Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Προ των πυλών η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων

Μέσα στην εβδομάδα ανοίγουν οι πύλες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων 5,5 εκατομυρίων φορολογουμένων. Για πρώτη φορά υποχρεωτικά φέτος δηλώνουν τόκους καταθέσεων, μερισμάτων και επιδομάτων, ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή κυρίως απο τους μισθωτούς και συνταξιούχους του δημοσίου για να μην αντιμετωπίσουν δυσάρεστη έκπληξη πρόσθετων φόρων.

Σχετική είδηση: Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Μέσω διαδικτύου η υποβολή
Για πρώτη φορά όλοι οι φορολογούμενοι ακόμη και οι συνταξιούχοι θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μόνο ηλεκτρονικά και καλούνται  να δηλώσουν τόκους καταθέσεων και μερισμάτων αλλά όλα τους τα εισοδήματα απ' όπου και αν προέρχονται ακόμη και αυτά που έχουν ήδη φορολογηθεί.

1,5 εκατομ περίπου δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του δημοσίου θα δουν το ηλεκτρονικό έντυπο E1 της φορολογικής τους δήλωσης με προσυμπληρωμένα από την εφορία τα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών τους το 2012 καθώς και τα ποσά του αναλογούντος φόρου. 



Ανάλογα με το συνολικό εισόδημα επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4%. Αν ένας φορολογούμενος εισέπραξε πέρυσι από τόκους καταθέσεων 13.000 ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης είναι 1%, 130 ευρώ. Αν είχε και 7000 ευρώ εισόδημα από ενοίκια τότε η εισφορά θα είναι 1% στα 20.000 ευρώ δηλαδή 200 ευρώ.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι γιατί αν δεν συμπληρώσουν την παρακράτηση επί των μηνιαίων αποδοχών που είχαν το 2012, θα πληρώσουν φόρο για ήδη φορολογημένες αποδοχές.

Επιπλέον φόρο κρύβουν και τα τεκμήρια, ακόμη και για κάποιον που δηλώνει μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και αυτοκίνητο 1.200 κυβικών, ο φόρος που του αναλογεί είναι 400 ευρώ. Συνολικά δηλαδή το τεκμαρτό εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4000 που είναι πάνω από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, φορολογούνται με συντελεστή 10%.

Οι φορολογούμενοι με προστατευόμενα τέκνα θα δηλώσουν υποχρεωτικά και τον ΑΜΚΑ τους για να ελέγχεται εάν εισπράττουν από κάπου εισόδημα.

Τη δυνατότητα να μειώσουν, τον τελικό φόρο έως 10% έχουν και φέτος οι φορολογούμενοι που θα εμφανίσουν δαπάνες από ενοίκια, δίδακτρα, ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: