Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

"Στις διαδρομές του Βερμίου" Ορεινή ποδηλατοπορεία Ξηρολίβαδο-Σέλι

Ο Ποδηλατικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βέροιας (ΠΟΠΕΣΥ), σε συνεργασία με το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας (ΑΝ.ΔΥ), τον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ) και τον Τουριστικό Όμιλο Σελίου (ΤΟΣ) διοργανώνει την Κυριακή 19/08/2012 στις 9.00πμ στο δάσος και τα λιβάδια του Ξηρολιβάδου και του Σελίου στο Βέρμιο Ημαθίας

ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ "ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ"
(ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟ – ΣΕΛΙ)

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5Ο χιλιομέτρων ορεινού δασόδρομου

Η ποδηλατική πορεία θα διεξαχθεί σε μια κυκλική διαδρομή 50 χιλιομέτρων αντοχής, χωρίς τεχνικές δυσκολίες και χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές, σε δασικό δρόμο από το Ξηρολίβαδο έως το Σέλι με επιστροφή, ιδανική για αθλητές που έχουν εμπειρία αποστάσεων στο βουνό, αλλά και για όσους έχουν καλή φυσική κατάσταση και θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία μιας μεγάλης ορεινής διαδρομής.
Η εκκίνηση θα γίνει από το Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου (από όπου θα λάβουμε αναμνηστικό για να το παραδώσουμε στον Τουριστικό Όμιλο Σελίου) και από την είσοδο του πευκοδάσους του Ξηρολιβάδου θα κατευθυνθούμε προς την πανέμορφη «Πηγαδίτσα» (τοποθεσία ιδανική για πιν-νικ με ξύλινα παγκάκια), μετά θα περάσουμε από τη «Σουποτίκα» (με ποτίστρα για ζώα και στάβλους των Σαρακατσαναίων) και αφού ανηφορίσουμε 2-3 χλμ θα συνεχίσουμε περιμετρικά από το υπέροχο λιβάδι του «Καρά Τσαϊρ» (Μαύρο Τσαϊρι), κατόπιν θα συνεχίσουμε σε σκιερό δάσος οξιάς, μέχρι να συναντήσουμε τη στροφή για το Σέλι. Στρίβοντας θα διασχίσουμε τον απέραντο βοσκότοπο της «Πλαλίστρας» και θα ανέβουμε τον ορεινό όγκο γύρω από το «Ασούρμπασι» (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου) οπότε θα φτάσουμε στο κέντρο του Σελίου, στο κτίριο του Τουριστικού Ομίλου (ΤΟΣ) για διάλειμμα ξεκούρασης και υδροληψία. Στη συνέχεια, αφού λάβουμε αναμνηστικό για το παραδώσουμε στον Πολιτιστικό Όμιλο Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ), θα ξεκινήσουμε το δρόμο  της επιστροφής από το «Ντέμο», θα συνεχίσουμε στο δάσος οξιάς της «Ντουκάτας» και κάνοντας κυκλική πορεία προς την «Καταφιόρα», γύρω από την «Γκαβάνα» και το «Καρά Τσαϊρ» θα επιστρέψουμε και πάλι στο Ξηρολίβαδο με ελαφρά κατάβαση με αλματάκια που θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη.
Προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης της διαδρομής 6 ώρες. Όλοι οι αθλητές θα κινηθούν ως μία ομάδα (με αργό ρυθμό) με αρχηγό που γνωρίζει τη διαδρομή και τις δυσκολίες της.
 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ -  ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Η ποδηλατική διαδρομή είναι ανοιχτή σε όλους όσους αγαπούν το βουνό, την περιπέτεια, την παρέα και τον αθλητισμό. Μοναδική επιβράβευση η συμμετοχή του καθενός και η αξέχαστη εμπειρία του βουνού.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δεν υπάρχουν, παρά μονάχα ο σεβασμός της φύσης, των συναθλητών και των υποδείξεων του οδηγού-αρχηγού της ομάδας. Μπορούν να λάβουν μέρος αθλητές άνω των 15 ετών  με την παρουσία ή την έγγραφη συναίνεση του γονέα. Κράνος,  νερό, ξηρά τροφή απαραίτητα.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ είναι να αναδείξει τις ομορφιές του Βερμίου και τη χαρά της ποδηλασίας και του αθλητισμού, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το Βέρμιο, αλλά και τους ποδηλάτες με τους οποίους θα κληθούν να το διασχίσουν, «ενώνοντας» τα ξακουστά Βλαχοχώρια της Μακεδονίας, το Σέλι (Κάτω Βέρμιο) και το Ξηρολίβαδο.
Επίσης να στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι το βουνό είναι «ζωντανό», έχοντας ως πλούτο ανεκτίμητης αξίας την άγρια χλωρίδα και πανίδα του, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την ισορροπία του οικοσυστήματος. Οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, αλλά να προάγει τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξή του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Κυριακή 19/08/12
8.00-9.00      Εγγραφές αθλητών
       -9.10      Εκκίνηση αθλητών
ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Η προσπάθεια είναι εντελώς εθελοντική και ο καθένας θα φροντίσει για τη μεταφορά, τη διατροφή και τη διαμονή του.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Το Ξηρολίβαδο απέχει 18χλμ από τη Βέροια, 90 από Θεσσαλονίκη και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1100μ. Έχει ξενώνα (Ντουκάτα), ψησταριά, καφετέρια και υπέροχο επίπεδο δάσος μαύρης πεύκης και οξιάς, με παροχή νερού στην είσοδο του.
Πληροφορίες για το Ξηρολίβαδο στο www.xirolivado.gr
Τηλέφωνα επικοινωνίας ΠΟΠΕΣΥ: 6974700132 & 6977303475 email: podilatoveria@windowslive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: