Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Το "Κούλεξ" έφερε τον ιό του "Δυτικού Νείλου"

Το κουνούπι "Κούλεξ" ευθύνεται για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος προσέβαλε 16 ασθενείς από την κεντρική Μακεδονία, οι δύο από τους οποίους κατέληξαν.

"Τα αυξημένα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου μας αιφνιδίασαν, η αλήθεια είναι πως δεν το περιμέναμε" επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Α.Π.Θ., Άννα Παππά και προβλέπει αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο Σεπτέμβριο, όσο θα συνεχίζεται η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες.

Δείγματα
Τα 16 ύποπτα δείγματα που εστάλησαν τις τελευταίες μέρες στο Α΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ ήταν όλα θετικά στον ιό του Δυτικού Νείλου.

Στο νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται 12 από τους 16 ασθενείς -δύο κατέληξαν, ένας 23χρονος πήρε εξιτήριο και ένας ηλικιωμένος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Πέτρο Σερίδη, επτά από τους ασθενείς είναι σε πολύ καλή κατάσταση και η υγεία τους δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, δύο πήραν χθες εξιτήριο, τέσσερις είναι σε σταθερή κατάσταση, ένας σε σταθερή, αλλά όχι καλή κατάσταση και ένας σε σοβαρή.

Επικίνδυνο
Το κουνούπι "κούλεξ" που μοιάζει αρκετά με το κουνούπι "τίγρης" είναι ένα άκρως επικίνδυνο έντομο και σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία αποτελεί φορέα σημαντικών ασθενειών, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, η εγκεφαλίτιδα Σαιντ Λούις και η ελονοσία. Στην Ελλάδα συναντάται κυρίως κοντά σε ποτάμια και δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι από την Πέλλα και την Ημαθία.

Οι επιστήμονες έχουν σημειώσει ένα τετράγωνο πάνω στο χάρτη, το οποίο περικλείει τις περιοχές Κιλκίς-Γιαννιτσά-Κατερίνη-Θεσσαλονίκη, που παραμένει σε επιφυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: