Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ξηρολίβαδο και Σέλι σε κοινή ποδηλατική και όχι μόνο διαδρομή! Ποδηλάτες έστειλαν μήνυμα για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη στο Βέρμιο

Τα ξακουστά Βλαχοχώρια της Μακεδονίας, το Σέλι και το Ξηρολίβαδο, "ένωσαν" με μια ποδηλατική διαδρομή 25 ποδηλάτες αναδεικνύοντας την κοινή πολιτιστική παράδοση των δύο χωριών και την επίσης κοινή γεωγραφική τους ταυτότητα, το Βέρμιο. 
Το αθλητικό και πολιτιστικό αυτό γεγονός πραγματοποιήθηκε  την  Κυριακή 19 Αυγούστου 2012 με τη συνεργασία του Ποδηλατικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βέροιας (ΠΟΠΕΣΥ),  του Ανθρώπινου Δυναμικού Βέροιας (ΑΝ ΔΥ), του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου (ΠΟΞ) και του Τουριστικού Ομίλου Σελίου (ΤΟΣ), με τη βοήθεια και της Ομάδας Διάσωσης Βέροιας.
 
Η ποδηλατική διαδρομή των πενήντα ( 50) χιλιομέτρων αντοχής σε δασικό δρόμο στο Βέρμιο, αποδείχτηκε μεγάλη δοκιμασία για τους αθλητές που χρειάστηκε να επιστρατέψουν τα ψυχικά και σωματικά τους αποθέματα για να την ολοκληρώσουν όλοι μαζί. 
Η εκκίνηση δόθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο Ξηρολιβάδου  και αφού η ομάδα πέρασε από την πανέμορφη «Πηγαδίτσα», τη «Σουποτίκα», το «Καρά Τσαϊρ», την «Πλαλίστρα» ανηφόρισε στον ορεινό όγκο γύρω από το «Ασούρμπασι», πέρασε δίπλα από το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και έφτασε αισίως στο κτίριο του Τουριστικού Ομίλου Σελίου (ΤΟΣ), όπου υποδέχτηκαν τους αθλητές αντιπροσωπεία του Ομίλου και ο Πρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου κ. Στέργιος Ζυγουλιάνος. 
Μετά τα κεράσματα και την περιήγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του ΤΟΣ ακολούθησε η ανταλλαγή των αναμνηστικών: από την αντιπρόεδρο του ΠΟΞ κα Μαίρη Πατσιαβούρα δόθηκαν το βιβλίο του Τάσου Βασιάδη «Ξηρολίβαδο χουάρα Μουσιάτα» και ένα βιβλίο για την Ιστορία των Βλάχων, ενώ από τον Πρόεδρο του ΤΟΣ κ. Στέργιο Κύρτσιο δόθηκε αναμνηστική πλακέτα και βιβλία των κ.κ. Γιάννη Μελετίδη και Σάββα Γαβριηλίδη. 
Ο ανηφορικός δρόμος της επιστροφής πέρασε την ομάδα από τις τοποθεσίες «Ντέμο», «Ντουκάτα», «Καταφιόρα», «Γκαβάνα», «Καρά Τσαϊρ» και μετά από 5 συνολικά ώρες ποδηλασίας η ομάδα τερμάτισε στο Ξηρολίβαδο, όπου παρέδωσε το αναμνηστικό στο νέο Πρόεδρο του ΠΟΞ κ. Απόστολο Τσαμήτρο. 
Την έμπνευση και το συντονισμό της δράσης είχαν ο εκπρόσωπος του Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Λάζαρος Κουμπουλίδης και ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου κ. Γιώργος Κώτας, ενώ αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή  του μεγαλύτερου αθλητή και ιδρυτή του ΠΟΠΕΣΥ κ. Σωτήρη Παρασκευαίδη, της μοναδικής αθλήτριας που ολοκλήρωσε τη διαδρομή κας Φωτεινής Κύρτσιου και η διάθεση οχήματος συνοδείας (τζιπ) και φαρμακείου από τον Γιώργο Κόγια ως εκπρόσωπο της Ομάδας Διάσωσης Βέροιας.   
Στόχος αυτής της αθλητικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής δραστηριότητας ήταν από τη μια να εγκαινιάσει κοινές δράσεις για το Σέλι και το Ξηρολίβαδο  και από την άλλη να στείλει το μήνυμα σε όσους «ορέγονται το Βέρμιο» ότι οι πολίτες είναι σε εγρήγορση για να το διαφυλάξουν, θεωρώντας ως πλούτο ανεκτίμητης αξίας την άγρια χλωρίδα και πανίδα του, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την ισορροπία του οικοσυστήματος και  οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, αλλά να προάγει τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξή του.

Ονομαστικά οι αθλητές που συμμετείχαν είναι:
Κουμπουλίδης Λάζαρος
Κύρτσιου Φωτεινή
Κώτας Γεώργιος
Κοψίδας Κων/νος
Κελεπούρης Δημήτριος
Κελεπούρης Γεώργιος
Καραγαβριηλίδης Σίμος
Καραγιάννης Ιωάννης
Τσολακίδης Αναστάσιος
Αντωνιάδης Ιωάννης
Αντωνιάδης Ζαφείρης
Τυφλίδης Χρήστος
Σίμος Κων/νος
Πρωτοψάλτης Αντώνιος
Καβαργύρης Δημήτριος
Σαρρημιχαηλίδου Αντωνία
Μύτιλη Κορνηλία
Λιακόπουλος Παύλος
Λιακόπουλος Φίλιππος
Μπερντές Θεόδωρος
Φυτίκας Δημήτριος
Φυτίκας Ηλίας
Γιούρος Αναστάσιος
Παρασκευαϊδης Σωτήριος
Στάμκος Θωμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: