Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Οι "ρουφιάνοι" στην υπηρεσία της Εφορίας

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η φόρμα "καταγγελιών", μέσω της οποίας πολίτες θα μπορούν να καταγγείλουν άλλους πολίτες για φορολογικά θέματα στην Εφορία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, οι πολίτες πρώτοι θα μπορούν να "δίνουν" ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο, ΑΦΜ μέχρι και επαγγελματική δραστηριότητα του καταγγελλόμενου, καθώς και το είδος της φοροδιαφυγής που διαπράττεται. Οι καταγγελίες (και οι ανώνυμες) μπορούν να γίνονται είτε ηλεκτρονικά μέσω του Internet - συγκεκριμένα από την ιστοσελίδα της ΥΠΕΕ - είτε μέσω τηλεφώνου.

Στη φόρμα αναγράφονται προαιρετικά τα στοιχεία του καταγγέλλοντος, τα στοιχεία του καταγγελλόμενου και περιγράφεται το περιστατικό για το οποίο γίνεται η καταγγελία. Ο καταγγέλλων μπορεί να επισυνάψει ηλεκτρονικά και τυχόν έγγραφα που έχει στη διάθεσή του και στηρίζουν την καταγγελία του.

"Σημαντικό στοιχείο του νέου δικτυακού τόπου αποτελεί η ανάπτυξη ολοκληρωμένης φόρμας λήψης καταγγελιών από τους πολίτες, η οποία διασφαλίζει την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τη διαδικασία, αφού συστηματοποιεί όλη την απαραίτητη πληροφορία για την αξιολόγηση της καταγγελίας" επισημαίνει η ΥΠΕΕ.

"Παράλληλα, συμβάλλει στη διαφύλαξη απόρρητων προσωπικών και οικονομικών δεδομένων τόσο του καταγγέλλοντος όσο και του καταγγελλομένου" προσθέτει.

Το μέτρο αυτό είχε εν μέρει εφαρμοστεί -με πενιχρά αποτελέσματα- την περίοδο 1990-93, όταν είχε θεσπισθεί διάταξη με την οποία είχαν χορηγηθεί κίνητρα στους φορολογούμενους να "καταγγέλουν" γιατρούς και δικηγόρους όταν δεν εξέδιδαν αποδείξεις για την αμοιβή τους.

Η πρόταση αυτή αυτή έρχεται την επομένη κιόλας της προαναγγελίας άρσης του φορολογικού απορρήτου για τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διάταξη για την άρση του φορολογικού απορρήτου για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.

Μεταξύ άλλων, επιτρέπεται σε εταιρείες, στις οποίες το Δημόσιο αναθέτει μελέτες με στόχο τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος και του φοροελεγκτικού μηχανισμού, να έχουν πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία.

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: