Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στα αδέσποτα της Ελλάδας

dog1

Ο τίτλος της έκθεσης είναι ‘’Eyes behind. Αφορμή της έκθεσης είναι η πρωτοβουλία του φωτογράφου Νίκου Ζήκου να φωτογραφίσει ασπρόμαυρα πορτρέτα σκύλων της φιλοζωικής οργάνωσης Save a Greek Stray .

Το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας , αφιερωμένη στα αδέσποτα της Ελλάδας από το φωτογράφο Νίκο Ζήκο. Ο τίτλος της έκθεσης είναι ‘’Eyesbehindbars’’και πρόκειται για ένα εικαστικό δρώμενο φιλοζωικού χαρακτήρα. Αφορμή της έκθεσης είναι η πρωτοβουλία του φωτογράφου Νίκου Ζήκου ναφωτογραφίσει ασπρόμαυρα πορτρέτα σκύλων της φιλοζωικής οργάνωσης SaveaGreekStray .Τα πορτραίτα του αυτά θα κοσμήσουν στις 7 Δεκεμβρίου, τον Πύργο Βιβλίων, στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τις 09:00 έως τις 18:00.
Η φιλοζωική, μη κερδοσκοπική οργάνωση, SaveaGreekStray, τα τελευταία 5 χρόνια έχει ταχθεί στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ζωών, καθώς και στον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων,διασώζοντας, στειρώνοντας και φιλοξενώντας στο καταφύγιο της ένα μεγάλο αριθμό αδέσποτων σκύλων ,που έχουν ανάγκη θεραπειών και προστασίας από τους κίνδυνους του δρόμου.

Τον Ιούνιο του 2018, με όχημα τη δύναμη της εικόνας ,ο φωτογράφος Νίκος Ζήκος συνεργάστηκε με την ΑctionAid και πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «PortraitsfromRwanda” , με στόχο την ανέγερση αίθουσας δημοτικού σχολείου στο χωρίο Muvungu της Ρουάντας, αποδεικνύοντας τα θεαματικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η σύμπραξη της τέχνης με την κοινωνική ευαισθησία.

Αναγνωρίζοντας το θετικό αντίκτυπο της οργάνωσης SaveaGreekStray, επανέρχεται με την δεύτερη ατομική έκθεση του,φωτογραφίζοντας σκυλιά του καταφυγίου της. Ζώα χτυπημένα, άρρωστα, υπερήλικα, φοβικά ή απλώς εγκαταλελειμμένα στη μοίρα της αδέσποτης ζωής, παίρνουν παράταση ζωής, φιλοξενούμενα σε κλουβιά καταλυμάτων, περιμένοντας τον άνθρωπο που θα τους ανοίξει την πόρτα για πάντα. Οι φωτογραφίες θα είναι διαθέσιμες προς τους επισκέπτες της έκθεσης αντί δωρεάς προς την SaveaGreekStray.

Με γνώμονα τα θεαματικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η σύμπραξη της τέχνης με την κοινωνική ευαισθησία ξεκίνησε και την συνεργασία του με την SaveaGreekStray. «Η έλλειψη παιδείας, υπευθυνότητας και σεβασμού προς τα ζώα, είναι οι λόγοι ύπαρξης των αδέσποτων και η αξιολόγηση του εν λόγω προβλήματος ως κοινωνικό. Τα αδέσποτα ζώα αυξάνονται και τα κλουβιά των καταφυγίων γεμίζουν. Μέσα σε αυτά τα κλουβιά υπάρχουν μάτια ,που θα πουν τις δικές τους ιστορίες», αναφέρει ο φωτογράφος Νίκος Ζήκος.
Μας προσκαλεί να τις αφουγκραστούμε, να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να γίνουμε μέρος της λύσης του, υιοθετώντας μέχρι να αδειάσει και το τελευταίο κλουβί.
Εκπρόσωποι της SaveaGreekStray, όπως επίσης και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, θα βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,για να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες για την έκθεση και τις δράσεις της οργάνωσης γενικότερα.

dog4
dog3
dog2

Δεν υπάρχουν σχόλια: