Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Τι μπορείς -πραγματικά- να κάνεις για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι η ιδανική αφορμή να δείξουμε με πράξεις την αγάπη μας προς τα ζώα, και όχι μόνο στα κατοικίδια. Σ' αυτά που ζουν ελεύθερα στην φύση, σ' αυτά που μεγαλώνουν σε κάποιο ζωολογικό πάρκο, σ' αυτά που τριγυρνούν στους δρόμους ψάχνοντας κάποιο ανθρώπινο χέρι να τα φροντίσει, σ'αυτά που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους εξ'αιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.



Η μέρα αυτή, είναι μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης από μέρους μας και συνειδητοποίησης ότι σε αυτόν τον πλανήτη, μπορεί μόνο εμείς να έχουμε τη δύναμη να λαμβάνουμε αποφάσεις για τα ζώα, όμως όχι χωρίς να σκεφτόμαστε πάντα ότι οι αποφάσεις μας αυτές, πρέπει να λαμβάνονται για το καλό τους.
Δύο μέρες πριν την επίσημη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, αναρωτηθήκαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε τη δύναμη της μεγάλης αυτής μέρας.

Μοιράσου τις γνώσεις με τον πιο απλό τρόπο

Εν έτει 2013, το "από στόμα σε στόμα" δεν έχει χάσει τη δύναμή του. Γι'αυτό, μην υποτιμάς τη σπουδαιότητα που έχει το να μεταφέρεις τις γνώσεις σου για τα ζωάκια στους δικούς σου ανθρώπους: Είναι κι αυτό ένας τρόπος ευαισθητοποίησης του κόσμου.

Να, για παράδειγμα, μια ματιά στο adespoto.gr θα σου δώσει πολλές νέες πληροφορίες για τα αγαπημένα σου ζωάκια που πιθανότατα αγνοούσες. Κάποιες μάλιστα, θα φανούν χρήσιμες είτε σε σένα, είτε σε κάποιον φίλο σου που έχει κατοικίδιο. Ήξερες ότι  απαγορεύεται η μεταφορά των ζώων στις αποσκευές των πούλμαν, ότι η καμπάνια υιοθεσίας στην Κόστα Ρίκα αύξησε κατά 1.400% τις υιοθεσίες ή ότι υπάρχουν τρόποι για να ξεπεράσουν τα σκυλάκια σας το άγχος που νιώθουν όταν μένουν πολλές ώρες μόνα τους σπίτι;

Socialize it

Είναι κοινό μυστικό: Τα social media αποτελούν πια, με διθυραμβική σιγουριά, ένα από τα πιο δυνατά μέσα για να μιλήσεις σε όλους εκείνους που θα ήταν αδύνατο να συγκεντρώσεις σε ένα μέρος. Μετά από το all time classic “στόμα σε στόμα”, μπορείς να περάσεις το μήνυμά σου με ένα αφιερωμένο στην ημέρα post στον τοίχο σου στο facebook, ή στο twitter, ακόμη και στα πιο "φωτογραφικά" μέσα, όπως το Instagram και Pinterest.

Υιοθεσία τώρα

Προσωπικά, απερίσκεπτα, αγόρασα το κατοικίδιό μου από petshop, πριν από περίπου 12 χρόνια. Τόσα περίπου ήταν και τα δικά μου χρόνια τότε, όποτε ίσως μπορώ να δικαιολογηθώ για την άγνοιά μου σχετικά με το κεφάλαιο υιοθεσία. Ακόμα θυμάμαι ότι είχα πληρώσει 6 ευρώ για την γατούλα και 10 ευρώ για την ξηρά τροφή της!


Αν λοιπόν σκέφτεσαι να κάνεις το μεγάλο βήμα και να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο, ενημερώσου (μέσω internet, εφημερίδων, φιλοζωικών ενώσεων) αλλά και από το κτηνιατρείο της γειτονιάς σου) για όσα χαρίζονται. Αν μάλιστα το αποφασίσεις την 4η Οκτωβρίου, κάθε χρόνου, θα έχεις διπλό λόγο για να θυμάσαι αυτήν την ημέρα.

Ένα σπίτι animal friendly


Βάλε ένα μπολάκι σου με νερό στον κήπο του σπιτιού σου, φτιάξε ένα αυτοσχέδιο σπιτάκι για κάποιο αδέσποτο που θα το χρειαστεί τις κρύες νύχτες του χειμώνα ή πρόσθεσε μια λεκάνη για τα πουλιά -“επισκέπτες” στο μπαλκόνι σου. Μπορείς να κάνεις το ίδιο και στην πλατεία της γειτονιάς σου (και όχι μόνο την 4η Οκτωβρίου).

Γίνε για λίγο χορτοφάγος

Πώς θα μας φαινόταν αν σταματούσαμε να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας ζωικά προϊόντα; Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος “χορτοφαγική δίαιτα”, ποια φαγητά περιλαμβάνει και τι πρέπει να προσέξουμε αν αποφασίσουμε να γίνουμε χορτοφάγοι;  Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μια καλή αφορμή για να (ξανά)σκεφτούμε το μέγα θέμα της χορτοφαγίας. 

Κάνε τη δική σου δωρεά

Είτε αποφασίσεις να μαζέψεις μερικές κονσέρβες και να τις διαθέσεις στην φιλοζωική οργάνωση της γειτονιάς σου, είτε δωρίσεις  ένα οποιοδήποτε χρηματικό ποσό σε κάποιο καταφύγιο, είτε γίνεις ενεργό μέλος σε μια από τις μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις ( όπως WWF, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΜΟΜ), το σίγουρο είναι ότι θα βάλεις το λιθαράκι σου στην ευτυχία των ζώων. Η 4η Οκτωβρίου είναι η καταλληλότερη μέρα για να κάνεις την αρχή.


Όλα αυτά, είναι μερικά από αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε εναλλακτικά την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. To κυριότερο όμως που πρέπει να κάνουμε, είναι να σκεφτούμε, αν τελικά, η αγάπη που λέμε ότι νιώθουμε γι'αυτά, αντικατοπτρίζεται (και) μέσα από τις πράξεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: