Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Χαρούλα: "Οι σύλλογοι δεν γίνονται για να κάνουν αντιπολίτευση, να λαϊκίζουν και να διαστρεβλώνουν την αλήθεια"

Απάντηση στο Ανθρώπινο Δυναμικό με τίτλο "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, ασχολείται με μικροπολιτικές ζυμώσεις", απέστειλε η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, αναφορικά με τα όσα υποστήριξε προσφάτως ο σύλλογος σε σχέση με το παλιό δικαστικό μέγαρο Βέροιας. Τονίζει στη μακροσκελή της απάντηση η δήμαρχος:

"Την περασμένη βδομάδα ο Σύλλογος Ανθρώπινο Δυναμικό έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλεται η Δημοτική Αρχή Βέροιας για τους χειρισμούς στην υπόθεση της παραχώρησης χρήσης του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου και μηδενίζονται οι μέχρι τώρα ενέργειές της.


Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την κοινωνία, όπου δυστυχώς τα φαινόμενα παραπληροφόρησης και λαϊκισμού ανθούν… με απώτερο στόχο τη μικροπολιτική εκμετάλλευση κάθε θέματος, θεωρούμε σκόπιμο να απαντήσουμε, όχι ως απολογία στον συντάκτη της ανακοίνωσης του συγκεκριμένου συλλόγου (τη έπαρση και την αλαζονεία του οποίου αφήνουμε στην κρίση των συμπολιτών μας), αλλά ως ανάγκη για τη σωστή ενημέρωση των συμπολιτών μας.
Έχει βουίξει ο τόπος και έχουν γίνει χιλιάδες αναφορές απ όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των Μνημονίων αναφορικά με την πώληση της δημόσιας περιουσίας. Αλήθεια, ο συντάκτης για λογαριασμό του Ανθρώπινου Δυναμικού τώρα πληροφορήθηκε ότι ΟΛΑ τα δημόσια ακίνητα (κτίρια, οικόπεδα, χωράφια, ακτές, νησιά και δάση), είτε είναι σε χρήση είτε όχι, τίθενται πλέον στη διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ με εντολή της Τρόικας;
Ή μήπως δεν έχει διαβάσει ή ακούσει πουθενά, ότι σε εφαρμογή του Μνημονίου η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών και στα άλλα Υπουργεία να μη προχωρούν σε παραχωρήσεις ακινήτων προς ΟΤΑ, που ως γνωστόν είναι οι Φορείς που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και των κυβερνητικών επιλογών;
Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά, αρκεί να θέλει κανείς να τα δει και αρκεί να μην  θέλει να περιορίζεται σε κορόνες, αλλά να σηκώνει μανίκια για δουλειά. 

Προσωπικά, ως Δήμαρχος είμαι στις επάλξεις κάθε διεκδίκησης προς όφελος του Δήμου μας και φυσικά δεν περίμενα τα εγκαίνια του Νέου Δικαστικού Μεγάρου τον Απρίλη του 2013 για να ενεργοποιηθώ, και να αρχίσω να ανησυχώ, για την τύχη του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου. 
• Ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων, μου από την πρώτη κιόλας τετραετία, ξεκίνησα επαφές με τους υπουργούς δικαιοσύνης για την παραχώρηση του Δικαστικού Μεγάρου στο Δήμο Βέροιας, ενόψει της μετακίνησης των υπηρεσιών στο υπό κατασκευή τότε Νέο Δικαστικό Μέγαρο. Ενδεικτικά αναφέρω τις επισκέψεις μου στους κ. Χ. Καστανίδη επί διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, τον κ. Μ. Παπαϊωάννου ομοίως, τον κ. Α. Ρουπακιώτη επί διακυβέρνησης Α. Σαμαρά όπως και τον κ. Χ. Αθανασίου.
• Σε όλους έθεσα επιτακτικά το αίτημα της παραχώρησης χρήσης του ιστορικού κτιρίου της πόλης, αναπτύσσοντας συγκεκριμένη επιχειρηματολογία για τη διάσωση του κτιρίου που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης. 
• Έφερα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, 2 φορές το Μάιο του 2013, (ψήφισμα με το οποίο διεκδικεί τη χρήση του) και Ιούλιο 2013 (Απόφαση 352/2013) κατά το οποίο αποφάσισε σειρά ενεργειών για την παραχώρηση της χρήσης στο Δήμο.
• Έχουμε υποβάλει εγγράφως το αίτημα του Δήμου για την παραχώρηση της χρήσης του Δικαστικού Μεγάρου, αφού ως γνωστόν πλέον ο νόμος δεν προβλέπει την παραχώρηση της κυριότητας δημόσιων κτιρίων και εκτάσεων σε Δήμους, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στην καταγγελία του Α.Δ ότι πρέπει να είναι το αίτημα μας.
• Έχουμε πραγματοποιήσει τρεις διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κανελλόπουλο με τον οποίο συζητήθηκε αποκλειστικά το θέμα της παραχώρησης.
• Σε επίσκεψη στο Δήμο μας του Υπουργού Α. Ρουπακιώτη και του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κανελλόπουλου, είχαμε εξαντλητική συζήτηση του θέματος και λάβαμε συγκεκριμένες διευκρινιστικές απαντήσεις για τη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση καθώς είναι σε εξέλιξη η παραχώρηση του κτιρίου από το ΤΑΧΔΙΚ στην Κτηματική Υπηρεσία.
Όλα τα παραπάνω έχουν δημοσιοποιηθεί στον τοπικό τύπο και έπρεπε να είναι γνωστά στον συντάκτη της ανακοίνωσης του συλλόγου «Ανθρώπινο Δυναμικό», που με περίσσια ευκολία καταγγέλλει ότι: 
"… η Δημοτική Αρχή κωφεύει"
"… υποσκάπτει τη διαδικασία διεκδίκησης αρνούμενη να εκδώσει θεσμικά απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου"
"… γίνεται κοινωνός των πολιτικών που φαινομενικά καταδικάζει"
"… δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στις κυβερνητικές επιλογές, για να μπορέσει να έχει και πάλι τη στήριξη κεντρικών κομματικών επιτελείων".

Χλευάζεται μάλιστα η προσπάθεια του Δήμου να κάνει συμμέτοχους στην διεκδίκηση του Δικαστικού Μεγάρου τους πολίτες και τους Φορείς του Δήμου, ερμηνεύοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συλλογή υπογραφών ως προσπάθεια "… μετάθεσης της ευθύνης της διεκδικητικής δραστηριότητας στους Φορείς, με ανούσιες πρακτικές συλλογής υπογραφών…". Κι όμως το Σκοπευτήριο της Καισαριανής με τη συλλογή υπογραφών της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, σώθηκε από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι υπογραφές είναι ένα ισχυρό εργαλείο για διεκδικήσεις, όχι όμως το Ανθρώπινο Δυναμικό που δεν ανταποκρίθηκε σε αυτή την προσπάθεια απαξιώνοντάς την. Γιατί άραγε; 
Διαφεύγει του Α.Δ. ότι ο Δήμος πέτυχε πρόσφατα την έγκριση παραχώρησης χρήσης του κτιρίου για να στεγάσει τις πρόσφατες πολιτιστικές εκδηλώσεις του προγράμματος ΦΥΣΙΣ, προσθέτοντας δυναμική στην προσπάθεια για την οριστική παραχώρηση και την ανάληψη της ευθύνης για τη φροντίδα διατήρησης του κτιρίου; Ή η αναγνώριση της προσπάθειας του Δήμου θα έλθει μόνο εφόσον το Α.Δ. λάβει την αίθουσα που με έπαρση ΑΠΑΙΤΕΙ για τις συνεδριάσεις του; 
Όπως και να έχει, τελικά είναι προφανές ότι ο συντάκτης της ανακοίνωσης δεν μπορεί να αποκρύψει το αντιπολιτευτικό μένος απ το οποίο διακατέχεται έναντι της Δημοτικής Αρχής. 
Οφείλουμε ωστόσο, να υπενθυμίσουμε, πως οι φορείς μιας κοινωνίας (Σύλλογοι, Σωματεία κτλ) δεν φτιάχνονται για να αναπτύσσουν παραπολιτική δραστηριότητα αναλαμβάνοντας ρόλο αντιπολίτευσης, λαϊκίζοντας και διαστρεβλώνοντας την αλήθεια με δημόσιες καταγγελίες. 
Ο Δήμος είχε και θα έχει πάντα ανοικτές τις πόρτες του σε όλους τους Φορείς, τους Συλλόγους και τους πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στα κοινά, να καταθέσουν τις απόψεις τους για θέματα που τους απασχολούν και να συμμετέχουν σε δράσεις για το κοινό καλό. 
Κάθε κριτική και εντοπισμός λαθών και παραλήψεων είναι, για τη Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες του Δήμου μας, όχι απλά δεκτός αλλά και επιθυμητός στο πλαίσιο καθαρών συνεργασιών που δεν υποκρύπτουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Η Δημοτική Αρχή δεν διαχωρίζει το Ανθρώπινο Δυναμικό από τους άλλους τοπικούς συλλόγους και επιθυμία μας είναι να είμαστε όλοι μαζί σε κοινές δράσεις για το καλό του τόπου. 
Όποιος όμως δεν θέλει να ζυμώσει για να παραχθεί ψωμί, ασχολείται με μικροπολιτικές ζυμώσεις για την παραγωγή αναθυμιάσεων και προκαλεί θορύβους για να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του."

Δεν υπάρχουν σχόλια: