη του Τριποτάμου είναι η περιοχή παρέμβασης που προτείνεται από τον δήμο Βέροιας στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για το σχέδιο "Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας" και στο πλαίσιο της σύνταξης του στρατηγικού σχεδιασμού Αστικής Ανάπτυξης στην περίοδο 2014-2020 για την πόλη της Βέροιας. Το σχέδιο θα συζητηθεί σε πρώτη φάση στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στη 1μμ.

Το χρονικό της Απελευθέρωσης της Βέροιας από τους Τούρκους

του δάσκαλου, Μάκη Δημητράκη*

Το όνειρο για λευτεριά που οι Βεροιώτες αλλά και όλοι οι Βορειοελλαδίτες οραματίζονταν έγινε πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Στις 3 Οκτωβρίου 1912 τα σύνορα «έσπασαν» και ο Ελληνικός Στρατός ξεχύθηκε στους ανοιχτούς ορίζοντες της Μακεδόνικης γης.
Από μέρες όλα έδειχναν ότι δε θα αργούσε να έρθει το «Ελληνικό» και στη Βέροια. Λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση της πόλης οι Τούρκοι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι προύχοντες πανικοβλήθηκαν γιατί φοβήθηκαν ότι κινδύνευε η ζωή τους. Μάζεψαν όσα πράγματα μπορούσαν και ετοιμάστηκαν να φύγουν με το σιδηρόδρομο για τη Θεσσαλονίκη.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας... στον Bob Dylan!

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας... στον Bob Dylan!            
Στον Bob Dylan απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως ανακοινώθηκε προ ολίγου από την αρμόδια Σουηδική Ακαδημία.
Η Ακαδημία ανέφερε πως ο μουσικός και συγγραφέας έχει «δημιουργήσει νέες μορφές ποιητικής έκφρασης μέσα στη σπουδαία αμερικανική μουσική παράδοση».

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Η Vodafone ανακαίνισε 100 καταστήματα και συνεχίζει το ευρύ επενδυτικό της πλάνο σε όλη τη χώρα

Μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει για τα καταστήματα Vodafone, μέσα από την υλοποίηση ενός σημαντικού επενδυτικού πλάνου στο δίκτυο λιανικής της εταιρείας. Με την ανακαίνιση των καταστημάτων Vodafone και την ανανέωση τους με πρωτοποριακές τεχνολογίες και προϊόντα, πλέον οι καταναλωτές μπορούν να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία εξυπηρέτησης υψηλού επιπέδου στον απόλυτο προορισμό τεχνολογίας. 
Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ανακαινίσει 100 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ η ανακαίνιση του συνόλου της αλυσίδας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ώστε σύντομα να δοθεί η δυνατότητα σε όλο και περισσότερους πελάτες να βιώσουν τη νέα εμπειρία των καταστημάτων Vodafone. Με την επένδυση αυτή, η εταιρεία στηρίζει τους συνεργάτες της και την τοπική επιχειρηματικότητα και έχει στόχο να συμβάλει στην ενδυνάμωση της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας, την τόνωση της αγοράς και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών σε θέματα τεχνολογίας μέσα από μία μοναδική εμπειρία εξυπηρέτησης.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Τα αποτελέσματα των Δρομέων Βέροιας στο 5ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο

Το Σαββάτο 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο 5ος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση αυτή απέδειξε ολοζώντανα ότι είναι η κορυφαία  γιορτή του δρομικού κινήματος και του Αθλητισμού στην Βόρεια Ελλάδα. 21000 δρομείς, συμμετείχαν στους αγώνες του Ημιμαραθωνίου (3100 δρομείς) και στα 5km (15000 δρομείς). Οι αριθμοί αυτοί των συμμετεχόντων φάνταζαν αδύνατοι την περασμένη 10ετία αφού μόνο 400 δρομείς συμμετείχαν το 2007 στα 20km που γινόταν τότε. 
Το δρομικό κίνημα όλο και μεγαλώνει αναζητώντας  τα πολλαπλά οφέλη του.
Από την μεγάλη αυτή γιορτή δεν θα μπορούσε να λήψη και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ που συμμετείχε με 41 δρομείς  στον Ημιμαραθωνιο και  23 στα 5km.

Στην παλαιά Μητρόπολη Βέροιας η Δοξολογία για τα Ελευθέρια της πόλης

Στην παλαιά Μητρόπολη Βέροιας θα τελεστεί φέτος η Δοξολογία για τα Ελευθέρια της πόλης, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, αντί του Αγίου Αντωνίου που τελούνταν κάθε χρόνο.

Η Δοξολογία θα τελεστεί το πρωί, μετά τη Θ. Λειτουργία και στη συνέχεια θα γίνει η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης και το στις 12 το μεσημέρι η καθιερωμένη παρέλαση συλλόγων, σχολείων και τμημάτων του Στρατού.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

4 Οκτωβρίου - Παγκόσμια ημέρα των ζώων: Ας σκεφτούμε λίγο περισσότερο

4 Οκτωβρίου - Παγκόσμια ημέρα των ζώων: Ας σκεφτούμε λίγο περισσότερο
της Αλεξάνδρας Γωγούση
Μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα των ημερών που ζούμε - στην αβάσταχτη οικονομική κρίση και στο γενικότερο χάλι μας αναφέρομαι, τα συναισθήματα ζωοφιλίας έχουν κι αυτά τη θέση τους κάπου ψηλά στην ατζέντα των καθημερινών προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι.
 Και δεν εννοώ πρωτίστως την εξαφάνιση των ειδών, τα βασανιστήρια των ζώων, τα πειράματα, τη θανάτωση για εξυπηρέτηση του ανθρώπου (γούνες, χαυλιόδοντες, δέρμα, φτερά, κρέας και άλλα αποκρουστικά, ων ουκέστιν αριθμός), τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και μεταφοράς των ζώων, την απασχόλησή τους σε τσίρκο…

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Η παντελής απαξίωση του κοινοβουλευτικού θεσμού

Μιλώντας στο κινητό του τηλέφωνο ανέβηκε στο βήμα ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή. 
Παρά τις επισημάνσεις του προεδρείου και τα γέλια των συναδέλφων του, άλλων κομμάτων, ο κ.Καβαδέλλας, συνέχισε απτόητος, γράφοντας εις τα παλαιότερα των υποδημάτων του, το Κοινοβούλιο, που είναι ο βασικός πυλώνας της Ελληνικής Δημοκρατίας. 
Με τις στιλιστικές επιλογές των συναδέλφων του μάλιστα, όπως σανδάλια και παντόφλες, είναι βέβαιο ότι στις μέρες μας ισχύει απόλυτα το "ω καιροί, ω ήθη"! Με αυτά και με τα άλλα γίναμε ο περίγελος της Ευρώπης.