Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Πατσίκας για Μουσείο Εκπαίδευσης: Ξεκινήσαμε πρώτοι και καταλήξαμε τελευταίοι!


Έχουμε την τιμή στη Βέροια, να διαθέτουμε το αρχείο του αείμνηστου Δασκάλου Χρίστου Τσολάκη στο "Μουσείο Εκπαίδευσης". Μέχρι πρότινος καμαρώναμε ότι αυτό το "μουσείο" είναι μοναδικό στην Ελλάδα, καθιστώντας το ως πόλο έλξης επισκεπτών, κυρίως από τον εκπαιδευτικό χώρο. Δυστυχώς οι εποχές μας ξεπέρασαν και σήμερα λειτουργούν κι άλλα παρόμοια μουσεία ανά την επικράτεια, όντας πλέον ΚΑΛΥΤΕΡΑ από το δικό μας. Δείτε για παράδειγμα αυτό το στολίδι στην Καλαμπάκα (κλικ ΕΔΩ).
Μετά από πρόσφατη ερώτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, το θέμα ανακινήθηκε και με μεγάλη ικανοποίηση παρατηρώ ότι ξεκίνησε ένας δημόσιος διάλογος με στόχο την αξιοποίηση των θησαυρών που κληροδότησε στον Δήμο Βέροιας ο Χρίστος Τσολάκης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παρέμβαση του αγαπητού δασκάλου Κώστα Ζώκου (διαβάστε την ΕΔΩ), ενός εκ των θεμελιωτών της ιστορίας του "Μουσείου Εκπαίδευσης" στη Βέροια. Ο κ. Ζώκος προχωράει πολλά βήματα παραπέρα, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για περαιτέρω εξέλιξη.

Αποτελεί πεποίθησή μου, ότι οι βασικοί στόχοι πρέπει να είναι οι εξής δύο, απολύτως ίσης σημασίας:

ΠΡΩΤΟΝ, η στέγαση του "Μουσείου Εκπαίδευσης" σε έναν κανονικό χώρο μέσα στην πόλη. Σε έναν χώρο που θα αναδείξει το αρχείο Τσολάκη, αλλά και θα αναδειχθεί από αυτόν.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, η δημιουργία ορθού θεσμικού πλαισίου ώστε από "μουσείο" να γίνει Μουσείο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός κανονικού Μουσείου. Οφείλουμε να βρούμε τον δρόμο και να το κάνουμε πράξη.

Υ.Γ.: Το παλιό Δικαστικό Μέγαρο φαντάζει ιδανικό για τη στέγαση. Όμως τα χρόνια περνούν και αντί το ιστορικό κτίριο να έρχεται στην κυριότητα της πόλης και των πολιτών, αντιθέτως απομακρύνεται συνεχώς. Κάποια στιγμή πρέπει η δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες του για αυτή την αρνητική εξέλιξη.

Ζήσης Χ. Πατσίκας
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Βέροιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: