Η επιτάχυνση
των διαδικασιών απόδοσης ασύλου και εξέτασης των προσφυγών, η προστασία
των ευάλωτων προσφύγων και η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του
υπουργείου είναι μεταξύ άλλων οι προτεραιότητες που θέτει από τη νέα του
θέση ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας.
Στη συνέντευξη που δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τόλκας αποκαλύπτει τη
συμφωνία με την Ιρλανδία για την παροχή προστασίας σε 36 ασυνόδευτους
ανηλίκους, ανακοινώνει τη μεταφορά του συνόλου των υπηρεσιών του
υπουργείου στο κτίριο Κεράνη και παραθέτει λεπτομέρειες για την
εξαγγελθείσα στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου με 120 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.
Επίσης, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητάει να υπάρξει διαμοιρασμός της ευθύνης για το προσφυγικό ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση «τις αρχές, τις αξίες και τις συνθήκες της ΕΕ», κάνει έκκληση για περιθωριοποίηση και καταδίκη των ακραίων συντηρητικών φωνών σε Ελλάδα και Ευρώπη και υπογραμμίζει ότι «η χώρα χρειάζεται σήμερα προτάσεις, χρειάζεται λύσεις και όχι άναρθρες κραυγές ή εντυπωσιασμούς».
Τέλος, αποδίδει τις επιθέσεις που δέχεται από μερίδα των ΜΜΕ στη «δικιά μου πολιτική απόφαση να συστρατευτώ στην προσπάθεια δημιουργίας του προοδευτικού πόλου. Το ήξερα, το ξέρω ότι αυτό έχει κόστος, κόστος και πολιτικό και προσωπικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ενοχλήσει κάποιους».
Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελου Τόλκα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Μαρία Κουζινοπούλου:
Επίσης, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητάει να υπάρξει διαμοιρασμός της ευθύνης για το προσφυγικό ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση «τις αρχές, τις αξίες και τις συνθήκες της ΕΕ», κάνει έκκληση για περιθωριοποίηση και καταδίκη των ακραίων συντηρητικών φωνών σε Ελλάδα και Ευρώπη και υπογραμμίζει ότι «η χώρα χρειάζεται σήμερα προτάσεις, χρειάζεται λύσεις και όχι άναρθρες κραυγές ή εντυπωσιασμούς».
Τέλος, αποδίδει τις επιθέσεις που δέχεται από μερίδα των ΜΜΕ στη «δικιά μου πολιτική απόφαση να συστρατευτώ στην προσπάθεια δημιουργίας του προοδευτικού πόλου. Το ήξερα, το ξέρω ότι αυτό έχει κόστος, κόστος και πολιτικό και προσωπικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ενοχλήσει κάποιους».
Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελου Τόλκα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Μαρία Κουζινοπούλου:
Ερ.: Ποιες είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες στα νέα καθήκοντα που έχετε αναλάβει;
Απ.: Στο επίπεδο του αντικειμένου που αναλαμβάνω, θα έχω το άσυλο σαν αρμοδιότητα βασική, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φυσικά και τις προσφυγές κατά των απορριπτικών αποφάσεων ασύλου, δηλαδή ένα κομμάτι αρκετά θεσμικό, που έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων μας. Οι πρώτες προτεραιότητες που μπαίνουν είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα των διαδικασιών απόδοσης ασύλου, την ταχύτητα εξέτασης προσφυγών επί των απορριπτικών αποφάσεων ασύλου, το πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε πιο γρήγορα στις απαιτήσεις οι οποίες τίθενται και από την ΕΕ και από τη διεθνή κοινότητα για αυτό το μεγάλο ζήτημα, το προσφυγικό. Προτεραιότητά μας, επίσης, είναι να δούμε ζητήματα τα οποία πιθανόν να έχουν μείνει μέχρι σήμερα σε μια καθυστέρηση λόγω των πολύ μεγάλων προσφυγικών ροών, οι οποίες υπάρχουν και γνωρίζουμε ότι πάντα εντείνονται, ενισχύονται σε περίοδο καλοκαιριού, αλλά και φυσικά λόγω μιας γραφειοκρατίας που έχει τεθεί τόσο σε επίπεδο εθνικό, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Άρα λοιπόν με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή θέλουμε να αποκαταστήσουμε λειτουργίες. Και όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο και θέλω να το ξεκαθαρίσουμε, σε μια διαδικασία συγκεκριμένη. Υπάρχει η διαδικασία του ασύλου που είναι από μόνη της χρονοβόρα, υπάρχουν ευρωπαϊκές ή διεθνείς υποχρεώσεις από τις συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η χώρα και συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς, τα οποία μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει ανταποκριθεί, όσον αφορά αυτές τις υποχρεώσεις, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ερ.: Μιλήσατε για καθυστέρηση σε λειτουργίες, τις οποίες θα επιχειρήσετε να αποκαταστήσετε. Ποιες εννοείτε;
Απ.: Εννοούσα για παράδειγμα την επιτάχυνση του χρόνου απόδοσης του ασύλου, την επιτάχυνση των ραντεβού με τους ανθρώπους που αιτούνται άσυλο, πόσο μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορες τις διαδικασίες Δουβλίνο ή πώς μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορη την αντιμετώπιση των ευάλωτων και κυρίως των ασυνόδευτων ανήλικων που έρχονται στην Ελλάδα. Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία χρήζουν και πάντα θα χρήζουν όλο και γρηγορότερων διαδικασιών, όλο και αμεσότερης αντιμετώπισης.
Ερ.: Η λειτουργία του skype είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Ασύλου.
Απ.: Είναι ένα δύσκολο θέμα γιατί μεσολαβούν πάρα πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με μεταφράσεις, ταυτοπροσωπίες, με αυτή την εξ αποστάσεως διαδικασία συνέντευξης που δυσκολεύει τα πράγματα. Είμαστε σε μια επαφή και με άλλες υπηρεσίες άλλων χωρών για να δούμε πώς λύνονται προβλήματα τέτοια, ξέρετε εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πολλές θέσεις εργασίας, θέσεις συνέντευξης για να μπορούν να εξυπηρετούν συνεχώς όλα τα κύματα αναγκών που προκύπτουν, όπως έχουν άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, χώρες που είχαν οργανωμένες υπηρεσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν περίπου 120 προσλήψεις αποκλειστικά στην Υπηρεσία Ασύλου για να μπορέσουν να στελεχωθούν οι υπηρεσίες, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες. Ή προσπαθούμε να γίνονται οι συνεντεύξεις με κανονισμένα ραντεβού από την ενδοχώρα προς τις δομές, όπου γίνονται οι συγκεκριμένες συνεντεύξεις ώστε αυτό σιγά σιγά να δημιουργήσει ένα σύστημα καλύτερης εξυπηρέτησης με σειρά προτεραιότητας, με οργάνωση από πριν, ώστε να έχουμε και μια καλύτερη αντιμετώπιση προς τους ανθρώπους οι οποίοι αιτούνται προστασία. Άρα λοιπόν ψάχνουμε όλους αυτούς τους τρόπους. Το skype δεν έχει βρεθεί ακόμα τεχνικά η δυνατότητα για να αντικατασταθεί, αλλά νομίζω ότι και με τη συνδρομή και άλλων χωρών και φορέων της ΕΕ με τους οποίους συνεργαζόμαστε, το επόμενο διάστημα θα έχουμε απαντήσεις και σε αυτά.
Ερ.: Η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ αφορά σε άτομα που ήδη είναι επιτυχόντες;
Απ.: Ναι έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία και αυτή τη στιγμή γίνεται η επικοινωνία με τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσληφθεί για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάθεσης όλων των σχετικών δικαιολογητικών. Θα δούμε αν υπάρχουν κενά ώστε να ενημερωθούν επόμενοι με βάση τη σειρά κατάταξης του ΑΣΕΠ για να καλυφθούν πιθανά κενά και παράλληλα έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός των τοποθετήσεων αυτών από την Υπηρεσία Ασύλου, με ένα βάρος σε υπηρεσίες που το έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως είναι της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των νησιών. Επίσης και στα νησιά, όποτε υπάρχει ανάγκη, θα στείλουμε και έκτακτο προσωπικό, αυτό γίνεται για να καλύψουμε και έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν.
Ερ.: Μιλήσατε πρωτύτερα για προτεραιότητα στην αντιμετώπιση ασυνόδευτων ανηλίκων. Τι ενέργειες κάνετε;
Απ.: Εδώ υπάρχουν κάποιες εξελίξεις. Με συνεργασία που γίνεται με την κυρία Φωτίου και μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το επόμενο διάστημα είμαστε σε μία συνεννόηση με την Ιρλανδία η οποία έχει συμφωνήσει να δεχτεί 36 ασυνόδευτα ανήλικα και να τους παράσχει άσυλο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί ξέρετε μέχρι σήμερα υπήρχε και μια κατηγορία εναντίον της χώρας ότι δεν επιταχύνει διαδικασίες τέτοιες όπου υπάρχουν χώρες που πιθανόν να ενδιαφέρονται να βοηθήσουν. Αυτό δεν ισχύει. Να τονίσω επίσης ότι υπάρχει επικοινωνία και με άλλες χώρες, όπως την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου και εκεί θα γίνουν αποστολές προσφυγικών πληθυσμών.
Ερ.: Έχετε αναλάβει ορισμένα διοικητικά και οικονομικά ζητήματα. Πάνω σε ποια θέματα δουλεύετε αυτή την περίοδο;
Απ.: Τα διοικητικά κομμάτια έχουν να κάνουν κυρίως με την μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολυδιασπασμένο σε πέντε διαφορετικά σημεία στην Αθήνα, ώστε να μεταφερθούν στην έδρα του υπουργείου, στο κτίριο Κεράνη. Έτσι λοιπόν είμαστε ήδη σε διαδικασία ολοκλήρωσης των υποδομών πληροφορικής, έχουμε κάνει τις επαφές με τις υπηρεσίες οι οποίες θα μεταφερθούν στο κτίριό μας και το επόμενο διάστημα ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες για την προετοιμασία και τη μετακόμιση των υπηρεσιών αυτών. Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία, γιατί έχουμε υψηλά δεδομένα ασφάλειας στη χρήση της πληροφορικής οπότε χρειάζονται και επιπλέον διασφαλίσεις. Ωστόσο προχωράνε και αυτά με ικανοποιητικά βήματα. Ήδη λοιπόν έχουν γίνει τα πρώτα βήματα, θα τα εντείνουμε όλο το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε και να δουλέψουμε καλύτερα όλες οι υπηρεσίες μαζί.
Ερ.: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα έχουμε μια ευρωπαϊκή λύση διαμοιρασμού της ευθύνης;
Απ.: Αυτό που λέτε για τον διαμοιρασμό της ευθύνης είναι πάρα πολύ σημαντικό και νομίζω ότι είναι ο τίτλος που και εμείς βάζουμε προς την ΕΕ. Οι αρχές, οι αξίες, οι συνθήκες της ΕΕ ακριβώς αυτό προασπίζονται, τον διαμοιρασμό της ευθύνης, άρα λοιπόν θα πρέπει να δούμε πώς η ΕΕ συνολικά πρέπει να απαντήσει στο προσφυγικό ζήτημα. Θα πρέπει να εμπεδωθεί ότι οι λύσεις έρχονται μόνο σε επίπεδο ευρωπαϊκό, θα πρέπει επίσης να εμπεδωθεί ότι άλλες επιλογές τύπου κλείνουμε τα σύνορα, δεν μπορούν να έχουν καταρχήν εφαρμογή και κατά δεύτερον δεν μπορούν να αποδείξουν και να στηρίξουν την αλληλεγγύη της ΕΕ συνολικά.
Ερ.: Σας ανησυχεί η ενδεχόμενη επικράτηση ακραίων απόψεων την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών;
Απ.: Βεβαίως και μας ανησυχεί και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε πάρα πολύ στην Ελλάδα. Επειδή σεβόμαστε τον άνθρωπο, σεβόμαστε τον πρόσφυγα, σεβόμαστε τον μετανάστη, σεβόμαστε τις αξίες και τις αρχές που έχει και η Ελλάδα και η ΕΕ, θα πρέπει να μιλήσουμε, να περιθωριοποιήσουμε και να καταδικάσουμε ακραίες φωνές τέτοιου τύπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και οι ευρωεκλογές οι οποίες έρχονται νομίζω ότι θα πρέπει να δείξουν καθαρά ένα πράγμα, ότι είναι οι προοδευτικές επιλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτές οι οποίες θα δώσουν λύση και είναι οι προοδευτικές λύσεις αυτές οι οποίες μπορούν να επιλεγούν σήμερα για να πάμε ένα βήμα παρακάτω, για μία καλύτερη αυτοπεποίθηση, για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία. Οι προοδευτικές αυτές λύσεις σήμερα γίνονται πιο επιτακτικές γιατί βλέπουμε την εφαρμογή των ακραίων, αυταρχικών και συντηρητικών επιλογών σε επίπεδο Ευρώπης, όπου και εδώ καταλήγουν εις βάρος των πιο αδύναμων, των πιο μικρών, των πιο περιφερειακών χωρών, κοινωνιών αλλά και οικονομιών.
Ερ.: Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σχολιάσετε τις επιθέσεις που δέχεστε από μερίδα του Τύπου τον τελευταίο καιρό.
Απ.: Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν κανένα πολιτικό υπόβαθρο. Δεν έχουν καμία πολιτική αναφορά και δεν γίνονται σε πολιτικό επίπεδο έτσι όπως κανείς θα περίμενε να γίνει και θα μπορούσε κανείς να απαντήσει. Στα μικρά, τα προσωπικά, τα κουτσομπολίστικα δεν απαντάω. Αλλά δεν απαντώ μέχρι εκεί όπου νιώθει κανείς ότι προσβάλλεται η αξιοπρέπειά του. Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ένα. Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πραγματικά είναι κρίσιμο και είναι κρίσιμο να μην φτάσουμε σε μία ανθρωποφαγία και σε μία συνεχή μανία και κυνήγι της άλλης άποψης. Αυτό είναι καταστροφικό. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα και δεν μας αφήνει να πάμε μπροστά. Η χώρα χρειάζεται σήμερα προτάσεις, χρειάζεται λύσεις και όχι άναρθρες κραυγές ή εντυπωσιασμούς άλλου τύπου. Η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει με πυγμή και με αποφάσεις οι οποίες έχουν κόστος. Η δικιά μου πολιτική απόφαση να συστρατευτώ στην προσπάθεια δημιουργίας του προοδευτικού πόλου, το ήξερα, το ξέρω ότι έχει κόστος, κόστος και πολιτικό και προσωπικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ενοχλήσει κάποιους. Άρα λοιπόν, όσο ενοχλείται η συντήρηση και όσο ενοχλούνται συστήματα, τα οποία μέχρι σήμερα είχαν μάθει να είναι από πάνω, να κερδίζουν, αυτό θα έχει και μια επίπτωση σε επίπεδο δημοσιογραφικό έναντι όλων όσων συστρατεύονται σε αυτό το σκοπό.
Απ.: Στο επίπεδο του αντικειμένου που αναλαμβάνω, θα έχω το άσυλο σαν αρμοδιότητα βασική, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, φυσικά και τις προσφυγές κατά των απορριπτικών αποφάσεων ασύλου, δηλαδή ένα κομμάτι αρκετά θεσμικό, που έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων μας. Οι πρώτες προτεραιότητες που μπαίνουν είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα των διαδικασιών απόδοσης ασύλου, την ταχύτητα εξέτασης προσφυγών επί των απορριπτικών αποφάσεων ασύλου, το πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε πιο γρήγορα στις απαιτήσεις οι οποίες τίθενται και από την ΕΕ και από τη διεθνή κοινότητα για αυτό το μεγάλο ζήτημα, το προσφυγικό. Προτεραιότητά μας, επίσης, είναι να δούμε ζητήματα τα οποία πιθανόν να έχουν μείνει μέχρι σήμερα σε μια καθυστέρηση λόγω των πολύ μεγάλων προσφυγικών ροών, οι οποίες υπάρχουν και γνωρίζουμε ότι πάντα εντείνονται, ενισχύονται σε περίοδο καλοκαιριού, αλλά και φυσικά λόγω μιας γραφειοκρατίας που έχει τεθεί τόσο σε επίπεδο εθνικό, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Άρα λοιπόν με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή θέλουμε να αποκαταστήσουμε λειτουργίες. Και όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο και θέλω να το ξεκαθαρίσουμε, σε μια διαδικασία συγκεκριμένη. Υπάρχει η διαδικασία του ασύλου που είναι από μόνη της χρονοβόρα, υπάρχουν ευρωπαϊκές ή διεθνείς υποχρεώσεις από τις συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η χώρα και συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς, τα οποία μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει ανταποκριθεί, όσον αφορά αυτές τις υποχρεώσεις, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ερ.: Μιλήσατε για καθυστέρηση σε λειτουργίες, τις οποίες θα επιχειρήσετε να αποκαταστήσετε. Ποιες εννοείτε;
Απ.: Εννοούσα για παράδειγμα την επιτάχυνση του χρόνου απόδοσης του ασύλου, την επιτάχυνση των ραντεβού με τους ανθρώπους που αιτούνται άσυλο, πόσο μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορες τις διαδικασίες Δουβλίνο ή πώς μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορη την αντιμετώπιση των ευάλωτων και κυρίως των ασυνόδευτων ανήλικων που έρχονται στην Ελλάδα. Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία χρήζουν και πάντα θα χρήζουν όλο και γρηγορότερων διαδικασιών, όλο και αμεσότερης αντιμετώπισης.
Ερ.: Η λειτουργία του skype είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Ασύλου.
Απ.: Είναι ένα δύσκολο θέμα γιατί μεσολαβούν πάρα πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με μεταφράσεις, ταυτοπροσωπίες, με αυτή την εξ αποστάσεως διαδικασία συνέντευξης που δυσκολεύει τα πράγματα. Είμαστε σε μια επαφή και με άλλες υπηρεσίες άλλων χωρών για να δούμε πώς λύνονται προβλήματα τέτοια, ξέρετε εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πολλές θέσεις εργασίας, θέσεις συνέντευξης για να μπορούν να εξυπηρετούν συνεχώς όλα τα κύματα αναγκών που προκύπτουν, όπως έχουν άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, χώρες που είχαν οργανωμένες υπηρεσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν περίπου 120 προσλήψεις αποκλειστικά στην Υπηρεσία Ασύλου για να μπορέσουν να στελεχωθούν οι υπηρεσίες, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες. Ή προσπαθούμε να γίνονται οι συνεντεύξεις με κανονισμένα ραντεβού από την ενδοχώρα προς τις δομές, όπου γίνονται οι συγκεκριμένες συνεντεύξεις ώστε αυτό σιγά σιγά να δημιουργήσει ένα σύστημα καλύτερης εξυπηρέτησης με σειρά προτεραιότητας, με οργάνωση από πριν, ώστε να έχουμε και μια καλύτερη αντιμετώπιση προς τους ανθρώπους οι οποίοι αιτούνται προστασία. Άρα λοιπόν ψάχνουμε όλους αυτούς τους τρόπους. Το skype δεν έχει βρεθεί ακόμα τεχνικά η δυνατότητα για να αντικατασταθεί, αλλά νομίζω ότι και με τη συνδρομή και άλλων χωρών και φορέων της ΕΕ με τους οποίους συνεργαζόμαστε, το επόμενο διάστημα θα έχουμε απαντήσεις και σε αυτά.
Ερ.: Η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ αφορά σε άτομα που ήδη είναι επιτυχόντες;
Απ.: Ναι έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία και αυτή τη στιγμή γίνεται η επικοινωνία με τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσληφθεί για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάθεσης όλων των σχετικών δικαιολογητικών. Θα δούμε αν υπάρχουν κενά ώστε να ενημερωθούν επόμενοι με βάση τη σειρά κατάταξης του ΑΣΕΠ για να καλυφθούν πιθανά κενά και παράλληλα έχει ξεκινήσει ο προγραμματισμός των τοποθετήσεων αυτών από την Υπηρεσία Ασύλου, με ένα βάρος σε υπηρεσίες που το έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως είναι της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των νησιών. Επίσης και στα νησιά, όποτε υπάρχει ανάγκη, θα στείλουμε και έκτακτο προσωπικό, αυτό γίνεται για να καλύψουμε και έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν.
Ερ.: Μιλήσατε πρωτύτερα για προτεραιότητα στην αντιμετώπιση ασυνόδευτων ανηλίκων. Τι ενέργειες κάνετε;
Απ.: Εδώ υπάρχουν κάποιες εξελίξεις. Με συνεργασία που γίνεται με την κυρία Φωτίου και μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το επόμενο διάστημα είμαστε σε μία συνεννόηση με την Ιρλανδία η οποία έχει συμφωνήσει να δεχτεί 36 ασυνόδευτα ανήλικα και να τους παράσχει άσυλο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί ξέρετε μέχρι σήμερα υπήρχε και μια κατηγορία εναντίον της χώρας ότι δεν επιταχύνει διαδικασίες τέτοιες όπου υπάρχουν χώρες που πιθανόν να ενδιαφέρονται να βοηθήσουν. Αυτό δεν ισχύει. Να τονίσω επίσης ότι υπάρχει επικοινωνία και με άλλες χώρες, όπως την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου και εκεί θα γίνουν αποστολές προσφυγικών πληθυσμών.
Ερ.: Έχετε αναλάβει ορισμένα διοικητικά και οικονομικά ζητήματα. Πάνω σε ποια θέματα δουλεύετε αυτή την περίοδο;
Απ.: Τα διοικητικά κομμάτια έχουν να κάνουν κυρίως με την μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολυδιασπασμένο σε πέντε διαφορετικά σημεία στην Αθήνα, ώστε να μεταφερθούν στην έδρα του υπουργείου, στο κτίριο Κεράνη. Έτσι λοιπόν είμαστε ήδη σε διαδικασία ολοκλήρωσης των υποδομών πληροφορικής, έχουμε κάνει τις επαφές με τις υπηρεσίες οι οποίες θα μεταφερθούν στο κτίριό μας και το επόμενο διάστημα ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες για την προετοιμασία και τη μετακόμιση των υπηρεσιών αυτών. Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία, γιατί έχουμε υψηλά δεδομένα ασφάλειας στη χρήση της πληροφορικής οπότε χρειάζονται και επιπλέον διασφαλίσεις. Ωστόσο προχωράνε και αυτά με ικανοποιητικά βήματα. Ήδη λοιπόν έχουν γίνει τα πρώτα βήματα, θα τα εντείνουμε όλο το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε και να δουλέψουμε καλύτερα όλες οι υπηρεσίες μαζί.
Ερ.: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα έχουμε μια ευρωπαϊκή λύση διαμοιρασμού της ευθύνης;
Απ.: Αυτό που λέτε για τον διαμοιρασμό της ευθύνης είναι πάρα πολύ σημαντικό και νομίζω ότι είναι ο τίτλος που και εμείς βάζουμε προς την ΕΕ. Οι αρχές, οι αξίες, οι συνθήκες της ΕΕ ακριβώς αυτό προασπίζονται, τον διαμοιρασμό της ευθύνης, άρα λοιπόν θα πρέπει να δούμε πώς η ΕΕ συνολικά πρέπει να απαντήσει στο προσφυγικό ζήτημα. Θα πρέπει να εμπεδωθεί ότι οι λύσεις έρχονται μόνο σε επίπεδο ευρωπαϊκό, θα πρέπει επίσης να εμπεδωθεί ότι άλλες επιλογές τύπου κλείνουμε τα σύνορα, δεν μπορούν να έχουν καταρχήν εφαρμογή και κατά δεύτερον δεν μπορούν να αποδείξουν και να στηρίξουν την αλληλεγγύη της ΕΕ συνολικά.
Ερ.: Σας ανησυχεί η ενδεχόμενη επικράτηση ακραίων απόψεων την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών;
Απ.: Βεβαίως και μας ανησυχεί και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε πάρα πολύ στην Ελλάδα. Επειδή σεβόμαστε τον άνθρωπο, σεβόμαστε τον πρόσφυγα, σεβόμαστε τον μετανάστη, σεβόμαστε τις αξίες και τις αρχές που έχει και η Ελλάδα και η ΕΕ, θα πρέπει να μιλήσουμε, να περιθωριοποιήσουμε και να καταδικάσουμε ακραίες φωνές τέτοιου τύπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και οι ευρωεκλογές οι οποίες έρχονται νομίζω ότι θα πρέπει να δείξουν καθαρά ένα πράγμα, ότι είναι οι προοδευτικές επιλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτές οι οποίες θα δώσουν λύση και είναι οι προοδευτικές λύσεις αυτές οι οποίες μπορούν να επιλεγούν σήμερα για να πάμε ένα βήμα παρακάτω, για μία καλύτερη αυτοπεποίθηση, για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία. Οι προοδευτικές αυτές λύσεις σήμερα γίνονται πιο επιτακτικές γιατί βλέπουμε την εφαρμογή των ακραίων, αυταρχικών και συντηρητικών επιλογών σε επίπεδο Ευρώπης, όπου και εδώ καταλήγουν εις βάρος των πιο αδύναμων, των πιο μικρών, των πιο περιφερειακών χωρών, κοινωνιών αλλά και οικονομιών.
Ερ.: Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σχολιάσετε τις επιθέσεις που δέχεστε από μερίδα του Τύπου τον τελευταίο καιρό.
Απ.: Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν κανένα πολιτικό υπόβαθρο. Δεν έχουν καμία πολιτική αναφορά και δεν γίνονται σε πολιτικό επίπεδο έτσι όπως κανείς θα περίμενε να γίνει και θα μπορούσε κανείς να απαντήσει. Στα μικρά, τα προσωπικά, τα κουτσομπολίστικα δεν απαντάω. Αλλά δεν απαντώ μέχρι εκεί όπου νιώθει κανείς ότι προσβάλλεται η αξιοπρέπειά του. Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ένα. Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πραγματικά είναι κρίσιμο και είναι κρίσιμο να μην φτάσουμε σε μία ανθρωποφαγία και σε μία συνεχή μανία και κυνήγι της άλλης άποψης. Αυτό είναι καταστροφικό. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα και δεν μας αφήνει να πάμε μπροστά. Η χώρα χρειάζεται σήμερα προτάσεις, χρειάζεται λύσεις και όχι άναρθρες κραυγές ή εντυπωσιασμούς άλλου τύπου. Η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει με πυγμή και με αποφάσεις οι οποίες έχουν κόστος. Η δικιά μου πολιτική απόφαση να συστρατευτώ στην προσπάθεια δημιουργίας του προοδευτικού πόλου, το ήξερα, το ξέρω ότι έχει κόστος, κόστος και πολιτικό και προσωπικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ενοχλήσει κάποιους. Άρα λοιπόν, όσο ενοχλείται η συντήρηση και όσο ενοχλούνται συστήματα, τα οποία μέχρι σήμερα είχαν μάθει να είναι από πάνω, να κερδίζουν, αυτό θα έχει και μια επίπτωση σε επίπεδο δημοσιογραφικό έναντι όλων όσων συστρατεύονται σε αυτό το σκοπό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου