Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Χαμόγελα στα χιονοδρομικά μας έφερε το χιόνι

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής χιόνιζε στα ορεινά της Ημαθίας, όπως και σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Τα δύο χιονοδρομικά του νομού μας, Σέλι και «Τρία Πέντε Πηγάδια», ντύθηκαν στα λευκά, ενώ στα πεδινά ο καιρός ήταν βροχερός με λίγο χιονόνερο το πρωί στη Νάουσα. Οι δρόμοι προς τα χιονοδρομικά καθαρίζονται και διατηρούνται ανοιχτοί και η κίνηση γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά είναι αναγκαίο τα οχήματα να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το χιόνι έφερε χαμόγελα στους υπεύθυνους των χιονοδρομικών που κόντευαν να απογοητευτούν εντελώς και λίγο απείχαν από το να αρχίσουν να πιστεύουν ότι η περίοδος… τελείωσε πριν καν αρχίσει.


Σέλι: Ανοιχτό το χιονοδρομικό

Στο Σέλι ξεκίνησε να χιονίζει στις 1 π.μ. της Παρασκευής και χιόνιζε όλο το βράδυ. Το μεσημέρι το χιόνι είχε φτάσει τα 15 εκατοστά και συνέχιζε να χιονίζει, ενώ οι προβλέψεις έδιναν χιονόπτωση όλη την ημέρα. Η θερμοκρασία ήταν –2,9 βαθμοί Κελσίου, ενώ η χαμηλότερη που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες ήταν -16 βαθμοί (ξημερώματα Τρίτης).

Την Παρασκευή το χιονοδρομικό ήταν ανοιχτό, με τις παιδικές πίστες του σε λειτουργία, ενώ και το Σαββατοκύριακο θα είναι ανοιχτό αλλά δεν ήταν ακόμη γνωστό πόσες και ποιες πίστες θα λειτουργούσαν. Πάντως, τα ξημερώματα του Σαββάτου το μηχάνημα του χιονοδρομικού επρόκειτο να πατήσει τις πίστες, ώστε να λειτουργήσει τουλάχιστον και αυτή του Αρσούμπασι (πέρα από τις παιδικές) για το Σαββατοκύριακο. Ο δρόμος έχει καθαριστεί από το πρωί της Παρασκευής με το μηχάνημα του χιονοδρομικού και τη βοήθεια μηχανήματος της (πρώην) Νομαρχίας, αλλά τα οχήματα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αλυσίδες λόγω των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων.

Με δεδομένη την παρούσα κατάσταση δεν αποκλείεται το Σάββατο ή τη Κυριακή οι φίλοι του Σελίου να απολαύσουν το χιόνι στο Αρσούμπασι.


Αρχή τεχνητής χιόνωσης στο Σέλι

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια της διοίκησης του χιονοδρομικού να λειτουργήσει τεχνητή χιόνωση. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος κ. Στέργιος Ζυγουλιάνος, το κανόνι τεχνητής χιόνωσης που παραχώρησε στο χιονοδρομικό - γι αυτή τη σαιζόν – προμηθεύτρια εταιρία βρίσκεται καθ’ οδόν. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει δοκιμαστική λειτουργία του κανονικού, σε συνεργασία με τους προμηθευτές. Για τη λειτουργία του κανονιού θα χρησιμοποιηθεί νερό από το υδραγωγείο και το τεχνητό χιόνι που θα παραχθεί θα ενισχύσει το φυσικό χιόνι.

"Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός", μας είπε με αισιοδοξία ο κ. Ζυγουλιάνος, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει βούληση και δέσμευση από την πολιτεία για εγκατάσταση συστήματος τεχνητής χιόνωσης στο Σέλι. Πιο συγκεκριμένα, η σχετική δέσμευση της πολιτείας έχει εκφραστεί δύο φορές, με τελευταία αυτή στις αρχές Δεκεμβρίου (από τον υφυπουργό Αθλητισμού Χρήστο Αηδόνη και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού) για εξοπλισμό πέντε χιονοδρομικών της Βόρειας Ελλάδας – με πρώτο το Σέλι – με συστήματα τεχνητής χιόνωσης. Ο πρόεδρος του χιονοδρομικού επισημαίνει και την ύπαρξη σχετικής μελέτης, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ περίπου, για εγκατάσταση συστήματος τεχνητής χιόνωσης (με κανόνια και «ντουζιέρες») η οποία έχει κατατεθεί, στα τέλη του 2009, στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Εκείνο που απομένει είναι η ένταξη της μελέτης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, για το θέμα έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από τη Δήμαρχο Βέροιας και υπάρχουν σκέψεις να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα "Βέρμιον".
Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ 30 Γενάρη 2011

http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4901:2011-01-28-18-38-13&catid=1:imathia&Itemid=59

Δεν υπάρχουν σχόλια: