Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

169.000 ευρώ για το καλύτερο κρασί της Αυστραλίας



Για τους λάτρεις του κρασιού που έχουν στην τσέπη 169.000 ευρώ και τρώγονται να τα ξοδέψουν, υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από την μακρινή Αυστραλία. Ένα κελάρι γεμάτο κρασιά; - θα ρωτήσετε. Όχι, ένα Imperial (εξάλιτρο) μπουκάλι με το καλύτερο κρασί της χώρας, συνοδευόμενο από μια χειροποίητη κρυστάλλινη καράφα με περιστρεφόμενη βάση.
«Έχουμε εμφιαλώσει Imperial μπουκάλια στο παρελθόν» εξηγεί ο Peter Gago, επικεφαλής οινοποιός της Penfolds, «κυρίως για το κελάρι του μουσείου μας. Κάποιες φορές βγάζουμε ένα στο σφυρί και γίνεται πανδαιμόνιο. Σκεφτήκαμε λοιπόν: γιατί να μην κυκλοφορήσουμε μερικά μπουκάλια; Και μάλιστα με το εξαιρετικό vintage του 2012;».

Μόλις πέντε Imperial μπουκάλια του Penfolds Grange 2012 θα κυκλοφορήσουν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στην τιμή των 169.000 ευρώ. Και επειδή είναι αδύνατον να σερβίρεις αξιοπρεπώς κρασί από εξάλιτρο μπουκάλι, θα συνοδεύονται από πολυτελείς κρυστάλλινες καράφες του γαλλικού οίκου Saint-Louis, του παλαιότερου στην Ευρώπη - χρυσές δουλειές από τον 16ο αιώνα! Κάθε χειροποίητη καράφα με περιστρεφόμενη βάση για εύκολο χειρισμό, έχει χαραχτεί με διαμάντια 1.800 φορές. Από μόνες τους αποτελούν έργα τέχνης, για αυτό και θα διατίθενται και ξεχωριστά, σε (πολύ) μικρότερο μέγεθος, έναντι 1.910 ευρώ.
Όσο για το πολυβραβευμένο Penfolds Grange του 2012, θα κυκλοφορήσει την ίδια μέρα και σε μπουκάλια των 750 ml και τιμή 627 ευρώ. Πρόκειται για ένα Syrah (Syraz στην Αυστραλία) που δημιούργησε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 ο οινοποιός της Penfolds Max Schubert. Οι κριτικές ήταν αποκαρδιωτικές και η εταιρεία ζήτησε από τον Schubert να σταματήσει την παραγωγή. Εκείνος όμως συνέχισε να το παράγει κρυφά, και διαπίστωσε ότι το κρασί ωρίμαζε εξαιρετικά. Λίγα χρόνια μετά, οι πρώτοι επικριτές είχαν γίνει οι φανατικότεροι οπαδοί του και η Penfolds ζήτησε να αρχίσει ξανά η παραγωγή. Όταν ο Schubert αποκάλυψε το κρυμμένο απόθεμα, η εταιρία έγινε εν μία νυκτί η σημαντικότερη της χώρας.
To vintage του 2012 έχει συγκεντρώσει 100άρια (η υψηλότερη βαθμολογία για κρασιά) από όλους τους οινοκριτικούς και, όπως επισημαίνει ο Peter Gago, «μπορείς να το απολαύσεις αμέσως ή να το αφήσεις στο κελάρι για τουλάχιστον 50 χρόνια». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: