Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

11η Σεπτεμβρίου... η μέρα που άλλαξε το κόσμο


Ήταν Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν αεροπειρατές που φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση Αλ Κάιντα κατέλαβαν 3 επιβατηγά αεροπλάνα και χρησιμοποιώντας τα ως βόμβες επιτέθηκαν κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και του Πενταγώνου. Ένα 4ο κατειλημμένο αεροπλάνο, με πιθανολογούμενο προορισμό το Λευκό Οίκο, κατέπεσε και συνετρίβη σε ακατοίκητη περιοχή της Πενσυλβάνια.
2.995 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνο το πρωινό. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επιθετική ενέργεια στο εσωτερικό της Αμερικής και μία από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις ασύμμετρου πολέμου στην ιστορία. Οι Δίδυμοι Πύργοι της Νέας Υόρκης κατέρρευσαν σε ζωντανή μετάδοση. Πέντε ακόμη γειτονικά κτίρια καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς, ενώ ζημιές υπέστη και το Πεντάγωνο.
Στις 8:46πμ η πτήση 11 των Αμερικανικών Αερογραμμών προσέκρουσε στο βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Το αεροπλάνο φέρεται να κατέλαβαν δύο άνδρες οπλισμένοι με μαχαίρια. Κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας κάποιος από το πλήρωμα κατάφερε να πατήσει ένα κοντρόλ που επέτρεπε στους ελεγκτές κυκλοφορίας να ακούν τις συνομιλίες από το κόκπιτ. "Μην κάνετε τίποτα ανόητο. Δεν πρόκειται να πάθετε κακό. Έχουμε περισσότερα αεροπλάνα. Έχουμε άλλα αεροπλάνα", είπε ένας αεροπειρατής.
Στις 9:03πμ η πτήση 175 των Ενωμένων Αερογραμμών προσέκρουσε στον νότιο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Ο επιβάτης Πήτερ Χάνσον πήρε τηλέφωνο τους δικούς του λίγο πριν την συντριβή του αεροπλάνου και τους είπε ότι αεροπειρατές είχαν καταλάβει το αεροπλάνο και μαχαίρωσαν ένα μέλος του πληρώματος. Μια από τις αεροσυνοδούς της οποίας το όνομα δεν έγινε γνωστό κάλεσε έναν αριθμό ανάγκης και είπε ότι οι συνάδελφοί της είχαν μαχαιρωθεί. Στις 9.40πμ προσέκρουσε ένα ακόμη αεροπλάνο στο Πεντάγωνο, στο στρατιωτικό αρχηγείο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, και ένα άλλο στις 10:03πμ νοτιοανατολικά του Πίτσμπουργκ.
265 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα αεροπλάνα, τουλάχιστον 2.605 - μεταξύ αυτών 343 πυροσβέστες και άγνωστος αριθμός μη καταγεγραμμένων εργαζομένων- στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και 125 στο Πεντάγωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: