Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

"Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών και η Παλαιά Μητρόπολη" του Ζήση Πατσίκα

Κύριε Διευθυντή, 
Με μεγάλη ικανοποίηση οι πολίτες της Βέροιας φουσκώσαμε από υπερηφάνεια, θαυμάζοντας αυτόν το θησαυρόπου ήταν κυριολεκτικά κρυμμένος μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, την Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας. Δεν χωράει αμφιβολία για την καθοριστική συμβολή του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας, όπως και της υπηρεσίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Όμως, διαβάζοντας και ακούγοντας πολλά αυτές τις μέρες, έχω την εντύπωση ότι ακόμα και αν έγινε αναφορά στους ανθρώπους που καθόρισαν με τις ενέργειές τους την πορεία του σπουδαίου αυτού έργου, δεν ήταν η δέουσα, με αποτέλεσμα να μην περάσει ούτε στα «ψιλά». 

Αναφέρομαι, αφενός, στη δράση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας υπό τους κ.κ. Αβραμίδη, Πολυχρονιάδη, Πυρινό και Τρομπούκη, καθώς και τους 2300 συμπολίτες μας που υπέγραψαν το αίτημα σωτηρίας του ιστορικού μνημείου της Παλαιάς Μητρόπολης. 
Αφετέρου δε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ακόμα θα μιλούσαμε για αίτημα και όχι για ολοκλήρωση έργου, αν δεν υπήρχε η ευνοϊκή συγκυρία να είναι υπουργός Πολιτισμού ο Αντώνης Σαμαράς με τον οποίο το 2009 έκλεισε το ραντεβού τάχιστα ο Βεροιώτης κουμπάρος του, Κώστας Ζιώγας. 
Ήταν εκείνη τη μέρα, που ο υπουργός Πολιτισμού ενημερώθηκε από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών και τον Μητροπολίτη μας για το θέμα της Παλαιάς Μητρόπολης και τηλεφώνησε άμεσα στον Αντώνη Πέτκο - τότε προϊστάμενο της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ζητώντας επιτακτικά μια ολοκληρωμένη μελέτη ώστε το έργο να ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΠΑ. Όπερ και εγένετο. 
Επιτρέψτε μου να κλείσω με το εξής σχόλιο. Ο τόπος μας και οι αρχές του, οφείλουν πολλά στους πολίτες οι οποίοι ενεργοποιούνται εθελοντικά για να προσφέρουν ανιδιοτελώς στην πόλη. Αυτό είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο της Βέροιας και πρέπει να το καλλιεργήσουμε, όχι να το περνάμε στα… ψιλά.
Ζήσης Χ. Πατσίκας
Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: