Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014

Το παλιό ρολόι της Βέροιας και το “ξαναστήσιμό” του

Ομάδα συμπολιτών, με επικεφαλής τον  κοινωνικά πάντα δραστήριο και δημιουργικά ανήσυχο  Στέργιο Ζυγουλιάνο, ετοιμάζει για το Φθινόπωρο εξόρμηση με στόχο την αναβίωση του Ρολογιού στην ομώνυμη πλατεία της Βέροιας. (Πλατεία Ωρολογίου την ονομάζει ο κόσμος, ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς πινακίδες που τοποθετήθηκαν εκεί με άλλα ονόματα.)
Όταν έγινε η τελευταία, αποτυχημένη κατά γενική ομολογία, ανάπλαση αυτής της Πλατείας, αφέθηκε ειδική βάση για την κατασκευή, πάνω σ’αυτήν, Ρολογιού, σε μορφή όμως, όπως σχεδιάστηκε, "μοντέρνα" έτσι ώστε να μην έχει καμιά απολύτως σχέση με τη μακράν ιστορία και τον χώρο της Πλατείας.
Ευτυχώς  τα σχέδια για την δημιουργία αυτού του κατασκευάσματος δεν προχώρησαν και δεν υλοποιήθηκαν λόγω γραφειοκρατικών διατυπώσεων, όπως με πληροφόρησε έγκυρη πηγή. Έτσι η Πλατεία και η πόλη γλύτωσαν από μια ακόμα κακοποίηση.Τουλάχιστο μέχρι τη στιγμή αυτή. 
Είναι, λοιπόν, κατάλληλος ο χρόνος να αναληφθεί μια μεθοδικά οργανωμένη εκστρατεία το ερχόμενο φθινόπωρο, που αναλαμβάνει καθήκοντα και  η νέα Δημοτική Αρχή, και αξίζουν εύσημα οι συμπολίτες μας που την προετοιμάζουν. Μόνο που, κατά την γνώμη μου, η κατασκευή του παλιού ρολογιού,το οποίο φυσικά θα εμφανίζει την εικόνα που βλέπουμε στις παλιές φωτογραφίες,θα πρέπει να συνδυασθεί με μια διορθωτική παρέμβαση στο χώρο της πλατείας, ώστε το όλο περιβάλλον να εναρμονίζεται με το Ρολόι.
Εκείνο που ίσως μπορεί  να παραληφθεί από το "Μνημείο", είναι η καμπάνα η οποία  υπήρχε στην κορυφή και  χτυπούσε τις "ώρες"  που ακούγονταν, όπως λένε, μέχρι τον χρυσοφόρο καταπράσινο κάμπο κάτω και πέρα από την Εληά. Ένα ηλεκτρονικό ρολόγι μπορεί να  αντικαταστήσει την καμπάνα, για να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι της περιοχής  και ακόμα επειδή τώρα όλοι έχουν ρολόγια στα χέρια τους. 
Γιώργος Καλογήρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: