Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Το πιο κρύο μέρος του κόσμου που κατοικούν άνθρωποι

Το πιο κρύο μέρος του κόσμου που κατοικούν άνθρωποι
Στα βάθη της Σιβηρίας, το χωριό Οϊμιακόν (Oymyakon - γνωστό και ως "Το Δαχτυλίδι Του Θανάτου Του Στάλιν") κρατά επάξια ένα παγκοσμίου εμβέλειας τίτλο: είναι το πιο κρύο μέρος του πλανήτη που κατοικείται μόνιμα από ανθρώπους.

Μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον Αρκτικό κύκλο, έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες που πέφτουν και κάτω από τους 55° Κελσίου υπό το μηδέν. Με τέτοιες θερμοκρασίες, αν ένας άνθρωπος βγει έξω γυμνός θα πεθάνει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από το κρύο.




Το χειμώνα η μέρα δεν διαρκεί πάνω από 3 ώρες (και βέβαια όχι με λαμπερό ήλιο) ενώ το καλοκαίρι ο Ήλιος δεν δύει παρά για 3 ώρες (δηλαδή δεν προλαβαίνει να σκοτεινιάσει).
Οι περίπου 500 κάτοικοι του χωριού είναι εξαιρετικά σκληραγωγημένοι: δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καμία σοδειά και η διατροφή τους συνίσταται κυρίως σε κρέας αλόγου και ταράνδου.
Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο μέχρι το θερμόμετρο να δείξει - 52° Κελσίου.



Δεξαμενές, αγωγοί νερού, καύσιμα αυτοκινήτου και άλλα κυκλώματα μπορούν να καταστραφούν από τον πάγο μέσα σε 5 ώρες το πολύ.



Όσο και αν ακούγεται ειρωνικό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι είναι το... μετά θάνατον: χρειάζονται αρκετές μέρες και πολλά εργατικά χέρια για να σκάψουν έναν τάφο εξαιτίας του παγωμένου εδάφους. Η διαδικασία περιλαμβάνει το άναμμα φωτιάς ώστε να λιώσει ο πάγος και να σκάψουν μετά.



Περιέργως επίσης μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τους κατοίκους είναι ο τουρισμός: κάθε χρόνο επισκέπτονται το μέρος χιλιάδες λάτρεις της περιπέτειας για να κυνηγήσουν ταράνδους, να ψαρέψουν στις παγωμένες λίμνες και να κάνουν μπάνιο στις θερμές πηγές του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: