Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Εντυπωσιακά τα ευρήματα από τον ασύλητο τάφο στη Βεργίνα

Ενα νέο σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της προϊσταμένης της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αγγελικής Κοτταρίδη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.
Η διευθύντρια της ΙΖ' ΕΠΚΑ και υπεύθυνη αρχαιολόγος για τις ανασκαφές στη νεκρόπολη των Αιγών Αγγελικής Κοτταρίδη αναφέρει στην ανάρτησή της στο Facebook:

"Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος όχι ναόσχημος δηλ. "μακεδονικός") που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ... και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άντρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζουμε για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών".

Στην ίδια ανάρτηση η κ. Κοτταρίδη παραθέτει δύο φωτογραφίες με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένο στο δάπεδο του τάφου.

Οπως εξηγεί, τα διάφορα «σκουπίδια» που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά, ξύλα κ.λ.π. που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού.
Η λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου είναι εντυπωσιακή. Οπως αναφέρει η ίδια, την παραθέτει «για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας...».


Ο χώρος όπου βρέθηκε ο κιβωτιόσχημος τάφος στο νεκροταφείο των τύμβων στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών στη Βεργίνα


Η Αγγελική Κοτταρίδη στο χώρο της ανασκαφής


Φωτογραφία από τις εργασίες στο χώρο της ανασκαφής


Σκεύος συμποσίου που βρέθηκε στο δάπεδο του τάφου

Δεν υπάρχουν σχόλια: