Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας, στο Σέλι

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα ισχύος 514 MW, προωθεί η Acciona Ενεργειακή, θυγατρική του ισπανικού ομίλου Acciona, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ.
Πρόκειται για το έργο που σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Σελίου, στο όρος Βέρμιο του νομού Ημαθίας, σε συνολική έκταση 120.000 στρεμμάτων.Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η εγκατάσταση 107 ανεμογεννητριών, ισχύος 214 MW, οι οποίες θα είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες για ενέργεια μέχρι και 30.000 νοικοκυριών. Για το λόγο αυτό, το επενδυτικό σχήμα έχει ήδη εξασφαλίσει τη θετική αξιολόγηση της ΡΑΕ, καθώς επίσης θετικές γνωματεύσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (δασαρχεία, αρχαιολογία, κ.ά.).
Στην παρούσα συγκυρία, το έργο βρίσκεται στο στάδιο λήψης της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.Στην πλήρη ανάπτυξη του, το αιολικό πάρκο στο Σέλι θα αποτελείται από 207 ανεμογεννήτριες, ισχύος 514 MW, ενώ η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου.Το δρόμο για την έναρξη της επένδυσης, άνοιξε η συμφωνία στην οποία ήρθε τον περασμένο Ιούλιο το επενδυτικό σχήμα με τον τοπικό Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Σελίου του νομού Ημαθίας. Η συμφωνία προβλέπει τη μακροχρόνια εκμίσθωση μιας περιοχής στο όρος Βέρμιο, συνολικής επιφάνειας 86.000 στρεμμάτων.
Παράλληλα, το επενδυτικό σχήμα φρόντισε να εξασφαλίσει για τις ανάγκες του έργου επιπλέον εκτάσεις από ιδιώτες και άλλους φορείς.Η αδειοδοτική διαδικασία του πάρκου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ώστε το 2013 να έχει αποπερατωθεί η κατασκευή του, και να τεθεί άμεσα σε λειτουργία. Όπως αναφέρει η Acciona Ενεργειακή, το έργο δεν αναμένεται να επηρεάσει την αισθητική του ορεινού όγκου του Βερμίου, καθώς θα αναπτυχθεί μακριά από οικισμούς και σε υψόμετρο άνω των 1.500 μέτρων. «Η επένδυση μεταφράζεται σε πολλαπλά οφέλη για το νομό Ημαθίας, καθώς θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας πράσινης ταυτότητας για την περιοχή και στην ενίσχυση της απασχόλησης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Acciona Ενεργειακή κ. Βασίλης Πιτούλης.Στη διάρκεια της κατασκευής του έργου, αναμένεται να απασχοληθούν 200 άτομα από το νομό Ημαθίας, ενώ 15 περίπου άτομα από την περιοχή θα έχουν μόνιμη απασχόληση με την ολοκλήρωσή του. Τέλος, το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της εταιρείας από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου, θα διατίθεται ως αντισταθμιστικό όφελος στους τοπικούς δήμους, ενώ ο συνεταιρισμός Σελίου θα εισπράττει 100.000 ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα για τη γη που παραχωρεί.

4 σχόλια:

incognito είπε...

Οι 5 νομοι της Φυσικης αποδεικνυουν ποσο ΑΧΡΗΣΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ειναι οι ανεμογεννητριες.

1.. Ανεμος ως μεσο Ωθησεως.

2..Αποδοτικοτητα του ελικα.

3..Ταχυτητα ανεμου.

4.. Η ισχυς της Ανεμ/τριας μεταβαλλεται με την ταχυτητα του ανεμου στην ΤΡΙΤΗ δυναμη. ((( Κινετικη Ενεργειια . Ε =φ x Μx V3 )))

5.. Ο συντελεστης παραγωγης΄.

Πουθενα μα πουθενα στον κοσμο δεν ειναι οι ανεμογεννητριες καταλληλα μηχανηματα για παραγωγη ηλεκτρικου ρευματος. Οτι μετρησεις και να γινουν. Αν φυσα η οχι?? Και ποσο φυσα. Αδικος κοπος.
Προσκαλω και προκαλω καποιος να αποδειξη το αντιθετο.

Στην Σαμο οι μισες ανεμ/τριες δεν λειτουργουν.
Τα 2 αιολικα παρκα Αρκαδικος Γαρμπης 18MW και Αρκαδικος Ζεφυρος 24MW παθαν κυριολεκτοκα ασφυξια απο ελλειψι ανεμου.
Ο λογος ειναι αυτοι οι πεντε νομοι.
Δυστυχως οι προπαγανδιστες των ανεμ/τριων δεν μας το λενε.

Φυλικα
Γ. Ζιαμπουλης
Αεροναυπηγος
Σελιωτης-Ναουσαιος
Κατοικος Βεροιας-Ολλανδιας
ziaboulis@online.nl
g1948@otenet.gr

incognito είπε...

Ανεμογεννητριες και οι 5 νομοι της Φυσικης και της Επιστημης οι οποιοι ειναι ζωτικης σημασιας για την αποτελεσματικοτητα τους. Αποδεικνυουν ποσο αχρηστα μηχανηματα ειναι.

Σας αναφερω 5 νομους της φυσικης και των τεχνικων επιστημων οπου βασιζεται ολη η συμπεριφορα των Ανεμογεννητριων. Προκειται για φυσικους νομους, φυσικα φαινομενα
τα οποια στον αιωνα των απαντα δεν προκειται να αλλαξουν. Υπηρξαν , υπαρχουν και παντα θα υπαρχουν.
Οπως η βαρυτητα στον αιωνα των απαντα θα υπαρχη.

1.. Ανεμος ως μεσο Ωθησεως.

Ο Ανεμος δεν ειναι τιποτα αλλο παρα με πολυ χαμηλη ταχυτητα κινουμενος αερας. Ο αερας οπως ειναι γνωστο, δεν ζυγιζει σχεδον τιποτα. Περιπου 1,22κιλο το κυβικο μετρο.
Ενω το νερο ζυγιζει περιπου 800 φορες πιο πολυ. 1000.-κιλα το κυβικο μετρο. Αυτη η τεραστια διαφορα μεταξυ του αερα και του νερου σε βαρος, μαζα, αποδεικνυει οτι αυτος ο
" κινουμενος αερας" το πιο αδυνατο και αχρηστο μεσο ΩΘΗΣΕΩΣ ειναι το οποιο μπορει να σκεφθη κανεις για να ωθηση μηχανηματα παραγωγης ενεργειας.

2..Αποδοτικοτητα του ελικα.

Ως γνωστο οι ανεμογεννητριες εχουν ελικες που αποτελουνται απο 3 και συχνα 2 φυλλα που γυρνανe μεσα στον κυκλο του ελικα. Ο κυκλος εχει και μια διαμετρο απο 50 μετρα η και παραπανω.
Δεν χρειαζεται μεγαλη φαντασια για να καταλαβη κανεις οτι ο πιο πολυς ανεμος περναει ανεμποδιστα αναμεσα απο τον κυκλο του ελικα και μονο ενα μικρο τμημα του ανεμου θα 'χτυπηση"
τα κινουμενα φυλλα του ελικα ωστε αυτα να παραξουν την ωθητηρια ισχυ για την γεννητρια.( Generator).
Αυτο δεν σημαινει τιποτα αλλο παρα οτι μια τοσο γιγαντιαια μηχανη να εχη μια πολυ κακη " αποδοτικοτητα του ελικα."
και εκτος αυτου η πιεση του αερα "μπροστα" απο τον ελικα και "πισω " απο τον ελικα ειναι σχεδον η ιδια.
Η εκμεταλευση "διαφορας πιεσεως" ως και μιας "ατμοσφαιρικης πιεσεως" ειναι ,οτι και να κανουμε , αδιανοητη. Δεν υπαρχει. Ουτε και θα υπαρξη.
Λαμβανοντας αυτα υπ οψιν, καθε λογικος ανθρωπος καταλαβαινει, οτι με αυτον τον τροπο ειναι αδυνατον να βγαλης μεγαλη ισχυ απο τον ανεμο.

Φυλικα
Γ. Ζιαμπουλης
Αεροναυπηγος
Σελιωτης-Ναουσαιος
Κατοικος Βεροιας-Ολλανδιας
ziaboulis@online.nl
g1948@otenet.gr

Οι επομενοι 3 νομοι ακολουθουν στο επομενο σχολιο.

incognito είπε...

Ακολουθουν οι επομενοι 3 νομοι.

3..Ταχυτητα ανεμου,

Ποτε εχουμε στην διαθεσι μας το μεσο ωθησεως??. Τον ανεμο.
Μονο οταν φυσα αρκετα δυνατα. Αυτο ειναι πανω απο 4 Μποφωρ. Και εκτος αυτου μια ανεμογεννητρια παραγει την μεγιστη ισχυ της μονο οταν εχουμε 7 με 8 Μποφωρ.
Και αυτο σημαινει περιπου 62 με 75 χιλιομ. την ωρα. Και αυτο σημαινει καταιγιδα. Και οπως γνωριζουμε δεν συμβαινει τακτικα στην χωρα μας.
Φυσαει πιο δυνατα, τοτε ακινητοποιηται η Ανεμ./τρια για να μην παθει βλαβη.

4.. Η ισχυς της Ανεμ/τριας μεταβαλλεται με την ταχυτητα του ανεμου στην ΤΡΙΤΗ δυναμη. ((( Κινετικη Ενεργειια . Ε =φ x Μx V3 )))

Το οτι η ισχυς της Ανεμ/τριας μεταβαλλεται αναλογα με την τριτη δυναμη της ταχυτητας του ανεμου ειναι μια απο τις χειροτηρες ιδιοτητες.
Αυτο σημαινει οτι η ισχυς η οποια ειναι στο ανωτερο σημειο οταν φυσα δυνατα με 7/8 Μποφωρ πεφτει αποτομα εξαιρετικα πολυ χαμηλα οταν μειωθη η ταχυτητα του ανεμου.
Αν απο 7/8 Μποφωρ πεσει στα 4 Μποφωρ τοτε πεφτει 1/2 χ 1/2 χ 1/2 = 1/8 . Δηλαδη στα 12%. Πολυ χαμηλη ισχυς.
Και οταν πεσει στο ενα τριτο, περιπου στα 3 Μποφωρ τοτε δεν εμεινε τιποτα απο την ισχυ. 1/3 χ 1/3 χ1/3 = 1/27. Περιπου 3%.
Αυτο ειναι τοσο λιγο που δεν εχει πια σημασια η γεννητρια
( Generator ) να ειναι συνδεδεμενη με το δικτυο και αποσυνδεεται.
Αφηνουν ομως την ελικα να γυριζει χωρις συνδεσι. Και αν βλεπεται να γυριζουν να ξερετε οτι δεν παραγουν ρευμα.

Να θυμαστε. Μια ανεμ/τρια παραγει ηλεκτρικο ρευμα μονο μεταξυ 4 Μποφωρ ( πολυ λιγο ρευμα ) και 7/8 Μποφωρ. ( Ανωτατη ισχυς).
Κατω απο 4 δεν παραγει τιποτα. Πανω απο 9 τις ακινητοποιουν.
Κυτταξτε τα δελτια καιρου ποσο σπανια και ποσο τυχαιως εχουμε ανεμο μεταξυ 4 και 8 Μποφωρ.
Ετσι η Ανεμ/τρια παραγει ηλεκτρικο ρευμα σε πολυ στενο πλαισιο της ταχυτητας του αερα.
Και αυτο δεν προκειται να το ακουσετε ποτε απο τους προπαγανδιστες. Αλλα το οτι ειναι ετσι αποδεικνυεται απο τις στατιστικες του υπουργειου οπου αποδεικνυετε
ποσο αθλια ειναι η παραγωγη ηλεκτρικου ρευματος απο ανεμ/τριες.

Η διακυμανσις της ισχυς με την ταχυτητα του αερα στον κυβο ειναι ο θανατος για τις ανεμ/τριες.

5.. Ο συντελεστης παραγωγης.

Ο συντελεστης παραγωγης ειναι μεγεθος μετρησεως των ανεμ/τριων. Πολυ σημαντικη εννοια.
Συνολικος αριθμος πραγματικων παραχθεντων κιλοβατωρων - ηλεκτρικης ενεργειας , διαιρουμενων δια του θεωρητικου αριθμου κιλοβατωρων που επρεπε να παραγη, αλλα ποτε δεν κανει.
Και αυτη η λιγη πραγματικη παραγωγη λαμβανει χωρα αναξιοπιστα, με διαστηματα, χωρις προγραμματισμο οταν τυχαιως φυσα. Τελειως ασταθμητα.
Και θελουν να εμπιστευθουν την αναπτυξι της χωρας μας σε ασταθμητα, αναξιοπιστα μηχανηματα παραγωγης ηλεκτρικου ρευματος.

Δηλαδη . Ποσο της % παραγη το μηχανημα. Αποδεδειγμενα πολυ χαμηλα ποσοστα. Και μαλιστα συνηθως οταν δεν τα χρειαζομαστε.

Φυλικα

Γ. Ζιαμπουλης
Αεροναυπηγος
Σελιωτης-Ναουσαιος
κατοικος Βεροιας-ολλανδιας
g1948@otenet.gr
ziaboulis@online.gr

incognito είπε...

Γιατι ειναι ΑΧΡΗΣΤΑ μηχανηματα οι ανεμογεννητριες.
Τι μας κρυβουν και δεν μας το λενε. Γιατι δεν λενε την αληθεια?????

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ.

Ας παρουμε ενα μεγαλο αιολικο παρκο των 10.000MW. Οσα καταναλωνουμε σημερα στην Ελλαδα. Για την καταναλωσι που εχουμε σημερα χρειαζομαστε 3.340 ανεμογεννητριες των 3MW.

Η δυνατοτητα κατασκευης ειναι μια Α/Ν την εβδομαδα. Χρειαζομαστε
3.340 εβδομαδες η 64 χρονια. Το 2074 θα ειναι ετοιμο.????

Βαριες θεμελιωσεις στον πυθμενα της θαλασσας. Αδιαβροχα μηχανοστασια.
Με 3 φορες το χρονο συντηρησι καθε Α/Ν σημαινει 10.000 θαλασσια ταξιδια προς τις ανεμογεννητριες με καραβακι το χρονο. 28 ταξιδια την ημερα.
Και δεν μιλαμε για χιλιαδες μετρα ηλεκτρικα καλωδια στον πυθμενα και τις ντουζινες ηλεκτρικους σταθμους σε ψηλες πλατφορμες για την μεση τασι για 150KV και 380KV υψηλης τασις σταθμους και οτι ακομη ειναι αναγκαιο.

Ας πουμε οτι ειναι 100% σε παραγωγη και ξαφνικα πεφτει ο ανεμος.
Παμε σχεδον 0 παραγωγη
Απο που θα βρη ο διαχειριστης δικτυου το ηλεκ. ρευμα να το προσθεση στο δικτυο???? Ξαφνικα πρεπει οι θερμικες μοναδες να μπουν σε λειτουργια!! Μονο ενας ασχετος πιστευει οτι αυτο ειναι ρεαλιστικο.

Επισης πως θα γινη η συγκεντρωσις του ηλεκτρικου ρευματος απο τις 3.340 γεννητριες απο την θαλασσα προς την ξηρα και απο εκει στο 380KV
υψηλης τασης δικτυο.
Κανεις απο αυτους τους προπαγανδιστες δεν θα μπορεσει να σας το εξηγησι.
Κανεις απο τους προπαγανδιστες δεν μπορει να σας αναφερει τα εκατονταδες τεχνικα και ηλεκτρολογικα προβληματα που θα παρουσιαστουν.

Μονο στην φαντασια του βαρωνου Μυνχαουζεν γινονται τετοια εργα.

Φυλικα

Γ. Ζιαμπουλης
Αεροναυπηγος
g1948@otenet.gr
ziaboulis@online.nl