Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Τουλάχιστον 21 τρισ. δολ. από φοροδιαφυγή "κρυμμένα" σε φορολογικούς παραδείσους

Τουλάχιστον 21 τρισ. δολ. από φοροδιαφυγή «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους

Τη στιγμή που οι πολιτικές της λιτότητας καταστρέφουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, μια έρευνα οικονομολόγων αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 21 τρισ. δολάρια από φοροδιαφυγή βρίσκονται κατατεθειμένα σε φορολογικούς παραδείσους.
Συγκεκριμένα, μία οικονομική ελίτ από 139 χώρες έκρυβαν σε φορολογικούς παραδείσους έως τα τέλη του 2010 συνολικό ποσό ίσο με αυτό της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας μαζί.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Δικτύου για τη Φορολογική Δικαιοσύνη (Tax Justice Network), που ζητά την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων, το πραγματικό ποσό ίσως να ξεπερνά τα 32 τρισ. δολάρια.
Όπως διευκρινίζεται, η έρευνα αφορά μόνο τραπεζικούς και επενδυτικούς λογαριασμούς, και όχι ακίνητη ή κινητή περιουσία.
Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και κυβερνήσεις πολλών χωρών του κόσμου.
Αυτές οι 139 χώρες με τους επιτήδειους φοροφυγάδες χρωστούν στους δανειστές τους συνολικά 4,1 τρισ. Αν είχαν τα λεφτά που έχουν «κάνει φτερά» στους φορολογικούς παραδείσους, θα είχαν πλεόνασμα 10,1 τρισ. δολαρίων.
Συμφωνα με άλλα στοιχεία της έρευνας: Τη μερίδα του λέοντος την έχουν όλοι κι όλοι 91.000 άνθρωποι στον πλανήτη με αποταμιεύσεις σε φορολογικούς παραδείσους ύψους 9,8 τρισ. δολαρίων. Αυτοί οι 91.000 άνθρωποι έχουν το 30% του συνόλου των χρημάτων που είναι κατατεθειμένα σε φορολογικούς παραδείσους.
Τρεις τράπεζες, οι ελβετικές UBS και Credit Suisse και η αμερικανική Goldman Sachs, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα περισσότεραεμβάσματα ιδιωτικών κεφαλαίων προς φορολογικούς παραδείσους. Ακολουθούν η Bank of America, η HSBC, η Deutsche Bank και η BNP Paribas.
Ο συντάκτης της μελέτης Τζέιμς Χένρι είπε χαρακτηριστικά ότι η έρευνα αποτελεί καλό νέο: «Ο κόσμος μόλις εντόπισε τεράστιο παγκόσμιο πλούτο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη λύση των πιο πιεστικών παγκόσμιων προβλημάτων μας».
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: