Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

10 χρόνια από την ημέρα που... άλλαξε ο κόσμος



Λεπτό προς λεπτό το χρονικό της τραγωδίας που συγκλόνισε την ανθρωπότητα

08:46, Νέα Υόρκη: Ενα Boeing της American Airlines που κατέλαβαν αεροπειρατές αμέσως μετά την απογείωσή του από τη Βοστόνη προσκρούει με ταχύτητα 790 χλμ./ώρα στον βόρειο πύργο του World Trade Center(WTC). Οι πάνω όροφοι (93ο-99ο) διαλύονται και τυλίγονται στις φλόγες.

9:03: Ενα δεύτερο Boeing, που είχε επίσης απογειωθεί από τη Βοστόνη, πέφτει με 950 χλμ./ώρα στον νότιο πύργο του WTC μεταξύ 77ου και 85ου ορόφου.

9:05, Σαρασότα, Φλόριντα: Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους διαβάζει ένα παραμύθι στα παιδιά ενός δημοτικού σχολείου, όταν του ψιθυρίζουν: "Ενα δεύτερο αεροπλάνο έπεσε στον δεύτερο πύργο. Δεχόμαστε επίθεση". Ο πρόεδρος συνεχίζει για αρκετά λεπτά να διαβάζει.

9:30: Ο Μπους ανακοινώνει στους μαθητές ότι πρέπει να φύγει γιατί συνέβη μια "εθνική τραγωδία".

9:35: Ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι φυγαδεύεται από τον Λευκό Οίκο σε ασφαλές καταφύγιο.

9:37: Boeing της American Airlines που έχουν καταλάβει οι αεροπειρατές μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντάλας της Ουάσιγκτον, συντρίβεται στο Πεντάγωνο.

9:42: Οι αρχές της Πολιτικής Αεροπορίας κλείνουν τον αμερικανικό εναέριο χώρο.

9:59: Ο νότιος πύργος του WTC καταρρέει τυλιγμένος στις φλόγες σβήνοντας κάθε ίχνος DNA εκατοντάδων θυμάτων.

10:03, Σάνκσβιλ, Πενσιλβάνια: Boeing της United Airlines, που απογειώθηκε από το Νιούαρκ (Νιου Τζέρσι), συντρίβεται σε έναν αγρό. Επιβάτες που είχαν ενημερωθεί μέσω κινητών για την τραγωδία στο WTC αντιστάθηκαν στους αεροπειρατές.

10:28: Καταρρέει ο βόρειος πύργος του WTC.

11:15: Κλείνει η Wall Street.

13:04, Λουιζιάνα: Ο Μπους μεταφέρεται στη στρατιωτική βάση Μπαρκσντέιλ και κηρύσσει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού επισημαίνοντας: "Σήμερα το πρωί η ελευθερία δέχτηκε επίθεση".

13:27, Ουάσιγκτον: Ο δήμαρχος Αντονι Ουίλιαμς κηρύσσει την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

15:35: Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ότι η οργάνωση Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν θεωρείται ύποπτη.

18:54: Επιστροφή του Μπους στον Λευκό Οίκο.

20:30: Ο Αμερικανός πρόεδρος υπόσχεται ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και ότι δεν θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά οι τρομοκράτες από εκείνους που τους βοήθησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: