Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

22 Νοεμβρίου 1963, η δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική...

 Σαν σήμερα η δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Ο Τζον Φ. Κένεντι έγινε ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ (και δεύτερος νεότερος στην ιστορία), με την νίκη του στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου του 1960, απέναντι στον Ρίτσαρντ Νίξον.
Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, ο Κένεντι έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το Ντάλας στο Τέξας, με σκοπό να αυξήσει τα λεφτά στα ταμεία του κόμματος και την εκλογική επιρροή του, εν όψει των εκλογών του 1964.

Λίγο πριν από το μεσημέρι, το "Air Force 1" προσγειώθηκε στο Ντάλας, με την αυτοκινητοπομπή να ξεκινά για να καλύψει μια απόσταση 16 χιλιομέτρων, σε προγραμματισμένα 45 λεπτά, καθώς οι "υψηλοί προσκεκλημένοι" θα περνούσαν μέσα από την πόλη. Θα ακολουθούσε ομιλία και δεξίωση του προέδρου, που συνοδευόταν από την σύζυγό του, Τζάκι.


Ένα μεγάλο πλήθος είχε στηθεί κατά την διάρκεια της διαδρομής για να υποδεχθεί των πρόεδρο, με τον αριθμό να αγγίζει τα 200.000 άτομα. Στις 12:30, ο Κένεντι, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στο λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταζε έντρομη. Ένας παριστάμενος έστριψε απότομα το κεφάλι του προς την πλατεία Ντίλι, μακριά από το Αποθετήριο.

Ένας πυροβολισμός είχε ακουστεί αλλά ελάχιστοι τον είχαν αντιληφθεί. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο κυβερνήτης του Τέξας,  Κόναλι, ο οποίος καθόταν ακριβώς μπροστά από τον Κένεντι έπεσε απότομα μπροστά, χτυπημένος από τη δεύτερη σφαίρα.

Τέσσερα δευτερόλεπτα, μία τρίτη σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι. Το σώμα του Κένεντι τινάχθηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι, από το στόμα της οποίας ξέφυγε μόνο ένα «Ω, όχι».

Ο κόσμος παγώνει μπροστά στο πρωτοφανές σκηνικό. Ο Κένεντυ μεταφέρεται στο νοσοκομείο Πάρκλαντ και υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Η σύζυγός του Τζάκι Κένεντι βρίσκεται στο νοσοκομείο, έξω από το δωμάτιο του χειρουργείου, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τον JFK.

Στη 1 το μεσημέρι οι γιατροί ανακοινώνουν το θάνατο του προέδρου, αν και αναφορές του Δρ Τομ Σάϊρς, επικεφαλής χειρουργού στο νοσοκομείο και καθηγητή χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο θάνατος του Κένεντυ ήταν ακαριαίος



Δράστης κατά το πόρισμα των Αρχών, ήταν ο Lee Harvey Oswald, ο οποίος πυροβόλησε τον πρόεδρο από το κτίριο του Αποθετηρίου, με μια ιταλική καραμπίνα Μάουζερ-Καρκάνο με ιαπωνική σκοπευτική διόπτρα. Ο Oswald συνελήφθη μετά από περιπετειώδη καταδίωξη μέσα σε έναν κινηματογράφο. Όταν οι αρχές των συνέλαβαν είπε «Αυτό ήταν» και το συμπλήρωσε με μια αινιγματική φράση: «Γιατί μου περνάτε χειροπέδες; Το μόνο που έκανα είναι να φέρω ένα πιστόλι στον κινηματογράφο». Ύστερα από εξοντωτικές ανακρίσεις ο Oswald οδηγήθηκε στις φυλακές. Το προφίλ του ταίριαζε, με όσα υποστήριξε η αστυνομία, στην πράξη του. Πρόεδρος επιτροπής υποστήριξης της Κούβας, μετανάστευσε για τρία χρόνια στην ΕΣΣΔ από το 1959 μέχρι το 1962 και θεωρούνταν μαρξιστής ή και ακροδεξιός.

Στο υπόγειο των φυλακών, κι ενώ δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και αστυνομικοί είχαν κατακλύσει τον χώρο, ένας βραχύσωμος άνδρας διαπέρασε τον κλοιό και πυροβόλησε των Oswald εξ επαφής.

Η κηδεία του Τζον Φ. Κένεντι έγινε στις 25 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον. Ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ένας από τους πιο αγαπητούς όλων των εποχών, πέθανε σε ηλικία 46 ετών, στις 22 Νοεμβρίου του 1963.

Η δολοφονία του Κένεντι μία από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία των Η.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: