Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Έγινε η σπίθα πυρκαγιά- Ένα πολυθέαμα, 100 χρόνια μετά, 23 Σεπτεμβρίου

Τις μέρες αυτές συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από την έναρξη της δράσης της parallaxi- Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς. Μια δράση που ξεκίνησε με σκοπό να παρέμβει στην καθημερινότητα της πόλης, να προτείνει ιδέες, να δημιουργήσει νέους χώρους κοινής χρήσης ή να αναπλάσει χώρους δημοσίου συμφέροντος, να αναδείξει την δημιουργική σκηνή της πόλης. Επτά χρόνια τώρα με 46 διαφορετικές δράσεις και περισσότερους από μισό εκατομμύριο θεατές, η parallaxi έδειξε το δρόμο για μια σειρά νέου τύπου ενέργειες στη Θεσσαλονίκη που λειτούργησαν ως προάγγελος για όσα ακολούθησαν από δεκάδες άλλες ομάδες ή φορείς.

Η parallaxi γιορτάζει τα επτά χρόνια του Θεσσαλονίκη Αλλιώς με ένα μοναδικό υπερθέαμα αφιερωμένο σε μια επέτειο που αξίζει να μνημονευτεί και να γιορταστεί αναλόγως. Την επέτειο των εκατό χρόνων της Μεγάλης Πυρκαγιάς του 1917 που κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και οδήγησε στην αναγέννηση της.
Όπως και σε όλες τις προηγούμενες δράσεις της η parallaxi συνεργάζεται για αυτή την ιδέα με μια σειρά μεγάλους φορείς της πόλης. Το Δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, αφού η δράση εντάσσεται στις εκδηλώσεις των 52ων Δημητρίων, το ΚΘΒΕ, την ΔΕΘ-Helexpo, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τον ΟΛΘ, την ΕΥΑΘ, τις σχολές θεάτρου ΚΘΒΕ, Ανδρέας Βουτσινάς και Βασίλης Διαμαντόπουλος, το Μουσείο Φωτογραφίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης,  τη μπάντα του ΓΣΣ, το Κρουστόφωνο, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, τη Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ, την Εφορία Αρχαιότητων Πόλης Θεσσαλονίκης, το Αττικό Μετρό και πολλούς άλλους. Με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς και της Lidl Hellas. 

Έγινε η σπίθα πυρκαγιά 

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ ένα πολυθέαμα αφιερωμένο στα εκατό χρόνια της Πυρκαγιάς θα εξελιχθεί στην πόλη.
Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Τούλα, που έχει και το γενικό συντονισμό, περιέχει θεατρικά κομμάτια σε πρωτότυπα κείμενα του συγγραφέα Σάκη Σερέφα, ειδικά γραμμένα για το πολυθέαμα, που σκηνοθετούν οι In Flux (Κορίνα Βασιλειάδου και Χάρης Πεχλιβανίδης), με τη συμμετοχή του φωνητικού συγκροτήματος Πλειάδες, ηθοποιών του ΚΘΒΕ και 35 σπουδαστών των σχολών θεάτρου της πόλης, ενδυματολόγους τις Σόνια Σαμαρτζιδου και Ελένη Κανακίδου, video mapping από τους visual artists Mark & The koksinel, με σκηνογράφο-σχεδιαστή της μακέτας της θαλάσσιου μετώπου της πόλης το Γιάννη Κατρανίτσα και καύση από τον ειδικό στα σπέσιαλ εφέ Μιχάλη Σαμιώτη, τη φωτιστική εγκατάσταση των Beforelight, την γραφιστική επιμέλεια των Dolphins.
Η έναρξη θα γίνει στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω πόλη, εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά από ένα σπίτι. Στον υπαίθριο χώρο της πλατείας, πλάι στο τείχος της πόλης, θα στηθεί μια δραματοποιημένη αφήγηση από ηθοποιούς, πλαισιωμένη από μουσικές παρεμβάσεις με αυθεντικά μουσικά κομμάτια της εποχής από την μουσική παράδοση των Ελλήνων, των Εβραίων και των Οθωμανών, που κατοικούσαν στη Θεσσαλονίκη εκείνες τις ημέρες. Η συνέχεια μας βρίσκει στην οδό Εδέσσης, περιοχή που γλύτωσε από τη μήνη της πυρκαγιάς.
Οι In Flux σκηνοθετούν τους Θάνο Φερετζέλη, Νίκο Ράμμο, Δημήτρη Σπορίδη και Ειρήνη Κυριάκου, την Αλίκη Ατσαλάκη και 35 νέους ηθοποιούς από τις σχολές θεάτρου σε ένα πολυθέαμα αφήγησης της ιστορίας της πυρκαγιάς. Στο ρόλο του Ερνέστου Εμπράρ ο Δημήτρης Ναζίρης. Μουσική επένδυση/ ηχοτοπία: φωνητικό σύνολο Πλειάδες.
Στο Μπενσουσάν Χαν και το  νέο πολυχώρο Ύψιλον (πρώην Κίρτζι Χαν), στήνουμε ένα pop up σινεμά που προβάλει τα αυθεντικά φιλμ που δείχνουν την πόλη στην πυρά, προχωρούμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις στα διατηρητέα κτίρια των δρόμων που δημιουργούν στο σημερινό κάτοικο της πόλης το αίσθημα του εγκλωβισμού που ένοιωθαν οι κάτοικοι της πόλης τότε. Tον κινηματογράφο στήνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τη μουσική συνοδεία της ΚΟΘ.
Φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ δημιουργούν με έμπνευση τη μεγάλη Φωτιά.
Γεωργιτσέλη Μπόρις
Oι καλλιτέχνες που συμμετέχουν από τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ: 
ΑΛΕΞΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ, ΒΟΥΡΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ ΘΑΛΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΤΣΕΛΗ ΜΠΟΡΙΣ, ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΩΜΑΣ, ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΚΑΡΤΣΑΦΛΕΚΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ ΒΙΡΓΙΝΙΑ, ΚΙΛΕΛΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ, ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΚΩΣΤΕΛΙΔΟΥ ΟΛΓΑ, ΚΩΣΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΚΩΦΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΙΡΗΝΗ, ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ ΕΦΗ, ΛΟΛΙΔΟΥ ΒΑΛΙΑ, ΜΟΣΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΕΛΕΝΑ, ΝΙΦΟΡΑ ΣΟΦΙΑ.
Επίσης μια μοναδική φωτογραφική έκθεση με τα ευρήματα της περιόδου της Πυρκαγιάς από τις ανασκαφές του Μετρό.
Η συμμετοχή του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών
Τα καμένα της Θεσσαλονίκης – ερείπια, πέτρες και πυρωμένη στάχτη. Μια άλλη Πομπηία» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί από το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, από 18.30 έως 21.00, στο Μπενσουσάν Χαν, «Μη με λησμόνει» (Εδέσσης 6).
Η εκδήλωση απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.
Το Κρατικό Ωδείο συμμετέχει με τους μουσικούς Αλέξανδρο Τύπου και Στεφανία Χασάπη που θα παίξουν στο μπαλκόνι του Ύψιλον το πασίγνωστο tango La Cumparcita γραμμένο ακριβώς την εποχή της Πυρκαγιάς του 1917.

Δεν υπάρχουν σχόλια: