Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Διοικητής στον ΕΛΟΤ ο Τόλκας

Διοικητής στον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης θα τοποθετηθεί ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας. Τα ονόματα των νέων διοικητών στις ΔΕΚΟ προέκυψαν ύστερα από συνεννόηση του Μαξίμου με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Πιο κάτω, από την Βικιπαίδεια, μια παρουσίαση του ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε.

 

Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε.) (αγγλ.Hellenic Organization for Standardization S.A.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και ιδρύθηκε το 1976 με έδρα την Αθήνα σύμφωνα με το άρθρο 1 του Νόμου 372/1976. Από το 1997, ο ΕΛ.Ο.Τ. λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία βάσει του Νόμου 414/96 και του Προεδρικού Διατάγματος 155/1997. Ο ΕΛ.Ο.Τ. χρηματοδοτείται από το κράτος, εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζουν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και πέντε μέλη. Το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου υποστηρίζεται από τη δράση των Τεχνικών Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας που έχουν συσταθεί και λειτουργούν επικουρικά προς το έργο του ΕΛ.Ο.Τ. και αριθμούν περισσότερα από 1000 μέλη [1].

Σκοπός Ίδρυσης και Λειτουργίας

Σκοπός του ΕΛΟΤ είναι η προαγωγή και εφαρμογή της τυποποίησης και των δραστηριοτήτων που είναι συναφείς και απορρέουν από αυτή (π.χ. πιστοποίηση, πληροφόρηση, έλεγχοι και δοκιμές). Συγκεκριμένα, στις δραστηριότητες του ΕΛΟΤ είναι:
α) Η σύνταξη, έκδοση και διάθεση προτύπων και προδιαγραφών που αναφέρονται σε προϊόντα, με εξαίρεση τα γεωργικά προϊόντα, και σε διεργασίες, δραστηριότητες, οργανισμούς, συστήματα, πρόσωπα ή συνδυασμούς αυτών, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο τυποποίησης.
β) Η σύσταση και υποστήριξη επιτροπών ή ομάδων εργασίας για τη μελέτη θεμάτων που εμπίπτουν στο σκοπό και στις αρμοδιότητές του, η ανάθεση τέτοιων μελετών σε υφιστάμενες επιτροπές, ομάδες εργασίας ή πρόσωπα, καθώς και ο συντονισμός και η αξιοποίηση όλων των σχετικών εργασιών και μελετών που αφορούν την τυποποίηση στην Ελλάδα.
γ) Η δημιουργία αρχείου ελληνικών, διεθνών και εν γένει αλλοδαπών προτύπων και προδιαγραφών, καθώς και η συγκέντρωση, ανταλλαγή και διάδοση με κάθε πρόσφορο μέσο δημοσιευμάτων και πληροφοριών σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.
δ) Η έκδοση κάθε είδους εργασιών, μελετών και περιοδικών σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.
ε) Η καθιέρωση και απονομή σημάτων συμμόρφωσης.
στ) Η καθιέρωση και χορήγηση πιστοποιητικών συμμόρφωσης.
ζ) Η ίδρυση και λειτουργία ινστιτούτων και εργαστηρίων και η διενέργεια δοκιμών και ελέγχων.
η) Η παροχή κάθε μορφής υπηρεσιών πληροφόρησης και εκπαίδευσης σχετικών με το σκοπό και τις αρμοδιότητές του.
θ) Η υλοποίηση ερευνητικών εργασιών και προγραμμάτων σχετικών με το σκοπό του.

Μέλη

Ο ΕΛ.Ο.Τ. δίνει τη δυνατότητα σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Νομικά και Φυσικά Πρόσωπα που συνδέονται με την Τυποποίηση και τις σχετικές με αυτή εργασίες, να συμμετάσχουν στο έργο του. Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να ενταχθούν στο σύνολο των μελών [2] του ΕΛ.Ο.Τ., αναφέρονται στον κανονισμό μελών και συνεργατών που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός και είναι:
  • Δημόσιες Υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα και Οργανισμοί Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενοι από το κράτος, Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και Τράπεζες.
  • Επαγγελματικές Ενώσεις, Επιστημονικά Σωματεία, Ενώσεις ή Σωματεία Καταναλωτών και Βιομηχανικές, Βιοτεχνικές ή Εμπορικές Μονάδες, με αξιόλογη επιφάνεια, εφόσον έχουν ενδιαφέρον για την Τυποποίηση στην Ελλάδα ή και διεθνώς και μπορούν να συνεισφέρουν ηθικά ή υλικά στην προώθησή της.
  • Φυσικά Πρόσωπα που έχουν άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον για την Τυποποίηση, τα οποία συμμετέχουν ως Συνδρομητές στο έργο του Οργανισμού.

Δράση

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ο ΕΛ.Ο.Τ. είχε αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει προγράμματα και ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες ενισχύουν και προωθούν το έργο του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αναλυτικότερα, διοργανώνει κύκλους σεμιναρίων και αναγνωρισμένα εργαστήρια Τυποποίησης και παρέχει ευκαιρίες κατάρτισης και ενημέρωσης, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υπηρεσιών. Επιπλέον, ο ΕΛ.Ο.Τ. συμμετέχει σε ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις και οργανισμούς Τυποποίησης και πιστοποιεί πρότυπα, τα οποία πληρούν τα καθιερωμένα και αναγνωρισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Τομείς Δραστηριότητας ΕΛ.Ο.Τ.

Σύμφωνα με το σκοπό ίδρυσης και λειτουργίας του ΕΛ.Ο.Τ. και το νόμο 372/1976, οι δραστηριότητες του οργανισμού αφορούν την τυποποίηση σχετικά με προϊόντα. Ως προϊόν νοείται το αποτέλεσμα δραστηριοτήτων ή διεργασιών, το οποίο μπορεί να είναι υλικό (π.χ. υλικά, εξοπλισμός) ή άυλο (π.χ. υπηρεσίες, λογισμικό, γνώσεις) ή συνδυασμός αυτών. Οι δραστηριότητες του ΕΛΟΤ εντάσσονται στους παρακάτω τομείς.

Τυποποίηση

Τυποποίηση (Standardization, Normalisation) είναι η δραστηριότητα με την οποία θεσπίζονται διατάξεις, οι οποίες προορίζονται να εφαρμοστούν γενικά και κατ' επανάληψη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν υπαρκτά ή εν δυνάμει προβλήματα και να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατόν βαθμός τάξης σε ένα δεδομένο πλαίσιο εφαρμογής.

Θέσπιση Προτύπων

Πρότυπο (Standardization, Normalisation) είναι το έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται, για γενική και επαναλαμβανόμενη χρήση, κανόνες, κατευθυντήριες γραμμές ή χαρακτηριστικά για δραστηριότητες ή τα αποτελέσματά τους και το οποίο έχει καταρτιστεί, μετά από συναίνεση, έναν αναγνωρισμένο φορέα, προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατόν βαθμός τάξης σε ένα δεδομένο πλαίσιο εφαρμογής. Τα πρότυπα, τα οποία εγκρίνονται από τον ΕΛ.Ο.Τ., χαρακτηρίζονται ελληνικά πρότυπα.

Θέσπιση Προδιαγραφών

Προδιαγραφή (Specification) είναι το έγγραφο, το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρεί ένα προϊόν, διεργασία, δραστηριότητα, οργανισμός, σύστημα, πρόσωπο ή συνδυασμός αυτών. Οι προδιαγραφές οι οποίες εγκρίνονται από τον ΕΛ.Ο.Τ. χαρακτηρίζονται ελληνικές προδιαγραφές, εξαιρουμένων των γεωργικών προϊόντων.

Πιστοποίηση

Πιστοποίηση (Certification) είναι η διαδικασία, μέσω της οποίας ένας ανεξάρτητος οργανισμός βεβαιώνει ότι ένα προϊόν, μια διεργασία, μια δραστηριότητα, ένας οργανισμός, ένα σύστημα, ένα πρόσωπο ή συνδυασμός αυτών συμμορφώνεται προς καθορισμένες απαιτήσεις που θέτει κάποιο Πρότυπο.

Θέσπιση Συστημάτων πιστοποίησης

Σύστημα Πιστοποίησης (Certification System, Systeme de Certification) είναι το σύνολο κανόνων, οι οποίοι καθορίζουν τη διαδικασία και τη διαχείριση της πιστοποίησης.

Απονομή Σημάτων Συμμόρφωσης

Σήμα συμμόρφωσης (Certification of Conformity, Marque de Conformite) είναι το προστατευόμενο σήμα, το οποίο απονέμεται από εθνικές ή διεθνείς αρχές ή οργανισμούς σύμφωνα με τους κανόνες ενός συστήματος πιστοποίησης. Το σήμα αυτό υποδηλώνει ότι παρέχεται επαρκής εμπιστοσύνη ότι ένα προϊόν, διεργασία, δραστηριότητα, οργανισμός, σύστημα, πρόσωπο ή συνδυασμός αυτών συμμορφώνεται προς ένα πρότυπο ή προδιαγραφή ή κανονισμό. Το σήμα συμμόρφωσης, το οποίο απονέμεται από τον ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. βάσει των ελληνικών προτύπων, χαρακτηρίζεται ελληνικό σήμα συμμόρφωσης.

Απονομή Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης

Πιστοποιητικό συμμόρφωσης (Certificate of Conformity, Marque de Conformite) είναι το έγγραφο, το οποίο εκδίδεται από εθνικές ή διεθνείς αρχές ή οργανισμούς σύμφωνα με τους κανόνες ενός συστήματος πιστοποίησης και υποδηλώνει ότι παρέχεται επαρκής εμπιστοσύνη ότι ένα προϊόν, διεργασία, δραστηριότητα, οργανισμός, σύστημα, πρόσωπο ή συνδυασμός αυτών συμμορφώνεται προς ένα πρότυπο ή προδιαγραφή και κανονισμό.

Τρόπος λειτουργίας

Τεχνικές Επιτροπές

Η εκπόνηση των προτύπων κλπ εγγράφων γίνεται από Τεχνικές Επιτροπές στις οποίες εκπροσωπούνται όλοι οι τομείς της οικονομίας. Την ευθύνη λειτουργίας και τη γραμματειακή και οικονομική υποστήριξη των επιτροπών αυτών την έχει συνήθως ο ΕΛ.Ο.Τ.

Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης

Στον ΕΛ.Ο.Τ. εδρεύει συμβούλιο με την ονομασία Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης, το οποίο είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί επί θεμάτων σχετικών με την τυποποίηση και εκπροσωπεί όλους τους κλάδους της οικονομίας και της παραγωγικής δραστηριότητας. Το Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης είναι δεκαπενταμελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛ.Ο.Τ. καθώς και έναν εκπρόσωπο:
  • Του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
  • Του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας
  • Του Υπουργείου Ανάπτυξης
  • Του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων
  • Του Υπουργείου Γεωργίας
  • Του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • Του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας
  • Του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών
  • Του Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας|Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.)
  • Του Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού|Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.)
  • Του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.)
  • Του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας
  • Του Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών|Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών.
Κριτήρια για την επιλογή των εκπροσώπων είναι το κύρος, η ευρεία επιστημονική κατάρτιση και η εμπειρία ή οι ειδικές γνώσεις τους σε θέματα τυποποίησης και συναφών δραστηριοτήτων.

Εκπροσώπηση Ελλάδος σε Διεθνείς Οργανισμούς Τυποποίησης

Ο ΕΛ.Ο.Τ. εκπροσωπεί και την Ελλάδα στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές Οργανώσεις Τυποποίησης:
  1. Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO)
  2. Διεθνή Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (IEC)
  3. Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN)
  4. Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (CENELEC)

Δεν υπάρχουν σχόλια: