Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

’Αγγελος Τόλκας στο GRTimes.gr: "Οι ευρωεκλογές δυσκολεύουν τις αλλαγές στη διαχείριση του μεταναστευτικού"

Alternative TextΑννίτα Στιβακτάκη 
 
Η Ευρώπη μέχρι σήμερα έχει στηρίξει την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, αλλά χρειάζονται ακόμη πιο εντατικές προσπάθειες που η προεκλογική περίοδος των Ευρωεκλογών τις δυσκολεύει, επισημαίνει ο νέος Βορειοελλαδίτης,  υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας. 


Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση είναι  σταθερά  προσανατολισμένη στην ανάγκη διαμοιρασμού της ευθύνης, ανάμεσα στα κράτη – μέλη, κάτι το οποίο επισήμανε και στην πρόσφατη σύνοδο υπουργών στις Βρυξέλλες, όπου ζήτησε τη θεσμική και οικονομική υποστήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, αλλά και των τρίτων χωρών μέσω των οποίων γίνονται οι βασικές μετακινήσεις.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τόλκας, η  μάχη για την διαχείριση του προσφυγικού είναι μια πολιτική μάχη, και εν πολλοίς μια  μάχη για την κατεύθυνση και την πορεία που θα ακολουθήσει συνολικά η Ευρώπη, της προόδου ή της συντήρησης και των ακροδεξιών λογικών.

Στο μεταξύ,  στις προτεραιότητες  του υπουργείου Mεταναστευτικής Πολιτικής είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου και στο πλαίσιο αυτό, αναδιοργανώνει  τις αρμόδιες  υπηρεσίες και ενισχύει την Υπηρεσία Ασύλου με 120 άτομα το επόμενο διάστημα.

Κύριε Τόλκα, η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική για τα πολύ σοβαρά προβλήματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λέσβο και τη Σάμο. Ο  ίδιος ο υπουργός ο κ. Βίτσας έχει πρόσφατα παραδεχτεί στη Βουλή ότι η κατάσταση στη Σάμο έχει ξεπεράσει, τον χαρακτηρισμό οριακή. Θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες τελικά τον επόμενο μήνα από το κέντρο υποδοχής στο Βαθύ σε νέα δομή; 

Σήμερα που μιλάμε σε όλα τα νησιά ο πληθυσμός στα κέντρα υποδοχής είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και οι αριθμοί διαχειρίσιμοι. Πρόβλημα πραγματικά υπάρχει στην Σάμο λόγω του ότι εντοπίζονται καθημερινές αφίξεις μεγάλου αριθμού προσφύγων. Και εκεί γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ξεπεραστούν διάφορα προβλήματα, ώστε μια νέα δομή εκτός αστικού ιστού να αντικαταστήσει την υπάρχουσα.
Ήδη υλοποιείται σχέδιο αποσυμφόρησης και αυτό είναι συνεχές. Δεν είμαστε όπως πριν κάποια χρόνια. Υπάρχει μια ροή, οι υπηρεσίες μας έχουν αποκτήσει μια μεγάλη εμπειρία και το προσφυγικό ζήτημα τοποθετείται στη σωστή του διάσταση. Βέβαια γνωρίζετε ότι πάντα το καλοκαίρι οι ροές αυξάνονται και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν.
Τις τελευταίες ημέρες έχει ανακύψει ένα πρόβλημα με την Ουγγαρία και τις μυστικές υπηρεσίες της που κατηγορούν την Ελλάδα ότι έδωσε άσυλο σε τζιχαντιστή από τη Συρία. Υπάρχει πρόβλημα στις διαδικασίες μας; 

Για το συγκεκριμένο περιστατικό πρέπει να τονίσω ότι καταρχήν μέχρι σήμερα και όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας μας, δεν έχει αποδειχτεί τρομοκρατική δράση του συγκεκριμένου προσώπου παρά υπάρχουν μόνο πληροφορίες μη διασταυρωμένες.
Ο συγκεκριμένος ήλθε στην Ελλάδα το 2016 και αιτήθηκε άσυλο. Δεν υπήρχε καμία καταγγελία από ευρωπαϊκή ή άλλη χώρα περί εγκληματικής δράσης και άρα λόγος απόρριψης της αίτησης ασύλου. Άσυλο έλαβε το 2017 λόγω της εμπόλεμης κατάστασης της χώρας προέλευσής του. Μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί εμπλοκή του σε τρομοκρατική δράση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αρχές της Ουγγαρίας, που είναι γνωστή για την αρνητική της στάση έναντι των προσφύγων, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές και να μην δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις από ανεπιβεβαίωτες πηγές.

Υπάρχει αύξηση των αιτούντων ασύλου κατά 16% το πρώτο τρίμηνο του 2019;  Οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων μεγάλες. Πως θα τις αντιμετωπίσετε; 

Πρέπει να διευκρινίσω ότι η αύξηση κατά 16% αφορά στις ροές για το Α‘ τρίμηνο του 2019 δηλαδή στο πόσοι άνθρωποι εισέρχονται στη χώρα. Οι αιτήσεις ασύλου βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και όλα αυτά τα στοιχεία με μηνιαία επικαιροποίηση βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας ασύλου.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουμε ήδη ανακοινώσει πως αυτό το διάστημα ολοκληρώνονται περίπου 120 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ αποκλειστικά στην Υπηρεσία Ασύλου για να μπορέσουν να ενισχυθούν οι υπηρεσίες. Επιπλέον θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες κινήσεις οργάνωσης των υπηρεσιών και αναβάθμισης των υποδομών που θα συμβάλλουν στην επιθυμητή επιτάχυνση όλων των διαδικασιών ασύλου.

Ωστόσο, η Ελλάδα, μετατρέπεται σε μόνιμο σταθμό ανθρώπινων ψυχών της Ευρώπης. Μήπως χρειάζεται τελικά επαναδιαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και της υπάρχουσας συμφωνίας για τις επιστροφές προσφύγων;

Χρειάζονται όντως αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, γι’ αυτό η ελληνική πλευρά και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πιέζουμε για να υπάρξει διαμοιρασμός της ευθύνης. Η επιδίωξη μας αυτή είναι απολύτως σύμφωνη με τις αρχές, τις αξίες και τις συνθήκες της Ε.Ε. και πρέπει να γίνει κτήμα όλων ότι οι λύσεις και στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα μπορούν να δοθούν μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι μια προοδευτική επιλογή και μια προοδευτική στάση, καθώς είναι κάθετα αντίθετη με την περιχαράκωση του κάθε κράτους πίσω από τα κλειστά του σύνορα.
Τα μεγάλα ζητήματα απαιτούν και ακόμη μεγαλύτερες απαντήσεις. Η Ευρώπη μέχρι σήμερα έχει στηρίξει την Ελλάδα, αλλά χρειάζονται ακόμη πιο εντατικές προσπάθειες που η προεκλογική περίοδος των Ευρωεκλογών τις δυσκολεύει.

Αν δεν κάνω λάθος αυτή την περίοδο η Τουρκία και πάλι δεν συνεργάζεται με αποτέλεσμα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Το ερώτημα είναι θέτει το θέμα η κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά φόρα και τους Ευρωπαίους ηγέτες; Και αν το κάνει, τι συμβαίνει, δεν εισακούεται;

Το θέμα της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και το πως αυτή επηρεάζει τις ροές προς την Ελλάδα, σχετίζεται άμεσα με την επιδίωξη μας για διαμοιρασμό της ευθύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μάχη για την διαχείριση του προσφυγικού όμως, είναι μια πολιτική μάχη. Είναι μια μάχη για την κατεύθυνση και την πορεία που θα ακολουθήσει συνολικά η Ευρώπη.
Εμείς τασσόμαστε με τις δυνάμεις της προόδου και με την ελπίδα για την επικράτηση της λογικής και της ανθρωπιάς. Δυστυχώς απέναντι μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε σε πολλές περιπτώσεις ηγέτες, κόμματα, λογικές και πολιτικές ακραία συντηρητικές, βαθιά αντιδημοκρατικές, ακροδεξιές. Όλο αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι εις βάρος των πιο αδύναμων, των πιο μικρών, των πιο περιφερειακών χωρών, κοινωνιών αλλά και οικονομιών.
Όσον αφορά στις δικές μας προσπάθειες σαφώς και θέτουμε τα ζητήματα αυτά σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα με τελευταίο παράδειγμα το συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλες. Όχι μόνο για την θεσμική και οικονομική υποστήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής αλλά και των τρίτων χωρών μέσω των οποίων γίνονται οι βασικές μετακινήσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανατρέψετε το ρατσισμό, τη βία απέναντι στους πρόσφυγες, που δυστυχώς χαρακτηρίζει μέρος της ελληνικής κοινωνίας;

Εμείς ως υπουργείο είμαστε επιφορτισμένοι με την υλοποίηση πολιτικών προστασίας και ένταξης στην ελληνική κοινωνία των πιο αδύναμων, των πιο ευάλωτων, των κατατρεγμένων, των ξεριζωμένων, των προσφύγων, των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο. Εν αντιθέσει με την εικόνα που παρουσιάζεται από πολλά μέσα ενημέρωσης και η οποία προωθείται από συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις και μορφώματα που υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή ποτίζουν με μίσος και βία τους πολίτες, η εικόνα που έχουμε εμείς για την ελληνική κοινωνία σε σχέση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είναι μια εικόνα θετικής συνύπαρξης.
Οι τοπικές κοινωνίες στην Ελλάδα στην πλειοψηφία τους ξέρουν από προσφυγιά και ξεριζωμό. Οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο έχουν αγκαλιάσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά έχουν επιδείξει μια συγκινητική αλληλεγγύη η οποία έχει γίνει γνωστή και εκτός συνόρων και είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες και πολιτικούς. Οι κοινωνίες μας δεν έχουν χώρο για την βία, τον ρατσισμό, το μίσος, την ξενοφοβία, την μισαλλοδοξία.
Οι εχθροί της κοινωνίας των πολιτών και των ανθρώπων, είναι ακριβώς αυτοί που χρησιμοποιούν τα παραπάνω για να εξάγουν από τους πολίτες την πολιτική υπεραξία που θα τους κρατήσει πολιτικά ζωντανούς. Το φαινόμενο της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής έχει λάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Στο χέρι μας είναι να λάβουν και τις απαντήσεις που τους αρμόζουν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. 

Σε ότι αφορά στο πολιτικό σκηνικό, καταγράφονται διαδικασίες, ανασύνθεσης των βασικών ιδεολογικών πόλων δεξιάς – αριστεράς ,  διάλυσης κομματικών σχηματισμών και δημιουργίας νέων. Οδηγούμαστε σε ένα νέο ισχυρό δίπολο; Και που βρίσκεται πλέον ο χώρος που αποκαλούμε κέντρο, την ύπαρξη του οποίου πολλοί πλέον αμφισβητούν;

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα ισορροπία με βασικό ερώτημα ποιος εκφράζει την πρόοδο και ποιος παραμένει ο εκφραστής της συντήρησης. Και σε αυτό πολίτες και πολιτικοί καλούμαστε, μετά την κατάρρευση των παλιών σχηματισμών, να λάβουμε θέση. Ιδιαίτερα όταν γίνεται αισθητή μια λυσσαλέα προσπάθεια και μανία ανόρθωσης ενός παλιού πολιτικού συστήματος με ό,τι αυτό εκπροσωπεί, που ετεροπροσδιορίζεται ανάμεσα σε ακραίες και αυταρχικές λογικές και την επικράτηση ακροδεξιών τοποθετήσεων.
Μάλιστα σήμερα βλέπουμε ότι επιλέγεται η ανθρωποφαγία, οι προσωπικές επιθέσεις,ο κιτρινισμός και η απαξίωση χαρακτήρων για να κρύψουν την ένδεια πολιτικών προτάσεων. Ειδικά η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει την εύκολη και ακραία κριτική, τις φωτογραφίες με χαμόγελα, το αναμάσημα εύκολων συνθημάτων και την επίκληση του παρελθόντος.
Αντίθετα η πρόοδος και οι προοδευτικές συγκλίσεις, με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, συσπειρώνει τους κεντροαριστερούς, τους κεντρώους, τους αριστερούς που επιλέγουν την στρατηγική ήττα της δεξιάς.
Οι προοδευτικές πολιτικές και συμμαχίες είναι ο μόνος δρόμος προς την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα μετά από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Αυτό συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε ξεκάθαρες επιλογές υπέρ των κοινωνικών αγαθών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δίκαιης ανάπτυξης, της στήριξης όσων υπέφεραν περισσότερο στην κρίση, των πραγματικών προτάσεων για την πρόοδο του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: