Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Σημαντικό βήμα για την προστασία και παγκόσμια προβολή του εθίμου Γενίτσαροι και Μπούλες

Στην Αθήνα βρέθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου "Γενίτσαροι και Μπούλες" κος Άρης Τόσιος, ύστερα από πρόσκληση του Υφυπουργού Άγγελου Τόλκα, προκειμένου να επισκεφθούν το Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την επίλυση ενός χρονίζοντος αιτήματος τόσο του Ομίλου όσο και της τοπικής κοινωνίας.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, έγινε ενημέρωση και δρομολογήθηκαν τα επόμενα βήματα για την ένταξη του εθίμου "Γενίτσαροι και Μπούλες" στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με την ένταξη του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο θα αναγνωριστεί, θα διασφαλιστεί και θα προβληθεί διεθνώς το μοναδικό έθιμο και δρώμενο της περιοχής, με άμεσα και χειροπιαστά οφέλη για την τοπική κοινωνία, την προώθηση της ιστορικής της κληρονομιάς και την διάχυση του πολιτισμού της Νάουσας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Άγγελος Τόλκας δήλωσε σχετικά: "Είναι μια ευτυχής στιγμή για τον τόπο μας που αναμέναμε απο το 2014. Το μοναδικό δρώμενο της πόλης μας βρίσκει τον τρόπο προστασίας του από "απομιμήσεις" και συνδέεται αποκλειστικά και με κάθε επισημότητα με τη Νάουσα. Παράλληλα, η ένταξή του στον κατάλογο άυλης κληρονομιάς της UNESCO, μέσα από την αναγνώριση που κερδίζει, θα προσδώσει διεθνές κύρος με άμεσα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς για τα οποία πρέπει να προετοιμαστούμε. Ο Όμιλος διαχρονικά έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για την αναβίωση του εθίμου, την καταγραφή και μελέτη του και σήμερα κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς νέους δρόμους. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας, της ποιοτικής αναβάθμισης και της αναπτυξιακής προοπτικής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: