Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη στο ski & snowboard+

Ζυγουλιάνος Στέργιος, πρόεδρος Χ.Κ. Σελίου: Κύριος στόχος μας η ασφάλεια του κοινού




Ο πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, κ. Στέργιος Ζυγουλιάνος, μίλησε στο περιοδικό "Ski & Snowboard+" για θέματα του Χ.Κ.Σ. και περιέγραψε με σαφήνεια τους λόγους που καθιστούν το χιονοδρομικό ένα από τα πλέον οργανωμένα χιονοδρομικά της χώρας.




Who is who

Ο κ. Στέργιος Ζυγουλιάνος κατάγεται και διαμένει στη Βέροια και στο Σέλι. Με σπουδές στη Σχολή Διοίκησης και Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, ασχολείται εδώ και χρόνια σαν λογιστής – φοροτέχνης στη Βέροια. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας. Επίσης, είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντροδυτικής Μακεδονίας και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Δ.Σ. της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ε.Φ.Ε.Ε. Ν. Ημαθίας από το 2005, όπως και μέλος αθλητικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής.
To «Ski & Snowboard+» μίλησε με τον πρόεδρο του X.K. Σελίου κ. Στέργιο Ζυγουλιάνο, ο οποίος μας ενημέρωσε για τους στόχους και το όραμα της διοίκησης του Χιονοδρομικού Κέντρου που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χιονοδρομικό και πως αυτά αντιμετωπίζονται. Κύριος στόχος του Χ.Κ., όπως τονίζει, είναι η ασφάλεια των χιονοδρόμων και του κοινού και μας εξηγεί γιατί τα Χιονοδρομικά Κέντρα της Ελλάδας μπορούν να γίνουν η κορωνίδα του τουρισμού μας όλο τον χρόνο.
  • Κύριε Πρόεδρε, βλέπουμε ειδικά φέτος μιας και το Χ.Κ. Σελίου (επιτέλους) ευνοήθηκε από τον καιρό, να υπάρχει ικανοποιητική προσέλευση κόσμου. Που κατά την γνώμη σας οφείλετε αυτό;
Κατά κύριο λόγο θα ήθελα να σας συγχαρώ για το νέο σας ξεκίνημα. Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό "Ski & Snowboard+", διαπιστώνει κανείς, τον διαφορετικό τρόπο που προσεγγίζεται τα θέματα καθώς και την εξαιρετική άρτια παρουσίαση των χιονοδρομικών μας κέντρων. Ευχές για άπειρα τεύχη. Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, μετά από αρκετά χρόνια, όχι και τόσο καλά από πλευράς χιονοπτώσεων, είχε την ευτυχία, αλλά και ευλογία, από παραμονές Χριστουγέννων να έχει πολύ και καλό χιόνι. Αυτό έχει ως συνέπεια καθημερινά να κατακλύζεται από εκατοντάδες φίλους σκιέρ και μη σπάζοντας κάθε ρεκόρ προσέλευσης.
  • Τι είναι αυτό που κάνει το χιονοδρομικό σας αρκετά ελκυστικό;
Το 1934 κάποιοι άνθρωποι, επέλεξαν το Σέλι για να οργανώσουν τους πρώτους αγώνες χιονοδρομίας. Το 1955 στο ίδιο βουνό έστησαν τον πρώτο αναβατήρα. Φέτος γιορτάζουμε τα 40χρόνια του Εθνικού Χιονοδρομικού μας Κέντρου. Όλα αυτά για να τονίσω το πόσο “προσωπικά” αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος το βουνό μας. Σχεδόν όλοι μας, σε αυτό το βουνό, πραγματοποιήσαμε τις πρώτες μας κατεβασιές. Συναίσθημα λοιπόν ο πρώτος λόγος. Τα τελευταία 10-15 χρόνια νέοι αναβατήρες και συρόμενα έχουν αντικαταστήσει τα παλιά. Ποιότητα, ασφάλεια ο δεύτερος λόγος. Εμπειρία, τριάντα στρέμματα ασφαλτοστρωμένο χώρο στάθμευσης, ήπιες και πολλές πίστες, κοντά σε μεγάλο αστικό Κέντρο. Να και κάποιοι άλλοι λόγοι. Χαμηλές τιμές. Μα πάνω από όλα συναίσθημα. Πίστεψε με. Το διάστημα αυτό βλέπουμε μόνο χαρούμενα πρόσωπα.
  • Ποιοι οι στόχοι της διοίκησης για την σεζόν που ήδη τρέχει;
Ξεκινήσαμε καλά και πιστεύω να τελειώσουμε το ίδιο καλά όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου. Ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά. Σαν κύριο στόχο βάλαμε την ασφάλεια. Γιατρός, νοσοκόμα, ιατρείο, συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ασκήσεις διάσωσης είναι οι τρόποι. Συντηρήσεις των μηχανημάτων, των αναβατήρων, των συρόμενων. Καθαροί δρόμοι, πατημένες σωστά πίστες και εξυπηρέτηση. Snow party σε συνεργασία με μεγάλους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, διαγωνισμοί, snow event, εκθέσεις φωτογραφίας εποχής στα πλαίσια των 40 χρόνων λειτουργίας του Κέντρου, προβολές σε περιοδικά και εφημερίδες. Όλα αυτά για να ανεβάσουμε το Σέλι στην πρώτη θέση. Εκεί που δικαιωματικά πρέπει να είναι.
  • Πείτε μας για τυχόν προβλήματα του Χ.Κ. Σελίου και πως τα αντιμετωπίζετε;
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι ένα Ν.Π.Δ.Δ. Με εγκεκριμένο προϋπολογισμό, έλεγχο δαπανών, προσλήψεις μετά από εγκρίσεις και όλα όσα διέπουν το δημόσιο. Δυσκίνητο; κάποιες φορές ναι. Αλλά με ορθή διαχείριση, καταμερισμό αρμοδιοτήτων, πιέσεις όπου και όταν χρειάζονται, καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε σκοπέλους. Με τον 4014/2011 νομιμοποιούμε τα ακίνητα μας. Με συμβάσεις δύο μηνών, καλύπτουμε τις θέσεις των εποχικών. Με μελέτες τεχνητής χιόνωσης και υδρομάστευσης και προσπάθεια εξεύρεσης πόρων, με εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Με συνεργασίες προβάλουμε το κέντρο μας. Έχει δείξει ότι όλοι μαζί οι φορείς μπορεί να κερδίσουν πολλά.
  • Ποια η γνώμη σας για την αγωνιστική καθώς και την τουριστική χιονοδρομία γενικότερα έναντι άλλων γειτονικών χωρών;
Βουνά με μεγαλύτερο υψόμετρο, υποδομές, χιόνωση, “επαγγελματισμός” κατά μία έννοια, είναι κάποιοι από τους λόγους που επιλέγονται Κέντρα γειτονικών χωρών. Η τουριστική χιονοδρομία λόγω της φετινής χιονόπτωσης έχει ενισχυθεί πολύ. Η “μόδα” των προορισμών εκτός Ελλάδος έχει περιορισθεί. Συντέλεσε και η κρίση σε αυτό. Σαββατοκύριακα κατακλύζονται τα κέντρα μας από σκιέρ και φίλους του χιονιού. Παροχές εξίσου καλές και τιμές πλέον ανταγωνιστικές. Η Ελλάδα βγάζει καλούς αθλητές. Θέλω να πιστεύω πως σύντομα, με την βοήθεια της πολιτείας, όσο είναι εφικτό, να πανηγυρίσουμε και στο άθλημα της χιονοδρομίας πρωταθλητές. Διάθεση, συνεργασία και υπομονή χρειάζονται.
  • Ποιο νομίζετε ότι θα ήταν το καταλληλότερο κατά την γνώμη σας μοντέλο αναβάθμισης των Ελληνικών Χιονοδρομικών κέντρων, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του εσωτερικού καθώς και του “εισαγόμενου” χειμερινού τουρισμού;
Κάποιες εποχές η πολιτεία, σε κάθε χωριό “έστηνε” στρατιωτικές μονάδες. Ήρθε η σειρά των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παντού στην Ελλάδα και πανεπιστημιακές σχολές. Χιονοδρομικά κέντρα, όπου βουνό και ένα από αυτά 20 στον αριθμό. Ποιος πιστεύει ότι δεν είναι πολλά; Με πιέσεις κάποιων “στήνανε” ένα lift, πήραν κι ένα εκχιονιστικό, κάποιους εργαζόμενους και έτοιμο το κέντρο. Συνέπεια όλων αυτών η μη σωστή, ορθή λειτουργία τους. Δημοτικές, Περιφερειακές Ανώνυμες εταιρίας, χωρίς έναν ορθολογιστικό σύστημα ανάπτυξης, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια κάποιων είχε ως συνέπεια την απομάκρυνση του κόσμου από αυτά καθώς και την ενίσχυση των γειτονικών μας χιονοδρομικών κέντρων. Η προσπάθεια της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδος έχει αυτόν τον σκοπό. Να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να λειτουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο για την αποκατάσταση της “ομαλότητας” της χρήσης. Χιονοδρομικά Κέντρα με λειτουργία 12 μήνες το χρόνο. Η φύση μας έχει προικίσει σε αυτό. Δάση, βουνά, ομαλά και μη προσφέρονται για διαδρομές με ποδήλατα, με 4χ4, με μηχανές, για πεζοπορία. Προορισμοί, μονοπάτια, βοηθούν σε αυτό. Επιλέγουμε Ελληνικά, το μήνυμα των καιρών. Τα χιονοδρομικά μας Κέντρα μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα ώστε να γίνουν η κορωνίδα του Τουρισμού μας όλο το χρόνο. Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, με τη λειτουργία του και το καλοκαίρι που μας πέρασε μπαίνει μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: