Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Πώς θα εφαρμοστούν τα αντικαπνιστικά μέτρα


Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι το κάπνισμα θα απαγορευτεί πλήρως στους ιδιωτικούς και δημόσιους εργασιακούς χώρους, στους οποίους δεν θα υπάρχει καν χώρος καπνιστών. Όσοι θέλουν, θα καπνίζουν έξω από το κτίριο, είπε ο υπουργός. Από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται και η διαφήμιση προϊόντων καπνού σε υπαίθριους χώρους και κινηματογράφους.


Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος είναι τα εξής:


1. Ο ειδικός χώρος για κάπνισμα αποτελεί ιδιαίτερο τμήμα του καταστήματος και η επιφάνειά του δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος. Θα διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό, το οποίο εκτείνεται από το δάπεδο έως την οροφή του καταστήματος.
2. Στα καταστήματα διασκέδασης με ζωντανή μουσική και στα καζίνο, εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, οι ειδικοί χώροι θα μπορούν να φτάσουν έως και το 40% της συνολικής επιφάνειας του καταστήματος.
3. Ο ειδικός χώρος πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές αρνητικής πίεσης, ρυθμού ανακύκλωσης του αέρα ανά ώρα, ροής του ανακυκλούμενου αέρα και επιφάνειας που θα αναλογεί σε κάθε άτομο το οποίο θα βρίσκεται μέσα στο χώρο αυτό. Οι προδιαγραφές και το σύνολο των τεχνικών χαρακτηριστικών έχουν καθοριστεί και θα αναφέρονται σε Υπουργική Απόφαση, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.
4. Ο ειδικός χώρος θα διαθέτει δικό του σύστημα εξαερισμού, ανεξάρτητο από το σύστημα εξαερισμού ή κλιματισμού του υπόλοιπου καταστήματος.
5. Ο αέρας του ειδικού χώρου πρέπει να διοχετεύεται με τον κατάλληλο μηχανισμό στο εξωτερικό του κτιρίου και να μην ανακυκλώνεται για να επαναπροωθηθεί στο εσωτερικό του. Για την ανανέωση του αέρα στο εσωτερικό του ειδικού χώρου, θα διοχετεύεται αέρας ο οποίος θα τυγχάνει της αναγκαίας επεξεργασίας (φιλτράρισμα) και θα προέρχεται είτε από άλλους χώρους του καταστήματος που απαγορεύεται το κάπνισμα είτε από εξωτερικούς σε σχέση με το κατάστημα χώρους.
6. Η μέγιστη χωρητικότητά του, καθώς και ο χαρακτηρισμός του ως ειδικού χώρου, θα αναφέρονται με ειδική φωσφορίζουσα σήμανση, όπου αυτό απαιτείται σε σχέση με τον φωτισμό του καταστήματος, σε εμφανές σημείο της διαχωριστικής κατασκευής.
7. Η άδεια για τη δημιουργία και τη λειτουργία ειδικού χώρου, θα ενσωματωθεί στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος, κατόπιν αίτησης στην αρμόδια δημοτική αρχή.
8. Από την 1η Ιουλίου, όποιο κατάστημα δεν έχει λάβει άδεια για τη λειτουργία του ειδικού χώρου, δεν θα μπορεί να λειτουργεί, παρά μόνον ως χώρος μη καπνιζόντων και θα ισχύει η ολική απαγόρευση.
9. Οι όροι για την εγκατάσταση και τη λειτουργία αποδοτικού συστήματος εξαερισμού εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις των καταστημάτων εμβαδού έως 70 τετραγωνικά μέτρα, για τα οποία οι υπεύθυνοι λειτουργίας τους θα επιλέξουν να λειτουργήσουν ως χώροι καπνιζόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: