Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

50 Χρόνια Astérix!

Η google τιμά τον Αστερίξ



Ο γνωστός μας Astérix μαζί με τον αδελφικό του φίλο Obélix και όλους τους Γαλάτες του μικρού χωριού κλείνουν φέτος 50 χρόνια!
Ήταν 29 Οκτωβρίου του 1959 όταν η μορφή του Αστερίξ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο περιοδικό “Pilote”. Ο δημιουργός του, Albert Uderzo, εξηγεί ότι η δημιουργία του Αστερίξ ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι την εποχή εκείνη τα μόνα κόμιξ που υπήρχαν στην Γαλλία ήταν αμερικάνικης προέλευσης και ένιωθε μεγάλη την ανάγκη να δημιουργήσει μια σειρά κόμιξ οι ήρωες του οποίου να είναι Γάλλοι.
Ο Uderzo ξεκίνησε ως ο σχεδιαστής του Αστερίξ και ο René Goscinny ήταν αυτός που έγραφε τα κείμενα. Μετά τον θάνατο του δεύτερου το 1977, ο Uderzo ανέλαβε και τους δύο ρόλους και η επιτυχία του Γαλάτη ήρωα δεν μειώθηκε καθόλου! Αντιθέτως, ο μικρόσωμος Αστερίξ με τα ξανθά μουστάκια και το έξυπνο βλέμα έχει μεγαλώσει πολλές γενιές!
Το πρώτο τεύχος του Αστερίξ με την μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα κυκλοφόρησε το 1961 και έκτοτε έχουν πωληθεί περίπου 325 εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει μεταφραστεί σε 107 γλώσσες και διαλέκτους και σήμερα μπορεί κάποιος να βρει τεύχη ακόμα και στα αρχαία ελληνικά, στα λατινικά, στα ποντιακά ή στα κρητικά! Η δουλειά που γίνεται με την μετάφραση δεν είναι απλή αλλά πολύ σχολαστική. Αρχικά το πρωτότυπο κείμενο μεταφράζεται προς την ξένη γλώσσα και μετά μεταφράζεται ξανά από άλλα άτομα προς τα γαλλικά και ελέγχεται από τον ίδιο τον Uderzo για να διαπιστωθεί ότι το αρχικό νόημα έχει αποδωθεί καλά και σωστά στην ξένη γλώσσα!!!
Ένας ήρωας που παραμένει “ζωντανός” τόσα χρόνια δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο πάνω στο χαρτί. Πολλά τεύχη έχουν γίνει και κινούμενα σχέδια, αλλά τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν επίσης μεγάλη επιτυχία και οι κινηματογραφικές ταινίες με γνωστούς ηθοποιούς (με σταθερό στην θέση του Οβελίξ τον Gérard Depardieu).
Στις, 22 Οκτωβρίου 2009, κυκλοφόρησε το Χρυσό Βιβλίο του Αστερίξ (Le livre d’or d’Astérix) που είναι μια ειδική επετειακή έκδοση για τα 50 χρόνια από τη δημιουργία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: