Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Γ.Χιονίδης: Μουσείο όλου του παρελθόντος της Βέροιας

Γράφει ο Γιώργος Χ.Χιονίδης

Αγαπητέ μου Ζήση Χρ. Πατσίκα γειά σου,
Διάβασα την ολοσέλιδη περιεκτική πρόταση σου για την ενδεδειγμένη χρήση του κτηρίου των Δικαστηρίων της Βέροιας.
Διαφωνώ, λοιπόν, συμφωνών (!!), όμως νομίζω (πιστεύω, ακριβέστερα), ότι το μοναδικό και κεντρικότατο κτίσμα του έλους της Τουρκοκρατίας, πρέπει να επξυπηρετήσει πολύπλευρον και σύνθετον προορισμόν και σκοπό.
Θα έιδες στο Στρασβούργο το Μουσείο της πόλεως ή στην Κοζάνη το εξαίρετο Μουσείο, όπως και σ΄ άλλες χώρες του Εξωτερικού ή της Ελλάδας.
Προτείνω συνεπώς, να συστεγασθούν στους δύο ορόφοτς, το Μουσείο της Εκπαιδεύσεως (αν και δεν αφορά, μοναχα, στη Βέροια αλλά και σ΄αυτή), είναι δε αξιόλογο και έτσι θα τιμηθεί και η μνήμη του πανάξιου Δασκάλου της εποχής μας Χρ. Τσολάκη και η μεγάλη ανιδιοτελής προσπάθεια του κ. Κώστα Ζώκου κ.α., να συγκεντρωθούν και να εκτίθενται ζωγραφικοί πίνακες, που αναφέρονται στη Βέροια ή που φιλοτεχνήθηκαν από Βεροιώτες - Βεροιώτισσες, αντιπροσωπευτικοί, μετά από επιλογή και παρόμοια καλλιτεχνήματα, φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ, στολές, σκεύη-εργαλεία κ.λ.π. Και, ακόμα, αντίυπα των βιβλίων-εφημερίδων-περιοδικών που αναφέρονται στη Βέροια ή οφείλονται σε δημιουργούς τις πόλεως. Στις αίθουσες του θα γίνονται οι σχετικές ξεναγήσεις. 
Όλα αυτά τα καταγράφω για "πρόφταση" και για διέξοδο από τον Λαβύρινθο, όπου βρίσκεται καθεμιά άλλη, μεμονωμένη πρόταση και βεβαίως ενδεικτικώς και όχι περιοριστικώς...

Φιλικά


Δεν υπάρχουν σχόλια: