Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Μεταφορά του Μουσείου Εκπαίδευσης στο κέντρο της Βέροιας


Της Αντωνίας Χαρίση
Mε αφορμή τη μεταφορά του Δικαστηρίου Βέροιας στο νέο του Δικαστικό Μέγαρο και τη διαφαινόμενη διάθεση του υπάρχοντος κτιρίου της Πλατείας Ωρολογίου στο Δήμο Βέροιας, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης πουενδεχόμενα θα αρχίσει για τη χρήση του, θα ήθελα να καταθέσω και τη δική μου άποψη.
Το Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας , το μοναδικό στο είδος του σε όλη τη χώρα, στεγάζεται σήμερα στην Αγία Βαρβάρα, σε έναν χώρο που αν δεν το υποβαθμίζει, σίγουρα δεν το κολακεύει.  Αν και ο χρόνος λειτουργίας του είναι μικρός, εντούτοις η μοναδικότητά του σε επίπεδο εθνικό, ο πλούτος των εκθεμάτων του και η ιστορική, πολιτιστική και εκπαιδευτική του αξία το έχουν αναδείξει σε πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών (μαθητών, εκπαιδευτικών, επιστημόνων, κ.ά.).
Δεν θα ήθελα να αναφέρω περισσότερα στοιχεία για την αξία του εν λόγω Μουσείου, γιατί πιστεύω πως η επιστολή των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας που δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες σχετικά με το θέμα, υπερκαλύπτει το κομμάτι αυτό με τα τεκμηριωμένα επιστημονικά επιχειρήματά τους. Για τους λόγους που οι ίδιοι επίσης αναφέρουν, ασπάζομαι και υποστηρίζω την άποψή τους ότι το Μουσείο Εκπαίδευσης πρέπει να μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης και να εγκατασταθεί στο νεοκλασικό κτίριο-στολίδι του πρώην Δικαστηρίου, με σκοπό να αναδειχθεί αυτό σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης  Βέροιας, αλλά και της ευρύτερης Ημαθίας, ισάξιο με τα άλλα ιστορικά της σημεία. Η ανάδειξή του αυτή θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλής αξίας οφέλη, όχι μόνο στους επισκέπτες του, αλλά κυρίως στην πόλη.
Με βάση τα παραπάνω και με την ιδιότητα της Ιστορικού της Εκπαίδευσης απευθύνομαι στη Δημοτική αρχή της Βέροιας , αλλά και την τοπική κοινωνία και ζητώ να λάβουν υπόψη τους την πρόταση των Διευθυντών της Εκπαίδευσης Ημαθίας και να την υποστηρίξουν θετικά.
Η Αντωνία Χαρίση είναι Ιστορικός της Εκπαίδευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: