Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Μπράβο, Μάνο!

Από τις ειδησάρες της χρονιάς. Μπορεί και της δεκαετίας. Κι όμως, την "πνίξανε". Οι συνάδελφοι. Κι όμως, γκρινιάξανε. Οι "σχολιαστές" των social media. Τον ελληνο-πειρατή όσο και να "πλένεις" το σαπούνι σου χαλάς!

Ο Μάνος Σφακιανάκης λοιπόν. Ο υποστράτηγος και αρχηγός για τη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ο άνθρωπος που τσίμπησε και τσιμπάει την ιντερνετική παιδεραστία. Αυτός λοιπόν ο Κρητίκαρος "τοποθέτησε" φραγή σε όλες τις πλατφόρμες κινηματογραφικής πειρατείας. Μάγκες, το πάρτυ τελείωσε!

Τα νούμερα ιλιγγιώδη. Ετησίως, περίπου ένα εκατομμύριο ταινίες κατέβαιναν και ανέβαιναν ανεξέλεγκτα. Ετσι, περίπου μισό δισ. τα διαφυγόντα κέρδη. Ετσι, περίπου 250 εκατ. ευρώ ετησίως οι φόροι που εξαερώνονταν από τον δημόσιο κορβανά!

Για να καταλάβετε, μόλις 23 εκατ. είναι οι φόροι που υπολογίζεται να εισπραχθούν από τον ΦΠΑ φροντιστηρίων και ιδιωτικών σχολείων. Δηλαδή μόλις το 1/10 απ' αυτή την επικών διαστάσεων κινηματογραφική πειρατεία!
 

Ποια η στρεβλή, κακοφορμισμένη, διαστροφική λογική των υπερασπιστών της πειρατείας; Οτι, σου λένε, είναι αδέκαροι οι εκατομμύρια πελάτες του YouTube και κάθε άλλης πλατφόρμας!

Ψέμα. Τερατώδες ψέμα. Γιατί, πρώτον, αρκετοί εξ αυτών είναι ματσωμένοι. Γιατί, δεύτερον, αρκετοί εξ αυτών εκλαμβάνουν αυτό το νοσηρό σπορ ως μαγκιά και ανταρσία. Και γιατί, τρίτον, εκατοντάδες χιλιάδες "αδέκαροι" και άνεργοι προτιμούν να ξοδεύουν στα καφενεία το χαρτζιλίκι που λαμβάνουν από τις συντάξεις παππούδων και γιαγιάδων παρά να αγοράσουν ένα εισιτήριο και να δουν μια ταινία σε κανονικές συνθήκες!

Επομένως, να βγάλουν τον σκασμό όλοι αυτοί οι αυτόκλητοι συνήγοροι της πειρατείας. Ολοι αυτοί οι αυτόκλητοι επαναστάτες της πολυθρόνας και του καναπέ. Η κινηματογραφική πειρατεία, το εφαλτήριο της χρεοκοπίας. Ενα από τα εφαλτήρια. Μικρό, θα πείτε. Μικρό, θα πω. Ομως κι αυτό μας σπρώχνει στον γκρεμό. Το εξηγώ!

Αν οι κινηματογραφικές επιχειρήσεις λάμβαναν ετησίως τα διαφυγόντα κέρδη του μισού δισ., τότε και οι αίθουσες δεν θα κινδύνευαν και οι εταιρείες θα εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες και δεν θα έδιωχναν μεγάλο μέρος από το προσωπικό τους!

Ετσι, λιγότερα κόκκινα δάνεια. Ετσι, κάπως μικρότερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ετσι, κάπως λιγότερα βάρη προς το σύνολο της κοινωνίας. Και έτσι κάπως μικρότερη ανεργία!

Κατάλαβες, παιδάκι μου; Οχι; Ξέρω, ξέρω. Θα μου πεις ότι η κατάργηση της πειρα­τείας δεν καταλήγει σε ευθεία απόδοση του μισού δισ. ετησίως προς τα ταμεία επιχειρήσεων και αιθουσών. Συμφωνώ. Πρέπει, όμως, κι εσύ να συμφωνήσεις ότι ένα μέρος θα είχε καταλήξει στους φυσικούς και νόμιμους ιδιοκτήτες του κινηματογραφικού προϊόντος!

Και κάτι ακόμα. Εξίσου σοβαρό. Από τα πρώτα θύματα της πειρατείας, τα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών, δημιουργών, συγγραφέων, σεναριογράφων, σκηνοθετών και ηθοποιών!

Που δεν είναι όλοι της κατηγορίας star system. Που μόνο ελάχιστοι, από το μεγάλο πλήθος, λαμβάνουν για κάθε ταινία 10-20 εκατ. ως αμοιβή. Που οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είναι του Χόλιγουντ και του American Cinema. Που οι περισσότεροι εξ αυτών προέρχονται από όλα τα γεωγραφικά σημεία του ορίζοντα! Που εσύ, αυτός και όλοι μαζί τους κατακλέβετε συστηματικώς και ανηλεώς!

Και για να τελειώνω. Κάθε τολμηρή, αδιαπραγμάτευτη, μαχητική και αποφασιστική καταπολέμηση πάσης φύσεως πειρατείας είναι πράξη επαναστατική, προοδευτική και πατριωτική. Κυνηγήστε τους! Εξοντώστε τους! Απ’ όλα τα πεδία και όλες τις δραστηριότητες οικονομίας και κοινωνίας. Μόνο έτσι θα βρεθεί χρήμα. Μόνο έτσι θα ανακουφιστούν οι φτωχοί. Με απλά λόγια. Καλός πειρατής είναι ο "νεκρός" πειρατής!
 
του Δημήτρη Δανίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: