Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΟΧΙ στη "Λάρκο" για κοιτάσματα μετάλλων στο Βέρμιο

Το ζήτημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδιασμού της μεταλλουργικής εταιρίας "Λάρκο" να προχωρήσει σε έρευνα για τον εντοπισμό και την εξόρυξη μετάλλων στο υπέδαφος του Βερμίου, απασχόλησε κατά κόρον την προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας, στην προ ημερησίας διαδικασία συζήτησης των θεμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα που ήρθε ως έκτακτο, πραγματεύεται την αρνητική εισήγηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Προϊσταμένου της Γιώργου Μπαρμπαρούση, όσον αφορά το αίτημα της "Λάρκο", δεδομένου ότι – σύμφωνα με το εισηγητικό σημείωμα – ο φάκελος της μελέτης που κατέθεσε η εταιρία παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και δε διασφαλίζει περιβαλλοντικούς όρους, με ενδεχόμενους κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και όχλησης των κτηνοτροφικών μονάδων που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή Στουρνάρι του Δημοτικού Διαμερίσματος Σελίου, όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πεδίο ενδιαφέροντος της εταιρίας. .

Αναλυτικότερα, η εταιρία – κατά την Υπηρεσία Περιβάλλοντος – δεν κατέθεσε πλήρη στοιχεία για τα υδρολογικά δεδομένα της περιοχής, σε ό,τι αφορά τη γειτνίαση ρεμάτων με κίνδυνο να προκληθούν επικίνδυνες αλλοιώσεις στο πόσιμο νερό αλλά και ζημιές σε αγωγούς υδροτροφοδοσίας προς το Ξηρολίβααδο.
Επιπλέον δεν υπάρχει μέριμνα για την όχληση που θα προκληθεί στα ζώα των γειτονικών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρμπαρούσης, η Υπηρεσία ξεκαθαρίζει πως δεν είναι αρνητική με τη διενέργεια της έρευνας από την εταιρία, όμως οφείλει η τελευταία να προσκομίσει πληρέστερα υδρολογικά και υδροχημικά στοιχεία σε ό,τι αφορά πηγές και ρέματα της περιοχής στα μεταλλικά στοιχεία: Χρώμιο, Σίδηρος, Νικέλιο, Μόλυβδος, Μαγγάνιο…κλπ..

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.

Προσχηματικές χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις που στοιχειοθετούν την άρνηση ερευνητικών εργασιών, ο Σάββας Γαβριηλίδης διατρανώνοντας ότι η έρευνα έπρεπε να επιβάλλεται και όχι να απαγορεύεται. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γαβριηλίδης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του με την ευκολία με την οποία παρεμποδίζονται έρευνες – που όπως είπε – θα έδιναν στον τόπο σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες..

"…Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη όταν εμείς, ούτε καν την έρευνα επιτρέπουμε για να δούμε επιτέλους τι κρύβει στα σπλάχνα της αυτή η ευλογημένη Ημαθιώτικη γη;
Όταν έρχονται σοβαρές εταιρίες όπως η Λάρκο και δεν επιτρέπουμε την έρευνα, πως θα αυξηθεί το ΑΕΠ, με ποιον τουρισμό...; Μα που θα πάει η κατάσταση; Δεν είναι άλλοθι ότι και ο Δήμος έχει αρνητική εισήγηση. Υπάρχει ολόκληρος θησαυρός κρυμμένος στα βουνά μας. Για να μη θεωρηθώ και υπέρ των μονοπωλίων, ας αναλάβουν οι δημόσιοι κρατικοί φορείς την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου…", υπογράμμισε..

Ο Δημήτρης Μούρνος κατέθεσε ερωτηματικά για τις σοβαρές ελλείψεις του φακέλου και υποστήριξε γενικότερα την έρευνα, αλλά με προϋποθέσεις:.

"…Δεν είμαι της άποψης ότι αφοριστικά και στο όνομα της ανάπτυξης θα πρέπει όλα τα θέματα να εξετάζονται ευνοϊκά γιατί είναι μονόδρομος, όμως θεωρώ ότι θα πρέπει να συζητούνται. Για την περίπτωση αυτή θεωρώ πως η τοποθέτηση ότι έρευνα δεν πρέπει να γίνει, με βρίσκει αντίθετο αλλά με κανόνες και προϋποθέσεις…"..

Ο Κώστας Τσιλογιάννης τόνισε ότι δεν μπορεί χωρίς κανόνες η εταιρία να κάνει εξορύξεις. "…Πρέπει να συμφωνήσουμε με την εισήγηση της υπηρεσίας και οι κύριοι αυτοί να μπούνε στον κόπο να καταθέσουν μια εμπεριστατωμένη μελέτη για τις προϋποθέσεις και τους κανόνες των γεωτρήσεων, ώστε να μην μολυνθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας…", σημείωσε.
Ο Χρήστος Κούτρας έθεσε θέμα έλλειψης προϋποθέσεων και ελέγχων από πλευράς πολιτείας απέναντι στις ενέργειες ερευνητικού χαρακτήρα. Κατά τη ψηφοφορία που ακολούθησε η εισήγηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία..

www.imnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: