Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Τα έργα του Δήμου Βέροιας στο ΕΣΠΑ

Την πορεία των έργων που εντάχθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ή επιδιώκεται η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ παρουσίασε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Η Δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά στη φάση που βρίσκεται το κάθε έργο.

Από αυτά, έργα συνολικού προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ περίπου έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και δύο ακόμη έργα (προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ περίπου) κατατέθηκαν προς ένταξη. Άλλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 22 εκ. ευρώ, είναι ώριμα προς ένταξη, ενώ οι μελέτες αρκετών έργων είναι σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.

Η αναλυτική κατάσταση των έργων που δόθηκε στους δημοσιογράφους είναι ενδεικτική των εντατικών προσπαθειών που καταβάλει η δημοτική αρχή το τελευταίο διάστημα για να προλάβει το… τρένο του ΕΣΠΑ, μοναδικό όχημα ανάπτυξης στη σημερινή δεινή οικονομική συγκυρία.

Η κ. Ουσουλτζόγλου, αναφερόμενη στις προσπάθειες ωρίμανσης και προώθησης έργων στο ΕΣΠΑ, τόνισε ότι σήμερα το ΕΣΠΑ είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης για τους Δήμους. «Αυτή τη στιγμή ‘τρέχουν’ πολλά έργα, στην προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ είναι το μοναδικό φως στην άκρη του τούνελ», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι «οι Δήμοι είμαστε απολύτως αδύναμοι, αν δεν έχουμε υποστήριξη. Η πολιτική βούληση υπάρχει, αλλά οι τεχνικές υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν».

Η Δήμαρχος καυτηρίασε και όσους ασκούν κριτική στο έργο της δημοτικής αρχής, μιλώντας για «κριτική πολυτελείας» από άτομα που δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι λόγω Καλλικράτη και κρίσης.

espa2Έργα ενταγμένα και ώριμα προς ένταξη

Μεταξύ των έργων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ είναι οι αστικές αναπλάσεις στη Βέροια (10 εκ. ευρώ), τη Βεργίνα (1,2 εκ.), τα Παλατίτσια (200.000). Ακόμη, έργα που αφορούν νέες τεχνολογίες, η κατασκευή ταμιευτήρα και υδατοδεξαμενής άρδευσης στο Δάσκιο (500.000) και πέντε έργα αποχέτευσης και ύδρευσης της ΔΕΥΑΒ (σε Μακροχώρι, Πατρίδα, Αγ. Βαρβάρα, Διαβατό, Κουλούρα, Ν. Νικομήδεια, Ν. και Π. Λυκόγιαννη, Ριζώματα, Δάσκιο, Σφηκιά, Πολυδένδρι, Χαράδρα, Ελαφίνα).

Κατατέθηκαν προς ένταξη έργα υποδομών εκπαίδευσης: επέκταση 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας (1 εκ.), εξοπλισμός ειδικών σχολείων (300.000), ενώ σε προχωρημένο βαθμό ωριμότητας είναι το νέο 4ο Νηπιαγωγείο Βέροιας στο γήπεδο (2 εκ.) και εκπονείται αρχιτεκτονική μελέτη για το σχολείο στα Γιοτζαλίκια.

Δρομολογείται, επίσης, η ένταξη δύο αντιπλημμυρικών έργων (ώριμο των Ριζωμάτων, ανατίθεται η μελέτη για Τριπόταμο), αλλά και αναπλάσεις στη Βέροια (πλατεία Πλατάνων, κόμβοι Ακροπόλεως, περιβάλλον χώρος γέφυρας Κούσιου), στο Δάσκιο, τη Σφηκιά, το Σέλι, το Πολυδένδρι. Ώριμη για ένταξη είναι η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Σφηκιάς, ενώ σε στάδιο ωρίμανσης είναι έργα αποκατάστασης-ανάδειξης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων: αποκατάσταση-επανάχρηση των οικιών Καραναστάση και Χατζήκου, πολυπολιτισμική διαδρομή στη Βέροια (Μητροπόλεως, στοές πλατείας Ωρολογίου, υπόγεια οικοδομών). Ακόμη, πολιτιστικές υποδομές (ώριμο προς ένταξη το Πολιτιστικό Κέντρο στα Ριζώματα) και υποδομές υγείας (πολυιατρεία σε Βέροια και Ριζώματα). Σε στάδιο ωρίμανσης είναι αρδευτικά έργα σε Δάσκιο, Χαράδρα, Πολυδένδρι, Μέση, Αγ. Βαρβάρα, ενώ ώριμο προς ένταξη είναι το κτίριο του Πυροσβεστικού Σταθμού Ριζωμάτων. Ακόμη, άλλα 9 έργα της ΔΕΥΑΒ είναι ώριμα προς ένταξη.

11-10-2011-33Επιχειρησιακό και μεγάλα έργα

Όπως επεσήμανε η Δήμαρχος, πέρα από τα έργα αυτά, υπάρχουν και άλλα σημαντικά έργα που θα ενταχθούν στο Επιχειρησιακό-Επενδυτικό Σχέδιο του Δήμου, αλλά και στο ΟΠΑΑΧ και το LEADER, καθώς δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. «Προτεραιότητά μας είναι το επιχειρησιακό. Εργάζονται ήδη άνθρωποι γι’ αυτό», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε τρία μεγάλα έργα προτεραιότητας, πολύ σημαντικά για το Δήμο Βέροιας και την Ημαθία γενικότερα, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η πολιτική βούληση, τα χρήματα είναι δεσμευμένα και είναι έτοιμα προς δημοπράτηση: Μουσείο Βεργίνας (24 εκ. ευρώ), επέκταση Νοσοκομείου Βέροιας (16 εκ.) και «Agropolis».

Η κ. Ουσουλτζόγλου αναφέρθηκε και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Βέροιας (μελέτη προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ περίπου), σημειώνοντας ότι η εκπόνησή του είναι άμεση αναγκαιότητα για το Δήμο Βέροιας. Ενημέρωσε ότι έχει ζητηθεί χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και ασκούνται πιέσεις για να εγκριθεί, υπενθυμίζοντας ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία για τον πρώην δήμο Βέροιας αλλά σταμάτησε υποχρεωτικά με τον Καλλικράτη, ώστε να ενταχθεί όλος ο ενιαίος Δήμος.

Η Δήμαρχος ενημέρωσε, επίσης, για την προσπάθεια τουριστικής αξιοποίησης των παραλίμνιων περιοχών από δήμους με αναρρυθμιστικά έργα (μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βέροιας), με τη δημιουργία «πάρκου υποδοχής επισκεπτών και ελεύθερου χρόνου». Οι συνεργαζόμενοι δήμοι σκοπεύουν να καταθέσουν κοινή πρόταση στο ΕΣΠΑ.

Κριτική πολυτελείας

Με την ευκαιρία, η Δήμαρχος καυτηρίασε την κριτική που δέχεται η δημοτική αρχή, κάνοντας λόγο για «πολύ λαϊκισμό», «πολύ υπερβολή» και «τεράστια πολυτέλεια» την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η κρίση πλήττει πρώτιστα την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία καλείται να αντιμετωπίσει συσσωρευμένα και πιεστικά προβλήματα.

«Όσοι αυτή τη στιγμή ασκούν ‘κριτική πολυτελείας’, μάλλον δεν ζουν στην Ελλάδα και δεν πατούν στο έδαφος», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στα πολλά – γραφειοκρατικά κυρίως - προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Καλλικρατικοί δήμοι, ευρισκόμενοι ταυτόχρονα εν μέσω οικονομικής κρίσης, είπε ότι «είναι φυσικό να μην έχεις αποτελέσματα, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτεις και όταν μας έχουν ζώσει η ανέχεια και η γραφειοκρατία».

Τα έργα και η πορεία ένταξής τους

Τα έργα που παρουσίασε η Δήμαρχος Βέροιας και η φάση στην οποία βρίσκονται σήμερα είναι αναλυτικά τα εξής (κάντε κλικ στο σύνδεσμο):

http://www.maknews.gr/images/espa_veria.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: