Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΠΑΟ... Αγόρασαν στις 16.7.1979, πούλησαν στις 17.7.2012



Η ζωή κάνει εκπληκτικούς κύκλους και ορισμένες φορές η επανάληψη ορισμένων συμβάντων, είναι κάτι το συγκλονιστικό.  Όπως συγκλονιστική είναι η σύμπτωση με την αγορά και την πώληση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Ο Παναθηναϊκός έμεινε στα χέρια τους ακριβώς 33 χρόνια. Αγόρασαν στις 16/7 του 1979 πούλησαν στις 17/7 του 2012.
Τότε πριν από 33 χρόνια η ιστορία της μετατροπής του Παναθηναϊκού από ένα απλό αθλητικό σωματείο σε μια ανώνυμη επαγγελματική εταιρία είχε κρατήσει πολλούς μήνες και αφού χρειάστηκαν να ξεπεραστούν δεκάδες εμπόδια, η αγορά από την οικογένεια Βαρδινογιάννη ολοκληρώθηκε το απόγευμα της 16ης Ιουλίου του 1979.

Και δεν ήταν τυχαίο ότι ολοκληρώθηκε τότε καθώς η προθεσμία για την μετατροπή του Συλλόγου σε ΠΑΕ, έληγε στις 31 Ιουλίου και όλα έπρεπε να γίνουν με ταχύτητα καθώς  η αντίστοιχη προθεσμία για την αγορά μετοχών έληγε στις 16 Ιουλίου!

Έτσι ξεκίνησε η αγορά μετοχών μεμονομένα.Το πρώτο πακέτο 5.000 μετοχών αγοράστηκε από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη ενώ ορισμένοι άλλοι παράγοντες απλά έκαναν γνωστή την πρόθεση τους χωρίς όμως να έχουν γίνει επίσημα αγορές.
Επί της ουσίας μαζί με τις 5.000 μετοχές που είχαν ήδη αγοραστεί από τον Γ.Βαρδινογιάννη, ζήτημα αν είχαν τυπικά αγοραστεί 8.000 μετοχές. Ήταν φανερό αν κάποιος από τους μεγαλοσχήμονες δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία, δύσκολα θα μπορούσε να καλυφθεί με τα λόγια το μετοχικό κεφάλαιο.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση, ο Γ.Βαρδινογιάννης παίρνει την πρωτοβουλία και επικοινωνεί με τον διευθυντή του λογιστηρίου του Α.Ο Νίκο Μοιραία και του ανακοινώνει την πρόθεση να αγοράσει το 51% των μετοχών.
Η απάντηση ήταν πως έπρεπε να υπάρξει έγκριση της διοίκησης. Μέσω του νομικού συμβούλου του Συλλόγου, Μιχάλη Καραμανλή, ο Γ.Β. μαθαίνει ότι δικαιούται να πάρει μέχρι το 20% των μετοχών ως μέλος του Συλλόγου.
Τότε δόθηκε η απάντηση που άλλαξε τα δεδομένα:

«Εντάξει, 20% εγώ, 20% ο αδελφός μου Βαρδής και 15 % ο γαμπρός μου, όλοι μέλη του Παναθηναϊκού».
Αν συνέβαινε αυτό δεν θα χρειαζόταν καν έγκριση του Δ.Σ. Όπως και έτσι έγινε τελικά. Αρχικά έγινε κατάθεση 16 εκατ.δραχμών, έγινε ενημέρωση του Δ.Σ και ο Γιάννης Κασιμάτης κρατούσε στα χέρια του, λευκή επιταγή των Βαρδινογιάννηδων που παρουσίασε στο Δ.Σ στην αίθουσα τροπαίων της Λεωφόρου.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ δέχθηκε την πρόταση, το Μ.Κ τριπλασιάστηκε και έφθασε τα 114.200.000 δραχμές. Οι Βαρδινογιάννηδες είχαν πάρει το 54% . Οι «φίλοι Μαντζεβελάκη» είχαν αγοράσει το 15% και το υπόλοιπο διατέθηκαν σε διάφορους άλλους.
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έκανε λόγο για πραξικόπημα και ότι δεν πρόκειται να αγοράσει καμία μετοχή (για την ιστορία, αγόρασε συμβολικά μόλις μία).

Στις 17 Ιουλίου,  η «Αθλητική Ηχώ» κυκλοφορεί με τίτλο :
«Υπερκολοσσός ο Παναθηναϊκός» με υπέρτιτλο:
«Ο μεγαλοεφοπλιστής Γ.Βαρδινογιάννης πήρε το 54% των μετοχών»

και ένα τεράστιο λάθος στη φωτογραφία που απεικόνιζε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη με κάποιο άλλο συγγενικό του πρόσωπο (ο γαμπρός τους στην προκειμένη περίπτωση), το οποίο η λεζάντα ανέφερε ως  Γιώργο Βαρδινογιάννη!
Την επομένη στις 18 του μήνα, η νέα διοίκηση παρουσιάζεται μέσω Συνέντευξης Τύπου στον κόσμο της ομάδας και ουσιαστικά από εκείνο το απόγευμα ξεκίνησε η νέα εποχή που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου του 2012.

www.pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: