Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η ιστορία μίας φωτογραφίας που συγκλόνισε τον κόσμο...

Ο αμερικανός φωτορεπόρτερ Μάλκολμ Μπράουνι βρισκόταν ήδη στο Βιετνάμ αρκετό καιρό πριν τραβήξει μια από τις πιο σοκαριστικές, αλλά και εμβληματικές φωτογραφίες, από τον αγώνα του βιετναμέζικου λαού εναντίον των...
αμερικανών: τη φωτογραφία ενός βουδιστή μοναχού που φλέγεται, ενώ παραμένει στη στάση του λωτού.


Ήταν την άνοιξη του 1963 και ο Μπράουνι είχε καλλιεργήσει κάποιες επαφές με τους μοναχούς που πρωτοστατούσαν στις διαμαρτυρίες εναντίον της αμερικανικής κατοχής. Κάποιοι από αυτούς τον είχαν ειδοποιήσει ότι εκείνη την ημέρα «οργάνωναν» κάτι εντυπωσιακό. Του είπαν ότι η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα άρχιζε σε μια από τις παγόδες που βρίσκονταν στο κέντρο της Σαϊγκόν. Επειδή ανάλογες πληροφορίες κυκλοφορούσαν αρκετά συχνά στην πρωτεύουσα του τότε Νοτίου Βιετνάμ, οι περισσότεροι ξένοι ανταποκριτές δεν έδωσαν και πολύ σημασία και ο Μπράουνι έτυχε να είναι ο μόνος δυτικός φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τη συγκέντρωση των μοναχών.

Όταν έφτασε στην παγόδα οι μοναχοί είχαν αρχίσει ήδη να ψάλλουν νεκρώσιμους ύμνους και ύστερα από λίγο άρχισαν να διαδηλώνουν με τάξη προς το κέντρο της πόλης. Όταν έφτασαν σε μία από τις πλέον κεντρικές πλατείες δημιούργησαν έναν κύκλο, ακριβώς στη συμβολή δύο κεντρικών οδών. Λίγο αργότερα ένα αυτοκίνητο έκανε την εμφάνισή του και δύο νεαροί μοναχοί κατέβηκαν από αυτό και βοήθησαν να κατέβει ένας πιο ηλικιωμένος μοναχός, ο οποίος στηριζόμενος επάνω τους βάδισε μέχρι το κέντρο του κύκλου και κάθισε στην άσφαλτο στη χαρακτηριστική στάση του λωτού. Ο ένας από τους δύο νεαρούς έφερε από το αυτοκίνητο ένα πλαστικό μπιτόνι γεμάτο βενζίνη και έλουσαν με αυτή τον μεγαλύτερο μοναχό. Εκείνος έβγαλε από την τσέπη του ένα κουτί σπίρτα, άναψε ένα από αυτά και το άφησε να πέσει πάνω του. Αμέσως τυλίχτηκε στις φλόγες. Χωρίς να βγάλει ούτε μια κραυγή αγωνίας συνέχισε να φλέγεται μέχρι που τελικά κατέρρευσε στο οδόστρωμα. Το όνομά του ήταν Κουάν Ντουκ.


Την ίδια στιγμή ο Μπράουνι τραβούσε ασταμάτητα φωτογραφίες καταγράφοντας ένα γεγονός που έμελλε να γίνει μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες εικόνες ενός βρώμικου πολέμου. Ο Μπράουνι τιμήθηκε για τη φωτογραφία αυτή με το βραβείο Πούλιτζερ και με το βραβείο καλύτερης δημοσιογραφικής φωτογραφίας για το 1963. Ο πρόεδρος Κένεντι είχε δηλώσει ότι «καμία άλλη ειδησεογραφική φωτογραφία δεν συγκλόνισε τον κόσμο όσο αυτή».


Ο Μπράουνι άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Δευτέρα, 27 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: