Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΟΥΖΟ... (από Βεροιώτες συγγραφείς - οδοιπόρους)


Σε ένα ταξίδι στον μεθυστικό δρόμο του ούζου, οδηγούν το αναγνωστικό κοινό οι εκδόσεις Road, με το καινούργιο βιβλίο-λεύκωμα "Ούζο", των Στάθη Γεωργιάδη και Λευτέρη Ελευθεριάδη. Το βιβλίο καταγράφει και παρουσιάζει όλα τα ούζα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αλλά και όλες τις ετικέτες. Στην έκδοση παρουσιάζονται αναλυτικά και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, η ιστορία του προϊόντος, η παραδοσιακή διαδικασία της παραγωγής του, η "τοπογεωγραφία", όλοι οι μικροί παραγωγοί, καθώς και οι μεγάλες ποτοποιίες στην Ελλάδα και την Κύπρο, που έχουν ταυτιστεί με το εθνικό μας ποτό.
Στο βιβλίο, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει τους τρόπους παραγωγής και τα συστατικά του προϊόντος, τους παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες, την παράδοση και την πολιτιστική του κληρονομιά, τη μαγεία των αισθήσεων και το πάντρεμα του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, τα τραγούδια που όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει μ'Α ένα ποτηράκι ούζο στο χέρι, όπως επίσης και διάφορες συνταγές για τοπικούς παραδοσιακούς μεζέδες, από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Για τη συγγραφή του λευκώματος, οι Στάθης Γεωργιάδης και Λευτέρης Ελευθεριάδης, πραγματοποίησαν συστηματική επιτόπια έρευνα, συνάντησαν όλους τους παραγωγούς και μελέτησαν όλη τη σχετική βιβλιογραφία, με στόχο να φωτίσουν τις άγνωστες πτυχές και τις λεπτομέρειες που συνδέονται με την παραγωγή και τη διάθεση του ούζου.



"Πάνω από ένα τραπέζι με ούζα και μεζέδες, δυο παιδικοί φίλοι πήραν την απόφαση να ξεκινήσουν ένα μακρύ ταξίδι. Να κάνουν δηλαδή μια ολοκληρωμένη έρευνα για μια από τις μεγάλες τους αγάπες -το ούζο, καθώς και για τη σχέση του με τον Έλληνα ειδικότερα και τον άνθρωπο γενικότερα. Στην πορεία θα ανακάλυπταν βέβαια ότι το ούζο δεν είναι ακόμη ένα ποτό, ένα απλό απόσταγμα χωρίς χαρακτήρα και προσωπικότητα.

Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι μια μακρά σειρά πραγμάτων: οι τρόποι παραγωγής και τα συστατικά του, οι παραδοσιακοί χάλκινοι άμβυκες, οι Έλληνες και Κύπριοι ποτοποιοί, η παράδοση και η πολιτιστική του κληρονομιά, η μαγεία των αισθήσεων και το πάντρεμα του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, όπως επίσης οι διάφοροι τοπικοί μεζέδες και συνταγές μαζεμένες μία-μία από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στα καφενεία και στις ταβέρνες, στα μεζεδοπωλεία και στα "in" στέκια, το ούζο παραμένει ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στη διασκέδαση και στη ζωή μας. Ανοίχτηκαν μπροστά μας όλοι αυτοί οι δρόμοι, περπατήσαμε σε μονοπάτια άγνωστα, ανακαλύψαμε ερεθίσματα για όλες τις αισθήσεις: αρώματα, γεύσεις, ήχοι, εικόνες και αντικείμενα -όλα ένα κουβάρι- καταλήγουν στα ποτήρια μας... Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει μια τρέλα της στιγμής που κράτησε περισσότερο από τρία χρόνια έρευνας, ταξιδιών (γύρω στα 22.000 χλμ.), επαφών, μεζέδων και πολλών γεμάτων -και άδειων- ποτηριών."
εφημ. Μακεδονική 29/4/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: