Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και Σέλι

"Τον Αύγουστο του 1889, συγκροτήθηκε η Γεωδαιτική Αποστολή από την προς τούτο μετακληθείσα Στρατιωτική Αυστριακή αποστολή, υπό τον Ανχη Heinrich Hartl, με σκοπό τη σύνταξη του Τοπογραφικού και Κτηματικού χάρτη της Χώρας.
Η Γεωδαιτική Αποστολή, που περιελάμβανε και Έλληνες Αξιωματικούς του Μηχανικού, το 1891 μετονομάστηκε σε Γεωδαιτικό Απόσπασμα. Με το Β.Δ. της 20/4/1895 και με την αποχώρηση της Αυστριακής Αποστολής το Γεωδαιτικό Απόσπασμα μετονομάστηκε σε Χαρτογραφική Υπηρεσία Στρατού και τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας της.


Τη σημερινή της ονομασία, η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, έλαβε, τελικά, με το Ν.Δ. της 10/2/1926 με το οποίο δημοσιεύθηκε και ο νέος οργανισμός της.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκαν σχεδόν εξ' ολοκλήρου το επιστημονικό της αρχείο και ο εξοπλισμός της.
Με τον αναγκαστικό Νόμο 968/49 Περί Ανασυγκροτήσεως της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού άρχισε η ανασυγκρότηση της Γ.Υ.Σ.
Η ανάθεση το 1962 από την Πολιτική ηγεσία στη ΓΥΣ του έργου Χαρτογράφηση της Ελλάδος πέραν του στρατιωτικού της έργου, έδωσε τη δυνατότητα να φθάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, ώστε σήμερα να συγκρίνεται με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων ανεπτυγμένων χωρών." 

Το 1953, λίγα χρόνια μετά την λήξη του εμφυλίου η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού χαρτογράφησε την περιοχή του Σελίου. Στο σημείο που τώρα βρίσκεται το παρατηρητήριο, στην περιοχή Σιάμπαλη με θέα τα πριόνια υπάρχει η "κολόνα" που σηματοδοτεί το γεγονός.
Ένας χώρος ανασκευασμένος πριν λίγα χρόνια, αλλά παραμελημένος πλέον...
 

 Να ένα ακόμη σημείο που μπορεί να αξιοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί...









Δεν υπάρχουν σχόλια: