Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015

Γιώργος Τσαλέρας. Ένας κατακτητής της Αριστείας.

του Γιώργου Καλογήρου
 
Ο Γιώργος Τσαλέρας, που έφυγε πριν λίγες μέρες από κοντά μας, δεν ήταν ένας απλός πολίτης, ένας άνθρωπος από αυτούς που έρχονται στη ζωή και κάποια  στιγμή, ακολουθώντας την ανθρώπινη μοίρα, εγκαταλείπουν τα εγκόσμια και μετά το απόλυτο τέλος, το απόλυτο σκοτάδι.
Ήταν μια εξέχουσα  προσωπικότητα που άφησε πίσω της, άσβεστο φως, πολύμορφο έργο υψηλών απαιτήσεων, βαρύτιμη ανεξίτηλη σφραγίδα. Ένας κατακτητής της αριστείας  σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Ένα ανήσυχο πνεύμα, μια δημιουργική οντότητα με καθαρή σκέψη, ένας μεθοδικός κυνηγός του τέλειου.
Άριστος μαθητής στα μικρά του χρόνια, άριστος φοιτητής αργότερα, άριστος μαθηματικός αλλά και πολύ καλός στα Ελληνικά χωρίς να έχει σπουδάσει φιλολογία.
Υποδειγματικός σύζυγος, πατέρας και παππούς, άφησε  απογόνους που κληρονόμησαν αλλά και διδάχτηκαν από τον ίδιο και την αξέχαστη γυναίκα του Ρούλα, αξίες, ήθος και αρχές ζωής.

Στον επαγγελματικό τομέα δημιούργησε, μαζί με την θεολόγο σύζυγό του, ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια της Βέροιας, χιλιάδες μαθητές του οποίου, έχοντας στέρεα υποδομή παιδείας, διέπρεψαν στους επιστημονικούς ή άλλους επαγγελματικούς χώρους που επέλεξαν να σταδιοδρομήσουν. Μετά το κλείσιμο των Εκπαιδευτηρίων του, υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός και στο δημόσιο, όπου και εκεί διέπρεψε.
Ανήσυχος πάντα ο Γιώργος Τσαλέρας, δεν μπορούσε να μην αναμιχθεί και στα κοινά. Διετέλεσε επί επτά περίπου χρόνια Δήμαρχος της Βέροιας, διορισμένος μεν από τους συνταγματάρχες της χούντας, μη έχοντας δε καμιά απολύτως σχέση με νοοτροπίες βίας ή στέρησης ελευθεριών. Αντίθετα, ως Δήμαρχος αλλά και ως άνθρωπος, υπήρξε ο απόλυτος  δημοκράτης, εξυπηρετώντας και βοηθώντας συμπολίτες του, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεών τους, και βγάζοντάς τους, με παρεμβάσεις του, από δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπιζαν την εποχή εκείνη.
Κατά γενική ομολογία, υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους Δημάρχους. Δραστηριοποιήθηκε όχι μόνο σε έργα υποδομής και έργα εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών των δημοτών, αλλά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και του πολιτισμού. Ο χώρος δεν μου επιτρέπει να αναφερθώ εκτενέστερα στα επιτεύγματά του. Άλλωστε στους παλιότερους είναι γνωστά. Οι νεώτεροι. αν ενδιαφέρονται, μπορούν να βρουν τρόπο να τα πληροφορηθούν.
Τέλος ο Γιώργος Τσαλέρας άφησε πίσω του και αξιόλογο συγγραφικό έργο. Ποικίλη η θεματολογία του.Το τελευταίο έργο του, που ευτυχώς πρόλαβε να ολοκληρώσει, είναι στο στάδιο των διορθώσεων. Ελπίζω να το δούμε τυπωμένο.
Πολλά ακόμα είχα να γράψω για την εξέχουσα προσωπικότητα του εκλιπόντα, μεταξύ αυτών και ότι υπηρέτησε τα συμφέροντα του Δήμου και ως αιρετός Δημοτικός Σύμβουλος, όμως η εφημερίδα δεν τα χωράει.
Με τίμησε με την φιλία του και υπήρξα στενός συνεργάτης του στο Δήμο. Είχα, λοιπόν, την ευκαιρία να γνωρίσω από πολύ κοντά το μεγαλείο και το ηθικό μέγεθος του Ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: