Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Νέο ηλεκτρονικό "πόθεν έσχες" για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων

Στο ηλεκτρονικό «μικροσκόπιο» της Εφορίας μπαίνει η κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων, ακόμη και οι καταθέσεις τους, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη στήριξη του προϋπολογισμού.


Το νέο ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», το οποίο θα υποβάλλεται μαζί με τη φορολογική δήλωση, αναμένεται να περιλαμβάνεται στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το σχέδιο νόμου του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2012 την ερχόμενη εβδομάδα.


Ειδικότερα, όπως προβλέπει το σχέδιο που βαίνει προς την τελική του διαμόρφωση, το ηλεκτρονικό «μάτι» της Εφορίας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει το ύψος των καταθέσεων σε τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, πισίνες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης μεγάλης αξίας, δαπάνες για την απόκτηση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων, έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και έξοδα διαβίωσης, τα οποία θα πρέπει να δηλώνονται αναλυτικά από κάθε φορολογούμενο σε ειδικό έντυπο, μαζί με το Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη «αγωνιώδη» προσπάθεια «τόνωσης» των εσόδων, αποσκοπεί στο να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να διαπιστώνει εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων κάθε φορολογούμενου είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις του, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών του στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής του.


Αυτή, άλλωστε, είναι και η βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να διευρύνει τη φορολογική βάση και να ανοίξει την «ψαλίδα» των εισοδημάτων που φορολογούνται, ούτως ώστε να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου που έχει χαθεί τους τελευταίους μήνες με τα αλλεπάλληλα φοροεισπρακτικά μέτρα που στοχεύουν τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή μισθωτούς και συνταξιούχους.


Έτσι, το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» της Εφορίας θα γίνεται ως εξής:


* σε ειδικό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες» που θα συνυποβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι με τη δήλωση εισοδήματος, κάθε χρόνο, θα πρέπει να καταγράφονται οι καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, ακίνητα, πισίνες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης μεγάλης αξίας, δαπάνες για την απόκτηση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων, έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων καθώς και έξοδα διαβίωσης


*αμέσως θα διενεργείται αυτόματα διασταύρωση στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στην περίπτωση που θα διαπιστώνεται ότι από το επάγγελμα και τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος, ακόμη και επί σειρά πολλών ετών, καθώς επίσης και από τα πάσης φύσεως έκτακτα έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν τα ποσά των αποταμιεύσεων, η αξία και τα έξοδα συντήρησης των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει καθώς και οι λοιπές δαπάνες διαβίωσής του, τότε θα στέλνεται σήμα στην αρμόδια Εφορία για να διενεργήσει εξονυχιστικό έλεγχο.


Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι φορολογούμενοι που θα εμφανίζουν μεγάλες αναντιστοιχίες στις φορολογικές δηλώσεις τους θα καλούνται, από την Εφορία για διευκρινίσεις για την προέλευση των χρημάτων που αφορούν:


- καταθέσεις σε τράπεζες.


- τοποθετήσεις σε κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων).


- συμμετοχές σε εταιρείες (ανώνυμες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες).


- απόκτηση, συντήρηση και επισκευή διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, εξοχικών κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων.


- ανέγερση οικοδομών.


- απόκτηση οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.


- απόκτηση, συντήρηση και επισκευή Ι.Χ. αυτοκινήτων, δικύκλων και σκαφών αναψυχής καθώς και δεξαμενών κολύμβησης.


- αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.


- αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.


- δωρεές - γονικές παροχές χρηματικών ποσών.


- ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής.


- λοιπές δαπάνες διαβίωσης.


Περισσότερες συναλλαγές μέσω καρτών


Με το νέο σύστημα ελέγχου οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν ότι θα καταστεί ευκολότερος ο έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων, ακόμη και για περιουσιακά στοιχεία που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της Εφορίας, όπως είναι οι κατοικίες, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, τα αμοιβαία κεφάλαια και οι συμμετοχές σε εταιρείες.


Το θετικό του νέου μέτρου, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, είναι ότι με το νέο τρόπο ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για την κατάργηση του ισχύοντος συστήματος των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.


Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν, με βάση τα εισοδήματα και τις λοιπές προσόδους τους, το ύψος των αποταμιεύσεων, την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους θα «τιμωρούνται» με την επιβολή υπέρογκων φόρων και προστίμων, ενώ παράλληλα θα διώκονται και ποινικά εφόσον αποδεικνύεται ότι πλούτισαν παράνομα ή διακίνησαν «μαύρο χρήμα».


Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τα στελέχη του υπουργείου έχουν ήδη εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών, Ευαγ. Βενιζέλο, όπως ληφθούν πρόσθετα μέτρα και για τον περιορισμό του «μαύρου» χρήματος, με κινήσεις που θα βάζουν ουσιαστικά φραγμό στην «ανωνυμία» του χρήματος.


Γι' αυτό άλλωστε έχουν εισηγηθεί να περιοριστούν ακόμη περισσότερο και οι συναλλαγές με μετρητά, αφού το σκεπτικό τους είναι ότι όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές να διενεργούνται μέσω καρτών (χρεωστικών ή πιστωτικών) προκειμένου να μπορεί εύκολα το υπουργείο Οικονομικών να διαπιστώνει τις δαπάνες που πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος.

Πηγή: H Ναυτεμπορική, 26.9.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: