Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Βλάχικα... ξένη γλώσσα για κάποιους

ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα, που εκθέτει ευθέως το πρωθυπουργικό γραφείο, από την ανάρτηση σε επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, όπου τα Ποντιακά, Αρβανίτικα και Βλάχικα αναφέρονται ως... ξένες γλώσσες!

Πιο συγκεκριμένα, στο opengov.gr («Ανοιχτή Διακυβέρνηση») που διαχειρίζεται το γραφείο του Γ. Παπανδρέου, και στη φόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για κρατικές θέσεις, οι υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν τις γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες. Και ως ξένες γλώσσες αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα Ποντιακά, τα Αρβανίτικα και τα Βλάχικα. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γρ. Αποστολάκος, καταγγέλλοντας το πρωτοφανές αυτό γεγονός και θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Ευθύς μετά την κατάθεση της ερώτησης, το γραφείο του πρωθυπουργού έσπευσε να "διορθώσει" την ιστοσελίδα και να διαγράψει τα Ποντιακά, τα Αρβανίτικα και τα Βλάχικα από την κατηγορία των... ξένων γλωσσών. Μετά την εξέλιξη αυτή, δεκαπέντε (15) βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες εξηγήσεις. Στη συζήτηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της υπόθεσης, ενώ σε κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για "γκάφα" στελεχών του πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι απαντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές ήταν. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος πήρε τον λόγο για δύο μόνο λεπτά και ζήτησε το θέμα να θεωρηθεί λήξαν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίσθηκε ότι επρόκειτο περί λάθους. Όμως αυτός που διέπραξε το εθνικά εγκληματικό λάθος και ο οποίος στεγάζεται στο Μαξίμου, δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: