Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Νέο έργο στο Σέλι..."Ανάδειξη Οικισμού Σελίου"

Tα έργα που σχεδίασε ο Δήμος  Βέροιας για την αισθητική αναβάθμιση του Οικισμού Σελίου και προβλέπουν εκτός των άλλων τη διαμόρφωση του χώρου που καταλαμβάνει ο δρόμος – αλάνα στο κέντρο του οικισμού, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» με χρηματοδότηση ύψους 900.000 ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί την δημοπράτηση και κατασκευή του έργου από το Δήμο Βέροιας.
Η υποβολή του σχετικού φακέλου από τις υπηρεσίες του Δήμου έγινε στις 11 Νοεμβρίου 2011 και η έγκριση της χρηματοδότησης του εξεδόθη στις 16 Φεβρουαρίου 2012. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίστηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Ο χώρος της επέμβασης, έκτασης έντεκα περίπου στρεμμάτων, περιλαμβάνει:
- Το πάρκινγκ, μια ασφαλτοστρωμένη επιφάνεια 3500τμ χωρίς φύτευση και οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης,
- το πάρκο 1400τμ (εφαπτόμενο στο παρκινγκ) χωρίς φύτευση χωρίζεται σε δύο μέρη: την παιδική χαρά και τον πλακόστρωτο χώρο με το κιόσκι)
- τον διευρυμένο διχαλωτό δρόμο που χαρακτηρίζεται από την άναρχη – μη οριοθετημένη κίνηση και από την αυθαίρετη στάθμευση εν είδη «αλάνας» που δεν προσφέρει ένα προστατευμένο - πολιτισμικό χώρο για τον άνθρωπο.
Στόχος της παρέμβασης είναι η αισθητική – λειτουργική – οικολογική και κοινωνική  αναβάθμιση της τοπικής περιοχής.  Η αισθητική αναβάθμιση επιχειρείται με την ενιαία αρχιτεκτονική σύλληψη του χώρου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που καταλαμβάνει ο δρόμος – αλάνα, ώστε να αποκτήσει ισχυρή αντιληπτική εικόνα και ευδιάκριτη ταυτότητα.
Η βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου επιχειρείται με την οργάνωση του πάρκινγκ (με την οποία αυξάνονται οι θέσεις στάθμευσης), την οριοθέτηση του δρόμου σύμφωνα με τις νέες πολεοδομικές αντιλήψεις και τη δημιουργία πλατείας στην θέση του δρόμου αλάνας στην δυτική πλευρά του χώρου ανάπλασης. Η παρέμβαση θα αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο του χώρου, που θα προσφέρεται για ανοιχτές πολιτισμικές εκδηλώσεις και θα ενθαρρύνει με την οικιότητά του την ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή.
Η οικολογική τέλος διάσταση της αρχιτεκτονικής παρέμβασης αναδεικνύεται με την προσεκτική ένταξη όλων των διευθετήσεων στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και τη φύτευση του χώρου με σημαντικό αριθμό δέντρων που αποκαθιστούν το σημερινό διαταραγμένο και υποβαθμισμένο περιβάλλον.
Οι κύριες εργασίες περιλαμβάνουν:
-Επίστρωση με γρανιτένιους κυβόλιθους 10Χ10Χ10
-Τοποθέτηση νέων φωτιστικών
-Φύτευση δέντρων
-Δίκτυο όμβριων υδάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: