Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Το Σέλι στο δρόμο της "πράσινης" ανάπτυξης


Ίσως η σημαντικότερη συμφωνία για την κατασκευή αναπτυξιακού έργου στην Ημαθία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα γραφεία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχείρισης Συνιδιόκτητου Δάσους Σελίου. Πρόκειται για την κατασκευή αιολικού πάρκου σε δασική περιοχή του Βερμίου από την εταιρεία «Acciona Ενεργειακή ΑΕ».

Το έργο σχεδιάζονταν εδώ και καιρό, αλλά φαίνεται ότι το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού περίμενε την οριστική υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία πριν προβεί σε ανακοινώσεις. Έτσι, την Πέμπτη επισφραγίστηκε η συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και του Συνεταιρισμού, αφού φυσικά είχε προηγηθεί η απαραίτητη έγκριση από τα μέλη της γενικής συνέλευσης.

Συγκεκριμένα, η «Acciona Ενεργειακή ΑΕ» πρόκειται να συστήσει θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία «Αιολική Βερμίου», αφού έτσι επιβάλει η πρακτική κατασκευής και διαχείρισης ενεργειακών έργων τέτοιου βεληνεκούς. Τα μέλη του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού (ο πρόεδρος κ. Πιτούλιας Χρήστος, ο αντιπρόεδρος κ. Μπαρμπαρούσης Γιάννης, ο γραμματέας κ. Πέτκος Στέργιος, η ταμίας κ. Ζαρκούλη Ανθούλα και το μέλος Παλάρας Γιώργος) δήλωσαν την μεγάλη ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ιδιαίτερα όμως τόνισαν την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη που θα παρέχουν στην ανάδοχο εταιρεία για την κατασκευή του αιολικού πάρκου.

Κατασκευή και διαχείριση

Εκ μέρους της «Acciona Ενεργειακή ΑΕ» μίλησε ο μηχανικός κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για την άψογη συνεργασία, αλλά και επεσήμανε τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με τον Δασικό Συνεταιρισμό. «Καλύτερα να επέρχεται συμφωνία μετά από μία σκληρή διαπραγμάτευση, παρά από μία χαλαρή που θα άφηνε κενά και ‘πληγές’», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαδακάκος. Για το έργο εξήγησε ότι θα είναι «πρότυπο» για την εταιρεία φυσικά, αλλά και για τη χώρα ολόκληρη. Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια από πλευράς της εταιρείας ώστε να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον και να γίνουν όλες οι απαραίτητες περιφερειακές υποδομές (δρόμοι κλπ).

Βέβαια, ο κ. Λαδακάκος αναφέρθηκε και στη διαδικασία αδειοδότησης που χρονικά μπορεί να ξεπεράσει και τα δύο χρόνια, λόγω της γραφειοκρατίας, αν και το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόσφατα υποσχέθηκε επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο μηχανικός της εταιρείας συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι την έγκρισή τους για το έργο πρέπει να δώσουν δεκάδες φορείς και υπηρεσίες όπως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ο στρατός, ο ΟΤΕ, η ΕΡΤ, η αρχαιολογία, το δασαρχείο και πολλοί άλλοι. Το σημαντικό γεγονός που κάνει την εταιρεία να αισιοδοξεί για την ομαλή εξέλιξη της κατασκευής είναι το ιδιοκτησιακό θέμα, το οποίο είναι ήδη λυμένο στην περίπτωση του Σελίου.

Το αιολικό πάρκο του Σελίου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της χωροθέτησης. Έχει βρεθεί η τοποθεσία στην οποία θα εγκατασταθούν οι πρώτες 40 περίπου ανεμογεννήτριες. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τοποθεσία δεν έχει οπτική επαφή με τον οικισμό, ούτε υπάρχει κάποια άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή. Υπάρχει επίσης η προοπτική επέκτασης του αιολικού πάρκου.

Θέσεις εργασίας

Το σημείο της διαπραγμάτευσης στο οποίο επικεντρώθηκαν τα μέλη του Δασικού Συνεταιρισμού Σελίου, ήταν φυσικά οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, τόσο για την κατασκευή, όσο και για τη λειτουργία και διαχείριση του έργου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για την κατασκευή του αιολικού πάρκου θα απασχοληθούν περί τους 150 εργαζόμενους, ενώ φυσικά θα ωφεληθούν και τοπικές επιχειρήσεις με τις οποίες θα συνεργαστεί η κατασκευάστρια εταιρεία για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του αιολικού πάρκου, σχεδόν 15 πρόκειται να είναι τα άτομα που θα απασχολούνται σε μόνιμη βάση ως φύλακες και συντηρητές, αφού θα δημιουργηθεί «τοπική μονάδα υποστήριξης» για την ομαλή και αδιάκοπη λειτουργία του πάρκου. Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία θα επιλέξει τους εργαζόμενους για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά προτεραιότητα από κατοίκους του Σελίου και της ευρύτερης περιοχής, πάντα με την συνεργασία του Συνεταιρισμού.Ταυτόχρονα, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αποδίδει το 3% του τζίρου της στους ΟΤΑ που «φιλοξενούν» το αιολικό πάρκο. Αναφερόμαστε «στους ΟΤΑ», διότι μετά από όποια επέκταση του υπάρχοντος σχεδίου, το έργο μπορεί να προχωρήσει και σε περιοχή εκτός των ορίων του Δήμου Βέροιας.

Τοποθετήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Acciona Ενεργειακή ΑΕ» κ. Βασίλης Πιτούλης έθεσε μια ενδιαφέρουσα διάσταση στο έργο, λέγοντας ότι αιολικό πάρκο που κατασκευάστηκε σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή της Αχαΐας, δεκάδες είναι οι μαθητές που επισκέπτονται και ξεναγούνται εκεί, μια και η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποκτά σιγά – σιγά τη σημασία που της αρμόζει στα σχολεία της χώρας μας. Συνεπώς, ο γειτονικός οικισμός του Σελίου έχει να κερδίσει και επιπλέον - έμμεσα οφέλη.

Παρών ήταν και ο Δασάρχης Νάουσας κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος τόνισε ότι το Δασαρχείο δεν πρόκειται να προβάλει παράλογες απαιτήσεις, ο νόμος εξάλλου προβλέπει την κατασκευή τέτοιων έργων σε δασικές εκτάσεις, είπε ο κ. Παπαγεωργίου. Συμπλήρωσε όμως ότι περιμένει και από την ανάδοχο εταιρεία να τηρήσει κατά γράμμα τις μελέτες ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Ο Αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Παύλος Παυλίδης καλωσόρισε τους επενδυτές στην περιοχή μας, ενώ ανέφερε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τόνισε επίσης ότι οι τοπικοί φορείς θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να διευκολύνουν το έργο της κατασκευής, θα πρέπει όμως και η εταιρεία να σεβαστεί τους περιβαλλοντικούς όρους. Σε αυτό το σημείο οι εκπρόσωποι της εταιρείας εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενημερώσουν το Δημοτικό και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, κάτι που ούτως ή άλλως θα συμβεί όταν έρθει η ώρα να εγκριθεί το έργο σε τοπικό επίπεδο.

Γενικά, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ευφορίας, αφού επιτέλους ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο ξεκινά να υλοποιείται στην περιοχή μας. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα έργο πνοής στον ευαίσθητο τομέας της «πράσινης ενέργειας».

Αιολική ενέργεια

Ενδιαφέροντα τα όσα ακούστηκαν από τους εκπροσώπους της «Acciona Ενεργειακή ΑΕ» για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα δεσμεύεται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράγει 10.000 ΜW από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020. Σήμερα στην Ελλάδα παράγονται μόλις τα 900 ΜW. Όπως καταλαβαίνετε, πρακτικά μέχρι το 2020 πρέπει να προστίθενται 1000 ΜW κάθε χρόνο! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όταν τεθεί σε λειτουργία το αιολικό πάρκο Σελίου, θα διαθέτει 40 ανεμογεννήτριες που θα έχουν δυνατότητα παραγωγής 2 ΜW η κάθε μία. Τα 80 ΜW που συνολικά θα παράγονται αρκούν για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 25-30 χιλιάδες νοικοκυριά! Βέβαια, προς αποφυγή παρανοήσεων, υπενθυμίζουμε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μπορούν να πουλούν ρεύμα μόνο στη ΔΕΗ (και μάλιστα σε χαμηλό κόστος, όπως διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας).

Για το ζήτημα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος σε σχέση με τις άλλες «καθαρές» πηγές ενέργειας, ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι ολόκληρη η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας 2 MW καταλαμβάνει 7-8 στρέμματα γης, ενώ ένα φωτοβολταϊκό ίδιας ισχύος απαιτούνται σχεδόν 30 στρέμματα.

Acciona Ενεργειακή ΑΕΗ

«Acciona Ενεργειακή ΑΕ» είναι μια εταιρεία στην οποία συμμετέχει κατά 20% η «Πιτούλης Ενεργειακή ΑΕ» από ελληνικής πλευράς και η «Acciona Eolika» από την Ισπανία κατά 80%. Η Acciona είναι μία από τις κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως στον τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όχι μόνο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Acciona, αλλά και για να δείτε τα εντυπωσιακά έργα που έχει κατασκευάσει επισκεφθείτε το www.acciona-energia.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: