Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Ημέρα πένθους στο Βελιγράδι...


Ο θάνατος του φιλάθλου της Τουλούζ, Μπρις Τατόν, ο οποίος χθες έχασε τη ζωή του, αφού νοσηλεύονταν επί 12 ημέρες στην εντατική του Κλινικού Κέντρου Σερβίας (KCS), έχει συγκλονίσει τη Σερβία.

Στο Βελιγράδι είναι σήμερα ημέρα πένθους. Από το πρωί απλοί πολίτες επισκέπτονται την Πρεσβεία της Γαλλίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο νεαρό, αφήνοντας λουλούδια και ανάβοντας κεριά.

Μάλιστα, το Υπουργείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τους πολίτες που θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη τού Τατόν, να αποθέσουν λουλούδια και να ανάψουν κεριά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που δημιουργήθηκε στο κέντρο της πόλης, την ώρα που μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και νεολαίες πολιτικών κομμάτων προγραμματίζουν για σήμερα και αύριο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της βίας. Να θυμίσουμε πως ο Μπρις Τατόν και η παρέα του δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς της Παρτιζάν, ενώ κάθονταν σε κεντρική καφετέρια της πόλης, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα της Τουλούζ με την ομάδα του Βελιγραδίου, στο πλαίσιο των ομίλων του Europa League.

Ο Τατόν, που δεν μπόρεσε να ξεφύγει, ξυλοκοπήθηκε με σιδηρολοστούς με αποτέλεσμα να πάθει ρήξη αορτής και να χάσει τις αισθήσεις του.

Τα ΜΜΕ στη Σερβία δημοσιεύουν μαρτυρίες πολιτών, που αναφέρουν ότι οι Γάλλοι φίλαθλοι όχι μόνο δεν προκαλούσαν με τη συμπεριφορά τους, αλλά αντίθετα φορούσαν φανέλες με το εθνόσημο της Σερβίας και διασκέδαζαν χωρίς να ενοχλούν.

Να σημειώσουμε ότι η αστυνομία του Βελιγραδίου, δύο ημέρες αργότερα, συνέλαβε δέκα άτομα, που προφυλακίστηκαν και αντιμετωπίζουν πλέον την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί ένοχος θα τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης μέχρι 40 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: