Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Τεχνική χιόνωση στο Σέλι


Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη ανακοινώθηκε ότι ο βουλευτής εξασφάλισε το ποσό των 3.000.000€ για την κατασκευή συστήματος τεχνητής χιόνωσης στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου (Ε.Χ.Κ.Σ.), μετά από συνάντηση που είχε με τον Υφ. Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη.
Το συγκεκριμένο έργο με κωδικό 2001ΣΕ016004/2116004 έρχεται να προστεθεί στο ήδη εγκεκριμένο έργο "Κατασκευή αναβατήρων εναέριας διπλής καρέκλας στο Ε.Χ.Κ.Σ. – Εγκατάσταση Τεχνητής Χιόνωσης" αρχικού προϋπολογισμού 2.391.782,83€ και τελικού προϋπολογισμού μετά και την προσθήκη του συστήματος τεχνητής χιόνωσης ύψους 5.392.000€.
Επισημαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια συγκυρία όπου τα φώτα της δημοσιότητας είναι ήδη στραμμένα στην ευρύτερη περιοχή του Βερμίου, λόγω των δυσάρεστων εξελίξεων με το θέμα του Λατομείου στο Ξηρολίβαδο.
Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα έργων του Υπουργείου Αθλητισμού ενώ αναμένεται σύντομα η επίσκεψη του αρμοδίου Υφυπουργού κ. Ιωαννίδη στην Ημαθία κατά την οποία θα επισκεφτεί τον χώρο των εγκαταστάσεων και θα έχει συνεργασίες με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σχετικά με το θέμα, εστάλη από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή η παρακάτω δήλωση:

"Εξασφαλίσαμε λίγο πάνω από 3.000.000€ προκειμένου το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο στο Σέλι να αποκτήσει τεχνητή χιόνωση. Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τα καιρικά φαινόμενα ούτε και να τα νικήσουμε, μπορούμε όμως μετά από στρατηγικό σχεδιασμό και διαβούλευση, να εντοπίζουμε και να αξιοποιούμε εκείνες τις λύσεις που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να αντισταθμίζονται με τεχνητό τρόπο οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε ένα Χιονοδρομικό Κέντρο ένας θερμός ή χωρίς χιόνι χειμώνας.
Με αυτή την πολιτική απόφαση, η Πολιτεία στηρίζει έμπρακτα τον εκπαιδευτικό, αθλητικό και οικονομικό χαρακτήρα του Χιονοδρομικού παρέχοντάς του ένα σύστημα που με επιτυχία χρησιμοποιείται χρόνια τώρα σε μεγάλα και αναγνωρισμένα Χιονοδρομικά Κέντρα του εξωτερικού.
Οι αναπτυξιακές συνέπειες τόσο για το Σέλι όσο και για την Ημαθία είναι προφανείς. Ενισχύεται η απρόσκοπτη λειτουργία των χιονοδρομικών πιστών, στηρίζεται περαιτέρω ο χειμερινός και αθλητικός τουρισμός του Νομού μας, ενδυναμώνεται ο ρόλος του Χιονοδρομικού Κέντρου ως ενός κατεξοχήν Εκπαιδευτικού Κέντρου για τη νεολαία μας ενώ ανοίγονται ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για οικονομική δράση και ανάπτυξη, πέραν των υπαρχόντων δομών και επιλογών.
Πρέπει όμως, με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, να τονίσω ότι για εμάς, για όλους τους Ημαθιώτες και τις Ημαθιώτισσες, τόσο το Σέλι όσο και όλο το Βέρμιο, δεν έχει οικονομική ή ανταλλακτική αξία. Για εμάς το Βέρμιο είναι πρωτίστως ένα περιβαλλοντικό κληροδότημα και κληρονομιά ταυτόχρονα και αυτό θα πρέπει να είναι το "φίλτρο" μέσα από το οποίο θα περνάει ο οποιοσδήποτε αναπτυξιακός σχεδιασμός.
Η σχεδιαζόμενη κατασκευή υπερ-λατομείου λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στην περιοχή του Ξηρολιβάδου, όχι απλά αντιτίθεται αλλά καταστρατηγεί την παραπάνω αρχή κατάφωρα. Τέλος, οφείλω να εξάρω την υποδειγματική Διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου η οποία σε συνεργασία με την Πολιτεία συνέδραμε ουσιαστικά στη λήψη αυτής της ιδιαίτερα στρατηγικής απόφασης για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ημαθίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: