Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Τα κριτήρια για το ΕΚΑΣ

Τα κριτήρια για το ΕΚΑΣ
Σε εγκύκλιο του Ταμείου προβλέπεται πως τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν φέτος αμετάβλητα.
Αναγκαία προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι οι συνταξιούχοι να έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως από το 2014 το όριο θα διαμορφωθεί στο 65ο έτος.
Αύριο θα καταβληθούν και τα αναδρομικά ποσά ή οι διαφορές στο επίδομα, που αφορούν το πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Στην εγκύκλιο του ΙΚΑ αναφέρονται τα γενικά εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ και μεταξύ άλλων προβλέπεται πως:


  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8.472,09 ευρώ. Σημειώνεται πως στο κριτήριο αυτό συνυπολογίζονται: το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το εξωιδρυματικό επίδομα, το καθαρό ποσό από μισθούς και συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης, τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου. Αντιθέτως δεν συνυπολογίζονται τα ποσά που αντιστοιχούν στα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου υγείας, στην ισόβια σύνταξη που χορηγείται σε πολύτεκνες μητέρες και τη σύνταξη που χορηγείται σε θύματα πολεμικής περιόδου.
  • Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ.
  • Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 15.380,9 ευρώ.
  • Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που έχει καταβληθεί τον Μάρτιο πρέπει να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ.
  • Ειδικά εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν για τη καταβολή ενός μικρότερου ποσού ΕΚΑΣ, που διαμορφώνεται στα 30 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα:
  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις, μισθούς και λοιπά επιδόματα πρέπει να κυμαίνεται από 8.472,10 έως 9.200 ευρώ.
  • Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ.
  • Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 13.500 ευρώ.
  • Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που έχει καταβληθεί τον Μάρτιο πρέπει να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ.
Σημειώνεται πως τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά του ΕΚΑΣ του Μαΐου (που έχουν χορηγηθεί στις 29 Απριλίου) θα παρακρατηθούν αυτόν τον μήνα. Για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά των πρώτων τεσσάρων μηνών του έτους θα δοθούν το επόμενο διάστημα διευκρινίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: